24 / 04 / 2024

TOKİ işçisinin maaş isyanı

TOKİ işçisinin maaş isyanı

Isparta'da TOKİ ile belediyenin ortalaşa yaptırdığı konut inşaatında çalışan işçilerden 20'si, 7 aydır maaşlarını alamadıklarını iddia ederek eylem yaptı.



Bugün kente gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen işçiler, "Toplu Konut İdaresi (TOKİ) evlerini yaptırmak iş değil. İşçinin parası ödeniyor mu ona bakın" dedi. Belediye ve  TOKİ  işbirliğiyle Aliköy Mevkii'ne yapılan 732 konutun çevresindeki sosyal dokuların inşasında çalışan işçiler, 7 aydır maaşlarını alamadıkları için mağdur oldu. TOKİ konut alanında taşeron Egemen İnşaat firmasına bağlı olarak çalışan işçiler, Ekim 2007'de başlayıp Temmuz 2008'de firmaya teslim ettikleri okul, cami, sağlık ocağı ve kapalı spor salonunun demir ve beton atım işinin parasını alamadıkları gerekçesiyle isyan etti. İşçi ustası İbrahim Şen, firma yetkililerinin 30 Ağustos 2008 ve 30 Eylül 2009'da ödemek üzere senet hazırladığını, 20 Ekim 2008'de 20 bin TL ödeme yapan firma yetkililerinin, "Geri kalan 60 bin TL'yi ödeyeceğiz. Kimsenin şüphesi olmasın. Siz işinizi bitirin" dediğini ileri sürdü.

"Suçumuz TOKİ'de çalışmak mı?"

Aylardır paralarının ödenmesini bekleyen 20 işçi, Isparta'ya gelecek Başbakan Erdoğan'a seslerini duyurabilmek amacıyla TOKİ alanında eylem yaptı. İnşaatta çalışan 55 işçiden 35'inin alacaklarını beklemeden memleketlerine döndüğünü belirten inşaat ustası İbrahim Şen, "Burada sosyal donatıları ben yaptım. İşi, 24 Temmuz 2008'de teslim ettim. Paramın bir miktarını ödediler. 80 bin TL'lik evrak verdiler. Bunu takside bölelim dediler, onu da kabul ettim. Ama 7 aydan beri çalıştırdığım işçilere para ödeyemedim. Benim suçum TOKİ inşaatında çalışmak mı?" diye konuştu. İnşaatları yaptırmak kadar işçinin hakkının ödenmesinin de önemli olduğunu söyleyen Şen, şöyle dedi:

"Burada inşaatları yaptırmak iş değil. İşçinin parası veriliyor mu, verilmiyor mu? Başbakan bunları takip etsin. Bugün Isparta'ya gelecek. Halka seslenecek. 'TOKİ konutlarını yaptırdım. Vatandaş içinde huzurla oturacak' diyecek, ama burada işçiler sefalet içinde. Aş susuz şekilde burada bir haftadan beri bekliyoruz. Sayın Başbakan, işçilerin parasını ödettirmeniz lazım. Şirketleri takip altına almanız lazım."

Geri Dön