28 / 03 / 2024

TOKİ, Nevşehir'de kansere neden olan eski evlerin yerine konut yapacak!

TOKİ, Nevşehir'de kansere neden olan eski evlerin yerine konut yapacak!

Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy beldesi ile Ürgüp’ün Karain ve Sarıhıdır köylerindeki evler ölüm saçıyor. Ev ve bahçe duvarlarında kullanılan taşlardaki ‘eriyonit’ isimli mineral mezotelyomaya neden oluyor...




Nevşehir Tuzköy'de kansere yol açtığı belirlenen malzemelerden inşa edilen evlerde oturan vatandaşlar için  TOKİ  tarafından 134 konut inşa edilecek.

 

Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy beldesi ile Ürgüp’ün Karain ve Sarıhıdır köylerindeki evler ölüm saçıyor. Ev ve bahçe duvarlarında kullanılan taşlardaki ‘eriyonit’ isimli mineral mezotelyomaya neden oluyor. Hastalığın çaresi şuan için yok ve en tehlikeli kanser türlerinden biri olarak biliniyor. Mezotelyoma ilk olarak 1975’de yapılan araştırmada ortaya çıkarılmış. Bölgede bulunan eski evler `eriyonit` içeren kanserli taşlardan yapılmış ve yine aynı taşlardan elde edilen toprakla sıvanmış. Bu taşlar kolayca ufalanabiliyor ve tozları ölüm saçıyor. Kanserli evlerde yaşayan vatandaşlar, solunum yoluyla aldıkları bu mineral nedeniyle ölümcül hastalığa yakalanıyor ve kısa sürede hayatını kaybediyor. Kanser genellikle orta yaş grubunu tehdit ediyor. Sadece Tuzköy beldesinde son 30 yılda yaşları 26 ile 75 arasında değişen 500 civarında vatandaşın kanserden ölmesi olayın ciddiyetini ortaya koyuyor.


Kanserin girmediği ev yok

 

Yaşanan ölümler nedeniyle Tuzköy, Karain ve Sarıhıdır’ın adı ‘kanser’ ile birlikte anılır oldu. Tuzköy beldesi ile Karain ve Sarıhıdır köylerinde yüzlerce kişinin ölümüne neden olan hastalığın girmediği ev yok. Köylerde yaşayan vatandaşların hemen hepsi yakın bir akrabasını bu hastalık nedeniyle kaybetmiş. Bölgedeki halk için büyük tehdit oluşturan evlerin hepsi dededen kalma eski yerleşim alanları. Hastalığın boyutu arttıkça bazıları bu evleri terk etmiş. Ancak her şeye rağmen yaşamaya devam edenlerde var.

 

Köylerin üzeri toprakla kapatılacak

 

Kanser vakalarının görüldüğü Tuzköy beldesi ve Karain köyü Bakanlar Kurulu kararıyla afet bölgesine alındı. Hastalığın yıllardır baş gösterdiği Ürgüp’ün Sarıhıdır köyünde ise vatandaşlar zamanla eski evlerini terk etmiş. Köyün ortasından geçen Kızılırmak’ın doğu kısmına taşınmışlar. Kanserden kurtulmak için sadece evlerden taşınmak yetmiyor. Terk edilen eski evlerin ise yıkılıp üzerinin kapatılması ve izolasyonunun sağlanması gerekiyor. Bu kapsamda Tuzköy, Karain ve Sarıhıdır köylerindeki evlerin en kısa sürede yıkılarak üzerinin toprakla kapatılması planlanıyor.

 

Tuzköy beldesi taşınıyor

 

Kanser nedeniyle en çok ölüm olayının görüldüğü yer Tuzköy beldesi. Nevşehir’e 25 kilometre uzaklıktaki 2 bin 350 nüfuslu Tuzköy, karınzarı ve akciğer kanserinin en yaygın göründüğü dünyadaki ikinci merkez. Halkın kanser illetinden kurtarılması için belde taşınıyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından Hürriyet ve Cumhuriyet Mahallelerinde yaşayanlar için 245 konut yaptırılarak 2009 yılında teslim edildi. Afet konutlarının alt yapısı da tamamlandı. Yeni evler sağlık açısından güvenli görülen kent merkezinin 2 kilometre güneyindeki bölgeye inşa edildi. Vatandaşların çoğunluğu yeni evlerine taşınmış durumda. 

 

Tuzköy’e 132 konut daha inşa edilecek

 

Tuzköy’de halen eski evlerde yaşayan vatandaşlar için yeni konut projeleri devam ediyor. Bu kapsamda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 134 konut inşa edilecek. 134 afet konutu ile altyapı ve çevre düzenlemesi inşaatı için TOKİ, 15 Ocak’ta ihaleye çıkacak. İdarenin Bilkent’teki merkez binasında gerçekleşecek olan ihale saat 14.30’da başlayacak.

 

Toki Haber


Geri Dön