19 / 04 / 2024

TOKİ lüks konut üretiminden çekilmeyi planlıyor

TOKİ lüks konut üretiminden çekilmeyi planlıyor

8.Gayrimenkul Zirvesi'nde konuşan Bayraktar, gayrimenkul üretiminin çok zor olduğunu belirtti.



Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, TOKİ'nin lüks konut üretiminden çekilmesine ilişkin olarak, "Tabii ki esas arzulanan budur. Modern dünyaya baktığımız zaman, yargı, denetim ve güvenliğin dışındaki kamu kuruluşları ve özel sektör kuruluşlarının tamamının, kendi kaynağını üreterek iş yaptığını görmekteyiz" dedi.

Bayraktar, gayrimenkul geliştirme özelliklerine bakıldığında dünyadaki en büyük gayrimenkul uzmanlarının ve gayrimenkule dayalı olarak servet sahibi olan iş adamlarının, kriz dönemlerinde yatırım yaptıklarının görüldüğünü ifade ederek, şu anda önemli girişimcilerin ABD'de yatırım yaptıklarını, bunun yanında İstanbul'a da ciddi bir bakış olduğunu ancak, yapılan son yasal düzenlemenin Anayasaya aykırı olması nedeniyle iptal edildiğini hatırlattı.

Kısa süre içinde bu yasal düzenlemenin Meclis'te tamamlanmasını umduğunu dile getiren Bayraktar, "Gayrimenkulü büyük arazilerden alıp, bunları arsa durumuna getirip, imarlandırıp, bunları bir konsept haline getirip, yani iş merkezi yapma, şehir kurma, konut yapma, modern dünyanın aradığı bir konseptle ortaya çıkma noktasında Türkiye'nin çok büyük fırsatlar sunduğu çok açıktır" dedi.

Bayraktar, şehirlerde bulunan 15 milyonun üzerindeki konutun yüzde 60'tan fazlasının yenilenmesi gerektiğini belirterek, bunun yanında şehirlere olan göçün, nüfus artışının ve hane halkı sayısının azalmasının getirdiği olgularla Türkiye'de ciddi bir yatırım imkanı, yatırım zorunluluğu bulunduğunu vurguladı.

Erdoğan Bayraktar, şöyle konuştu: "Özellikle İstanbul'daki kentsel dönüşümlerin önümüzde hem bir zorunluluk hem bir fırsat olduğunu görmek zorundayız. Bugün 140'ın üzerinde belediye ile anlaşma yaptık. 35'ten fazla belediye ile çalışma içindeyiz. İstanbul'daki 3 milyonun üzerinde konutun yarısından fazlasının değiştirilmesi gerektiğini ve bunu bilimsel ve sistematik bir şekilde yaptığımız taktirde buraların hem şehre katkı sağlayacağını hem
de maddi bakımdan gelir getireceğini görmekteyiz."

Küçükçekmece, Ayazma, Maltepe gibi yerlerdeki kentsel dönüşüm projelerine yönelik direncin kırıldığını ve vatandaşların bu projelerin kendi menfaatlerine yönelik olduğunu gördüğünü ifade eden Bayraktar, "(Kentsel dönüşüm konusunda) yasal düzenlemeler, yüzde 90 seviyesinde kazanılmıştır. Bir-iki ufak düzenleme daha yapılacak ve yolumuza devam
edeceğiz" dedi.

Arsa üretiminde daha güçlü adımlar atmak zorundayız

Bayraktar, GYODER adına "Affordable Housing Institute" tarafından hazırlanan ve yarın açıklanacak "Dar gelirlilerin konut ihtiyacı ve çözüm önerileri" konulu raporda, TOKİ'ye ilişkin de değerlendirmeler bulunduğunu belirterek, raporda TOKİ'nin sosyal devlet olma gereği olarak alt gelir gruplarına yönelik konut üretimi yapması ancak, lüks konut üretiminden çekilerek, alt yapı, arsa üretimi ve kooperatiflere kredi vermeye yönelik olarak kendini yeniden yapılandırması gerektiğinin ifade edildiğini aktardı.

Erdoğan Bayraktar, "Tabii ki esas arzulanan budur. Fakat modern dünyaya
baktığımız zaman, yargı, denetim ve güvenliğin dışındaki kamu kuruluşları ve özel sektör kuruluşlarının tamamının, kendi kaynağını üreterek iş yaptığını görmekteyiz. Bu böyle olmalı. Eğer siz, kendi kaynağınızı üreterek iş yaparsanız, o zaman başarılı olursunuz" diye konuştu.

TOKİ'nin de kendi kaynağını üreterek halka fayda üretmeyi amaçladığını
dile getiren Bayraktar, şöyle konuştu: "Bugün ABD ve Japonya'da uygulanan, gayrimenkul geliştirmenin en temel unsuru olan arsa satışı karşılığı modeli de yaptığımız uygulamalardır. Bugün bu çerçevede 40 binin üzerinde konut üretiyoruz. Başta İstanbul olmak üzere,  İzmir  ve Ankara'da da üretiyoruz. Bu işlerden  TOKİ  ve Emlak Konut GYO'ya 6 katrilyon TL kaynak gelecek. Bunun 4 katrilyon TL'sini almış durumdayız. Bugün Türkiye'nin 81 vilayetinde, 425 ilçesinde 1.029 şantiyede 315 bin konut rakamına ulaştık."

Bayraktar, TOKİ'nin hazineden bir pay almadığına ve kendi kaynaklarını üretmek zorunda olduğuna dikkati çekerek, bunu da devlet ve özel sektörü bir araya getirerek ve sinerji üreterek sağladıklarını, ürettikleri konutların yüzde 80'e yakınının alt gelir grubuna yönelik olduğunu kaydetti.

Özel sektörün bugün Şırnak, Hakkari ve Iğdır gibi illerde konut yapmasının mümkün olmadığını, bunun için enflasyonun daha düşmesi ve daha fazla yasal destek verilmesi gerektiğini belirten Bayraktar, sosyal devlet olma gereği bu işlere mutlaka devam edeceklerini ancak, arzu edildiği ve kendilerinin de istediği gibi arsa üretimi noktasında daha güçlü adımlar atmak zorunda olduklarını ve bunları mutlaka yapacaklarını söyledi.


Geri Dön