18 / 04 / 2024

TOKİ karakol yapmaya talip oldu

TOKİ karakol yapmaya talip oldu

G.Doğu'da karargâh binası ve lojman yapan TOKİ'nin başkanı Bayraktar, karakol yapımı için ''Heyecanla talimat bekliyorum'' dedi.



Bayraktar, inşaat için 1 milyon YTL fiyat verdi..

Siyasilerin görüşleri Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, Aktütün saldırısından sonra yaptığı açıklamada, geçmişte kaçakçılığı önlemek için taban alanlara yapılan karakolların terörle mücadele için tepelere taşındığını belirterek, jandarmanın kısıtlı bütçesi ile yeterli hızda yeni karakol yapamadıklarından yakınmıştı. Komutanın bu açıklamasına Doğu ve Güneydoğu'da Türk Silahlı Kuvvetleri için karargâh binaları ve lojman inşa ettiren Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) yanıt geldi. Karakol yapımlarına talip olduklarını söyleyen  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar SABAH'a yaptığı açıklamada, "Heyecanla talimat gelmesini bekliyorum" dedi. Bayraktar şöyle konuştu: "500 metrekare, idare binası, mutfağı, banyosu, yatakhanesi olan betonarmesi güçlü bir karakolu yaklaşık 1 milyon YTL'ye mal etmek mümkün. Kayalık tepeye de inşaat yapılır. Para da bulunur. Bu ülke nerelere para harcamıyor ki. Terör tehdidi altındaki karakolların yapımında geç bile kalındı. Uçak hangarı sağlamlığında karakollar yapabiliriz. Şu anda zaten o bölgede çalışıyoruz. Şırnak, Van, Hakkâri, Diyarbakır, Siirt, Kars, Ağrı, Mardin ve Tunceli'de şantiyelerimiz var. Hem lojman binaları hem de harekât merkezi ve karargâhlar yapıyoruz. TOKİ, güvenlikli karakol inşaatında da seve seve rol alır. Bu konuda heyecan duyuyorum ve talimat bekliyorum."

MALİYE'DEN DESTEK
Maliye Bakanlığı bürokratları da terörle mücadelenin etkin biçimde yürütüldüğü bölgelerde Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın yıllık bütçesine ilave olarak kullandırılan ödeneklerin ayrıntılı listesini hazırlıyor. Dosya, 9 Ekim'deki Terör Zirvesi'nde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından sunulacak. Buna göre 2008 yılı Jandarma Genel Komutanlığı bütçesinin, bina onarımı, bina yapımı ve kamulaştırma amaçlı ödeneği 77.5 milyon YTL dolayında. Ancak bu bütçe tüm Türkiye'deki karakolların ve askeri lojmanların giderlerine ayrılmış durumda. Doğu ve Güneydoğu'ya özgü harcamalar ise genellikle Maliye tarafından ek ödenek" talebi ile karşılanıyor. Nitekim Maliye kurmaylarının ön çalışmasına göre, güvenlik yatırımları için son 3 yılda 750 milyon YTL civarında ekstra ödenek tahsis edildi. Maliye yetkilileri, ülke güvenliğinde "mali kısıtlamaların" söz konusu olamayacağını anımsatarak şöyle dedi: "Terörle mücadele amaçlı ödenek talepleri, yıllık bütçe imkânlarının dışında mutlaka karşılanıyor. Öyle ki son 2.5-3 yılda bu amaçla tahsis edilen ödenek 500 milyon doları aşıyor. Bu ölçüde kaynak ayıran bir ülke, karakol yapımı, güvenliğin artırılması gibi taleplere kayıtsız kalamaz."

Bu 5 karakolda 71 şehit verildi

Genelkurmay Başkanlığı'nın riskli olduklarını belirttiği ve taşınması gündemde olan 5 karakola yapılan baskınlarda 71 şehit verildi. Aktütün Karakolu'nda 1992'den bu yana 44, Samanlı Karakolu'nda 1991'de 9, Alan Karakolu'nda1992'de 18 asker şehit oldu. Yeşilova ve Umurlu karakolları ise birçok kez saldırıya uğradı ancak kayıp verilmedi.


Geri Dön