24 / 04 / 2024

TOKİ modeli Pakistan'a örnek oluyor!

TOKİ modeli Pakistan'a örnek oluyor!

Ülkelerinde başlatacakları kentsel dönüşüm için TOKİ modelini örnek alacaklarını açıklayan Pakistan Başbakanı Şerif, Türkiye ziyareti kapsamında, İdarenin ödüllü uygulaması "Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi"ni yerinde inceleyecek



Ülkelerinde başlatacakları kentsel dönüşüm için  TOKİ  modelini örnek alacaklarını açıklayan Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Türkiye ziyareti kapsamında, "Kuzey  Ankara  Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi"nde incelemelerde bulunacak.

TOKİ yetkililerinden alınan bilgiye göre, 18 Eylül'e kadar Türkiye'de bulunacak Navaz Şerif, düşük maliyetli konut üretimi ve sunumu konusunda bilgi, deneyim ve know-how paylaşımı, ülkelerinde TOKİ muadili konut yapımı kurumunun kurulması yönündeki çalışmaları doğrultusunda Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Üçüncü Toplantısı'na katılacak. Ülkelerinde büyük bir kentsel dönüşüm başlatacaklarını ve TOKİ modelini örnek alacaklarını açıklayan Şerif, Ankara ziyaretinde, TOKİ'nin ödüllü uygulaması "Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi"ni yerinde inceleyecek.

Toplu konut zaptı var

Şerifin Türkiye ziyareti programında, iki ülke arasında görüşülecek bir çerçeve anlaşma dahilinde konut konusunda işbirliği de gündeme alınacak. Bu arada, Türkiye ile Pakistan arasında 7 Aralık 2010'da Ankara'da imzalanan "Toplu Konut Alanında İşbirliği Yapılmasına Dair Mutabakat Zaptı" da bulunuyor.

Aynı örgütlenme olacak

Pakistan'da düşük maliyetli konut üretimi ve TOKİ muadili bir kurumun kurulması yönündeki işbirliği çerçevesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar başkanlığında TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin'in de aralarında bulunduğu Türk delegasyonu 10-13 Eylül'de îslamabad ve Lahore'da inceleme ve görüşmelerde bulunmuştu. Pakistan Başbakanı Şerif, heyeti kabulünde, ülkesinde büyük bir kentsel dönüşüm çalışması başlatacaklarını belirtmiş, TOKİ modelinin Türkiye'deki başarısını örnek alarak Pakistan'da da federal hükümetin benzer yapılanmayla toplu konut idaresi başkanlığı oluşturacağını kaydetmişti.

TBMM'den özel yasa çıkarılarak uygulamaya konulan ilk kentsel dönüşüm projesi olan Kuzey Ankara, dünyaya da örnek proje oldu. Proje, 2009'da HABİTAT tarafından dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan "En İyi Uygulama" ödülüne, 2010'da da İslam Başkentleri Konferansı'nda "Şehircilik ve Bölge Planlama" dalında birincilik ödülüne layık görüldü. Ayrıca proje, konumu, kapsamı, projelendirme süreci, hedef kitlenin büyüklüğü, teknik ve sosyal özellikleri, proje sürecinde yaşanan fiziki ve kültürel değişimler açısından en kapsamlı kentsel dönüşüm projesi olma özeliğini de taşıyor.


Milliyet Ankara

Geri Dön