16 / 04 / 2024

TOKİ Kayabaşı'nda yoksula konut sevinci

TOKİ Kayabaşı'nda yoksula konut sevinci

Başbakan Erdoğan, video konferans ile katıldığı kura çekilişi töreninde yoksula 100 lira taksitle ev sözünü tutmanın gururunu yaşadığını söyledi



Başbakan Erdoğan  TOKİ  tarafından yaptırılan Kayabaşı Yoksul Konutlarının kura çekimine video konferans ile katıldı. Seçimde sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara 100 lira taksitli ev vaadinde bulunduklarını belirten Erdoğan "Şimdi bu sözü yerine getirmenin gururu içindeyiz" dedi. 504 konutun kura çekimi sırasında yaşanan manzaralar duygulu anlar yaşanmasına neden oldu. Özürlü kontenjanından kuraya giren ve kurada ismi okunan ve gözyaşlarını tutamayan Psikoz Hastası Yavuz Selim Çelebi "Babam vefat Yıllardır annem bakıyor. 3 metrakere dükkan gibi bir yerde yaşıyorum" dedi.

VİDEO KONFERANSLA KATILDI
Oğlunu ve gelinin 11 yıl önce bir kazada kaybeden ve torunu ile birlikte yaşayan Huriye Kısa da "47 yıldır çalışıyorum. Yıllardır kiradayım. Haberi ilk torunum ile paylaştım" dedi. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından, yoksul grubu için yapımı gerçekleştirilen İstanbul Kayabaşı'ndaki 504 konutun, konut alma hakkı ve konut belirleme kuralarının çekim töreni Bağcılar Olimpik Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Ankara'dan video konferans yöntemi ile katılarak bir konuşma yaptı.
Mesur ER/Sabah

Kura sonuçları için tıklayınız

Başvuru listesi için tıklayınız

Satış duyurusu için tıklayınız

İlgili haberler:

TOKİ Kayabaşı Yoksul Grubu kuraları yarın çekiliyor!

TOKİ Kayabaşı Sosyal Konutları'nın kuraları bugün çekiliyor!

TOKİ Kayabaşı kuraları çekiliyor! (Alt gelir grubu)

TOKİ Kayabaşı'nda kura çekimi başladı!

 

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Ucuz 504 konuta 6 bin kişi koştu

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından, Başakşehir'e bağlı Kayabaşı'nda yapılacak 60 bin konutluk uydukentte hiçbir sosyal güvencesi olmayan yoksullara ayrılan 504 adet konutun kurası Bağcılar Spor Salonu'nda çekildi

İstanbul'da üç yıldır ikamet eden, kendisine, eşine ve çocukları üzerine evi olmayan ve sosyal güvencesi olmayan kişilere ayrılan konutlara 6 bin 320 kişi başvurdu. Çekilen kurada kazanan 504 kişi, 45 ve 47 metrekarelik 1+1 tipindeki konutlar için peşinat vermeyecek, 280 ay boyunca ayda 100 lira taksit ödeyecek. 

`280 TL'lik evlere başvurun'
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, çoğu başvuru sahibine ev veremeyecekleri için üzgün olduğunu belirterek, "Buradan hak sahibi olamayanlar, bundan sonra yine alt gelir grubuna da müracaat edebilirler. Orada da 280 ile 600 lira arasındaki taksitler olacak" dedi. Bayraktar, şunları söyledi:
"Zenginlere yaptığımız konutlardan kazandığımız paralarla alt gelir grubuna ve yoksullara yönelik bu atağımızı sürdüreceğiz. İnşallah imkânlar el verir de yoksul insanlarımızın tamamını bir yuvaya kavuştururuz. TOKİ'nin görevi alt gelir grubunu ve yoksulları ev sahibi yapmaktır. Yoksul vatandaşlarımızı ev sahibi yapmak boynumuzun borcudur."

`Ticareti olmaz'
Kura çekimi öncesinde tele-konferans sistemiyle salondakilere hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Tüm başvuruları çok sıkı bir şekilde denetledik. Ev çıkan vatandaşlarım inşallah bunu ticari amaçla kulanmaz. Ticari amaçla kullananlar gerçek ihtiyaç sahiplerine çok büyük haksızlık yapmış olurlar. Ticari amaçla kullananlara izin vermememiz lazım" dedi.
Seçimlerde 100 lira taksitle konut yapma sözünü verdiklerini belirten Erdoğan, "Hiçbir geliri olmayan, köprü altında, sokakta kalmış vatandaşlarımızı ne yaparız endişesi içindeydim. Şu anda bu sözümüzü yerine getirmeye başlıyoruz" diye konuştu.
Milliyet

100 lira taksitle konuta 12 kat talep geldi, Erdoğan`Sözümüzü tutuyoruz' dedi
 
İstanbul-Kayabaşı'nda Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından hayata geçirilen ve orta vadede 60 bin konutu bulacak uydu kentte, 100 lira taksitle ve peşinatsız daire heyecanı yaşandı.X

Yoksullar için TOKİ tarafından yaptırılan 504 konut için 6 bin 320 başvuru gelmişti. Dünkü çekiliş sonunda 5 bin 816 aile ev sahibi olma hayalini başka bahara ertelerken; törene Ankara'dan canlı bağlantı ile katılan Başbakan Erdoğan, "Seçimlerden önce sosyal güvencesi olmayan yurttaşlara 100 lira taksitle ev sözü verdik. Şimdi bu sözü yerine getirmenin gururu içindeyiz" diye konuştu.
TOKİ 280 bin konut yaptı
Bu projenin yıllardır özlemi olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Özellikle hiçbir geliri olmayan vatandaşlara imkan yaratmanın düşüncesi ve endişesi içindeydim. Şimdi bu adım atıldı. Daireler  2010 yılının Ağustos ayında sahiplerine dağıtılacak" dedi. TOKİ'nin 81 il, 657 ilçe ve 1445 şantiyede inşaat çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Erdoğan; TOKİ'nin yaptırdığı konut sayısının 390 bine ulaştığını hatırlattı ve bunlardan yaklaşık 280 bininin tamamlandığını bildirdi. TOKİ'nin sadece konut değil, hastane, okul, alışveriş merkezleri, sosyal tesisler, sağlık ocakları da yaptığına işaret eden Başbakan Erdoğan şöyle devam etti:
Daireler Ağustos 2010'da teslim
"Son seçimlerden önce hiçbir sosyal güvencesi olmayanlara 100 lira taksitle ev sözü vermiştik. Şimdi bu sözü yerine getirmenin gururu içindeyiz. Kayabaşı toplu konutları, Başakşehir ilçesinde 5.5 milyon metrekarelik (5500 dönüm) inşaat alanını kapsıyor. Alanın üçte birine deprem konutları, üçte birine alt gelir grubu konutları, üçte birine ise gelir paylaşımı konutları yapacağız. Bu bölgede 15 bin 704 konutun inşaatına başladık. 504 konutu 2010'un ağustos ayında inşallah teslim edeceğiz. Burada asıl sorumluluk TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'da. O da takip edecek ben de takip edeceğim. Vatandaşlar bu konutlara peşinat ödemeyecek. 280 ay gibi uzun bir vadede ayda 100 lira taksit ödeyerek kiranın bile çok altında bir ödemeyle bu konutlara sahip olacaklar."
Hürriyet

Zenginlerden alıp fakire verdik, 504 yoksulu güldürdük
  
TOKİ'nin en alt gelir grubu için yaptığı İstanbul Kayabaşı konutlarının 504'ü için kuralar çekildi. TOKİ Başkanı Bayraktar, zenginlere satılan evlerin karıyla yoksula 100 TL taksitle ev yaptıklarını söyledi

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nda yoksul grup için yaptırılan 100 TL taksitli evlerin kura çekimi dün yapıldı. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, kura çekilişinde yaptığı konuşmada, Başakşehir ilçesindeki Kayabaşı'nda başlatmış oldukları 60 bin konutluk uydu kentin, Türkiye'de bir bölgede yapılacak olan en büyük ve en modern uydu kent olduğunu söyledi. TOKİ'nin, kendi kaynaklarını üreterek proje yapan bir devlet kurumu olduğunu belirten Bayraktar, 'Zenginlere yaptığımız konutlardan kazandığımız paralarla kıymetli arsalarımızı değerlendirmek suretiyle elde etmiş olduğumuz kaynakla alt gelir grubuna ve yoksullara yönelik bu atağımızı sürdüreceğiz'' diye konuştu. Ankara'dan canlı bağlantıyla kura çekiminin yapıldığı spor salonuna bağlanan Başbakan Erdoğan, 504 konut için 6 bin 320 kişinin başvuru yaptığını, en az 3 yıldır İstanbul'da ikamet eden veya İstanbul nüfusuna kayıtlı, kendisine, eşine veya çocuklarına ait bir gayrimenkulü olmayan ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların bu hizmetten faydalanabildiğini belirtti.

Önce ev verdik, şimdi iş bulmamız lazım
''ŞİMDİ  ev verdik, kaymakamlıklarımız ve belediyelerimiz devreye girerek onlar da iş bulma konusunda yardımcı olacaklar. Bunların da talimatları kendilerine verilmiştir'' diyen Recep Tayyip Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: ''Başvuruları değerlendirirken olası bir haksızlığın önüne geçmek için tüm başvuruları sıkı bir şekilde denetledik, denetliyoruz. Burada tek amacımız, bu hizmetlerin gerçek sahiplerine ulaşmasıdır. Bunu bir ticari araç olarak kullanamayız. Eğer bunu bir ticari araç olarak sevgili vatandaşlarım kullanırsa, ihtiyacı olan, barınacak yeri olmayan vatandaşlarımıza çok ciddi haksızlık yapmış olurlar. Buna asla fırsat vermedik, vermeyeceğiz.'

Gece boyunca hiç uyumamış
Kayabaşı'ndaki 504 konutun sahipleri, Bayraktar'ın çektiği ilk kuranın ardından yapılan çekilişle belirlendi. Başvuru sahibi 321 engelliden üç kişi için çekilen kurada ilk ev Yavuz Selim Çelebi isimli vatandaşa çıktı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelebi, kura çekimi yapılacağı için gece hiç uyumadığını ve kendisine çıkacağını tahmin etmediğini söyledi. Evinin olmadığını ve annesinin bakımıyla üç metrekarelik bir dükkanda yaşadığını anlatan Çelebi, ''Çok mutluyum. Allah devletimizden razı olsun'' dedi. Kura çekimiyle ev sahibi olmaya hak kazanan diğer engelli vatandaşlar ise Nurettin Karabudak ve Sevil Uzungül oldu.
Akşam

Toki'nin 45 metrekarelik evlerini kazananlar havaya uçtu!

Sonunda evimiz oldu, aç da kalsak 100 lirayı öderiz!

Onlar hayatları boyunca kiracı olmanın yükünü taşıdılar... 'Almanya'dan oğlum gelecek, çıkın' sözlerini ya onlarca kez duydular ya da her an bu korkuyla oturdular kendilerinin olmayan evlerde. Her ay kira ödedikçe, havaya para attıklarını düşündüler. Tek dilekleri kümes gibi bile olsa başlarını korkusuzca sokabilecekleri, kendimizin diyebilecekleri bir evleri olmasıydı. Ama kirayı zor denkleştirirken ev sahibi olmak hayaldi. Ve sonunda bu fırsat karşılarına çıktı. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ), ayda 100'er lira gibi düşük bir rakam ödeyerek yoksula ev sahibi olma imkanını taşıyan projesinin İstanbul Kayabaşı'ndaki 504 konutluk etabına tam 6.015 kişi başvurdu...


Köprü altında, sokakta kalan vatandaşlarımıza...

İşte dün bu konutların kurası çekildi. Bağcılar Spor Salonu'nu ev sahibi olma hayali kuran binlerce kişi doldurmuştu. Törenden önce platformdaki ekranda Başbakan Erdoğan göründü. TBMM'deki odasından kura çekimine video konferansla katılan Erdoğan, "Özellikle hiçbir geliri ve imkanı olmayan vatandaşlarıma, dar gelirli, tamamen köprü altında, sokakta kalmış vatandaşlarıma, ne yaparız da bir imkan hazırlarız diye; hep bunun düşüncesi, endişesi içerisindeydim" sözleriyle başladı konuşmasına. Projeyle ilgili bilgi verdikten sonra da salonu dolduranlara el salladı, şans diledi. Ve toplar döndü, soluklar tutuldu. Numarası okunanlar mutluluk gözyaşları içinde sahneye koştu... 504 konutun tamamı çekildiğinde kuradan adı okunmayanlar da gözyaşlarına boğuldu.

ALO OĞLUM, KURADAN BİZE EV ÇIKTI!

Salonda kurayı izleyenler, numaraları okununca sevince boğuldu. Hemen haberi verebilmek için cep telefonlarına sarılıp, yakınlarını aradılar. Hasibe Ordu da bu mutlu azınlığın içindeydi. Numarası okunur okunmaz oğlunu arayıp, müjdeyi verdi.

ARTIK BENİM DE BAŞIMI SOKACAK BİR EVİM VAR

Zekeriya Aydın kura boyunca kaygılı gözlerle oturdu. Tam umudunu kesmişti ki, kendi başvuru numarası okundu. TOKİ bayrağını kaptığı gibi sahneye koştu Zekeriya Bey. Bir yandan da "Sonunda benim de evim oldu. Artık kiradan kurtuldum" diyordu...

MUTLU ANIN FOTOĞRAFI

Nurettin Karabulut'un yüzündeki bu ifadeyi yakınları belki de ömrü boyunca sadece birkaç kez görebildi. Bu, kira derdinden kurtulup ev sahibi olmanın mutluluğuydu. Numarası okununca bastonuna dayanarak elinden geldiği kadar hızlı bir şekilde sahneye koştu Nurettin Amca...

ERDOĞAN VİDEO KONFERANSLA ŞANS DİLEDİ

Bağcılar Spor Kompleksi'nde düzenlenen kura çekilişine Başbakan Tayyip Erdoğan Meclis'teki odasından video konferansla katıldı ve herkese şans diledi...

40'ıma kadar annemle yaşadım

Topların ilk dönüşü tamamlandığında rakamlar onun numarasını oluşturdu. 42 yaşındaki Yavuz Selim Çelebi'nin yüzünde mahzun bir gülüş belirdi. Yavuz Selim Bey, mutluluğunu anlatırken yeni bir hayatın ilk adımını atmıştı: "Bu yaşıma kadar annemle yaşadım. Psikolojik rahatsızlığım var, özürlü maaşı alıyorum. Kendime ait hayatım olmadı. Artık kendi hayatımı kuracağım."

Sığıntılıktan kurtuldum

Bedriye Kutlu 34 yaşında, tekstil işçisi. Boşanmış, erkek kardeşinin yanında yaşıyor. Bu yüzden de çocuklarını yanına alamıyor. Ama artık hasret bitti. "Çocuklarımı yanıma alabileceğim. Kendi evimize taşındığımız zaman yepyeni bir hayat kuracağım çocuklarımla. Zaten kira öder gibi ödeyeceğim" diyor.

Daireler 1 oda-1 salon, 45 metrekare

KayabaŞI'nda yeni bir yaşam alanı oluşturan TOKİ, konutların yanı sıra hastane, kreş, ilköğretim okulu, lise meslek lisesi, 160 dönüm büyüklüğünde gezi parkı ve ağaçlandırma bölgesi, 551 dönüm rekreasyon alanı ile resmi binalar, halk eğitim tesisleri ve kültür merkezi yapacak. Alt gelir grubu için hazırlanan 1+1'lik 504 konutlar 45 metrekare. Daireler bir oda, bir salon, bir banyo ve mutfaktan oluşacak.
Vatan

Başbakan, TOKİ'nin Kayabaşı'ndaki kura çekimine Ankara'dan katıldı  
 
 Başbakanlık Toplu Konut İda-resi'nin (TOKİ) Bağcılar Spor Kompleksi'nde gerçekleştirilen kura çekim törenine Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden canlı yayınla bağlanan Başbakan Erdoğan, kurası çekilecek 504 dairenin sahiplerine 2010 yılı Ağustos ayında teslim edileceği sözünü verdi. 
  
Fakir vatandaşları ev sahibi yapmak özlemini daima içinde taşıdığını ifade eden Erdoğan, "Özellikle hiçbir geliri olmayan vatandaşlarımıza, dar gelirli sokakta kalmış vatandaşlarımıza ne yaparız da bir imkân hazırlarız diye hep düşünce içindeydim. Ve şu anda bu adımı atıyoruz." dedi. Çekilişi gerçekleştirilen 504 konutun 2010'un Ağustos ayında vatandaşlara teslim edileceğini kaydeden Erdoğan, "Vatandaşlarımız bunlara peşinat ödemeyecek. 280 ay gibi bir vadede ayda 107 lira taksit ödeyerek bunlara sahip olacaklar." şeklinde konuştu.

Yoksul vatandaşlar için hazırlanan 45 metrekare evlere yapılan başvuruların titizlikle incelendiğini belirten Başbakan Erdoğan, "Buradaki tek amacımız; bu hizmetlerin gerçek sahiplerine ulaşmasıdır, bunu bir ticari araç olarak kullanamayız. Eğer bir ticari araç olarak bunu benim sevgili vatandaşlarım kullanırsa imkanı olmayan barınacak yeri olmayan vatandaşlarımıza çok ciddi haksızlık yapmış olur. Buna asla izin vermemeliyiz, vermeyeceğiz." diye konuştu.

TOKİ'nin 81 ilde bin 445 şantiye ile gece gündüz çalıştığını dile getiren Başbakan Erdoğan, inşaat sayısının 390 bine ulaştığını ve bunun 280 bininin tamamlandığını kaydetti. Erdoğan şöyle konuştu: "En az 3 yıldır İstanbul'da ikamet eden veya İstanbul nüfusuna kayıtlı. Kendisine eşine veya çocuklarına ait gayrimenkulü bulunmayan ve herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşlarımız bu hizmetten yararlanabiliyorlar. Ayrıca, belediyeler ve kaymakamlar devreye girerek iş bulma konusunda yardımcı olacaklar, bunların da talimatları kendilerine verilmiştir."

Başbakan Erdoğan, 504 konutun sahiplerine hayırlı olması temennisiyle, "Kurdele için ya Allah Bismillah diyorum." diyerek, spor salonunda bulunan vatandaşlara, ekrandan el salladı. Başbakan Erdoğan'ın açış konuşmasının ardından başlatılan çekilişte ilk olarak 321 engellinin başvuru yaptığı 3 daire için çekiliş gerçekleştirildi. Kurada ilk daireyi Yavuz Selim Çelebi isimli engelli bir vatandaş kazandı. Kayabaşı konutlarında 14. bölge 1. kat 15 numaralı daireyi kazanan Çelebi, sahneye davet edildi. Oldukça sevinçli olduğu görülen Çelebi, TOKİ yetkililerine teşekkür etti. Çelebi, annesiyle beraber yaşadıklarını ve bir evinin olmasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek, "Hiçbir işim yok, annemle beraber yaşıyorum, evimin yapılacağı inşaatı görmeye en kısa zamanda gideceğim." şeklinde konuştu. Kurada ev çıkan ikinci isim ise Nurettin ve Zeynep Karabudak çifti oldu. Anne Zeynep Karabudak, 1 yaşındaki kızları ve eşi Nurettin Karabudak ile sahneye çıktı. Yetkililere teşekkür eden Nurettin Karabudak, 4 çocuk sahibi olduklarını ve 350 lira kira ödediklerini söyledi. Karabudak, 100 lira taksitle ev sahibi olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu sözlerine ekledi.
Sertaç DALGALIDERE/Zaman


Geri Dön