18 / 04 / 2024

TOKİ, Okçular'daki 122 aileye yeniden ev yapacak

TOKİ, Okçular'daki 122 aileye yeniden ev yapacak

Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar, dün sabah saatlerinde Okçular köyünü ziyaret etti



Yaşanan depremden etkilenen köyleri yenileyeceklerini belirten Bayraktar, depreme dayanıklı, okulu, camisi, ticaret merkezi olan, fay hattından uzak bir yerde yeni bir köy inşa edeceklerini söyledi. 50 hanenin üzerinde olan köylerin listesini yapacaklarını, daha sonra çalışmalara başlayacaklarını ifade eden Bayraktar şunları söyledi: "Buradaki Bayındırlık il müdürümüz, kaymakam ve valimizle gereken görüşmeleri yapıp ihaleyi gerçekleştireceğiz. Kış gelmeden insanlarımız evlerine taşınacak. Okçular köyünde 122 hane var. Hasar görüp görmemesine bakmaksızın 122 haneye de ev yapacağız. Bütün köylerdeki çalışmalarımız bu şekilde olacak. İlk kazmayı bir buçuk aya kadar vuracağız. 20 haneli 10 haneli köylere de maddi yardımda bulunacak, ev yapmaları konusunda yardımcı olacağız."
Zaman

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

TOKİ: Elazığ'da yeni evleri 8 ayda yaparız
 
BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Elazığ'da depremde evi yıkılan ya da hasar gören vatandaşlar için yapılması düşünülen yeni evlerin 8 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak hak sahiplerine verileceğini söyledi.

Bayraktar, Elazığ'da meydana gelen depremden etkilenen köylerin muhtarlarıyla bir araya geldi. TOKİ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, depremden zarar gören Elazığ'ın Kovancılar İlçesine bağlı köylerin muhtarlarıyla ilçe hükümet konağında toplantı yapan Bayraktar, yeni kurulacak köylerle ilgili olarak arazi tespiti konusunda görüş alışverişinde bulundu. Bayraktar, depremde evlerini kaybeden vatandaşların gelecek kışa kadar yeni evlerine taşınacaklarını kaydetti.
Hürriyet

TOKİ, kerpiç ev alarmına geçti, 121 bini ruhsatlı çıktı    
 
Elazığ'daki depremin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın  TOKİ  Başkanı'na "Köydeki konutları yenileyin" talimatı vermesiyle gözler Türkiye'nin kerpiç ev stokuna çevrildi. 18 milyon konutun bulunduğu Türkiye'de 1954 yılından 2008'e kadar 121 bin 871 adet kerpiç ev için ruhsat alındı. Uzmanlar, "Köylerdeki konutların yüzde 50'den fazlası kerpiç ev" dedi.

ELAZIĞ'daki depremin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar'a "Bir köyde 60 konut yıkılmışsa, 10 konut ayaktaysa bunları da dahil hepsini yenileyin" talimatı vermesinin ardından Türkiye'nin kerpiç ev stoğu gündeme oturdu. 18 milyon konutun bulunduğu Türkiye'de ruhsatlı kerpiç ev sayısı 121 bini geçiyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre 1954 yılından 2008'e kadar 121 bin 871 adet kerpiç ev için ruhsat alındı.

Ruhsat oranı yüzde 2.6

54 yılda yapılan konutlar için alınan ruhsatlar arasında kerpiç evlerin oranı da yüzde 2.6'ya yaklaştı. Bu zamana kadar kerpiç evler için en çok ruhsat 1954 yılında alındı. Ruhsatsız kerpiç ev rakamlarına ulaşmak mümkün olmazken, uzmanlar Türkiye'de Güney Doğu, İç Anadolu, Doğu Anadolu, Ege ve Marmara bölgelerinde bulunan köy evlerinin yüzde 50'den fazlasının kerpiç ev olduğunu söyledi. Bu evlerin çoğunda hatalı toprak seçimleri olduğunu vurgulayan uzamanlar, "Kerpiç evde olsa, mühendislik bilgisi ve dayanıklı malzeme kullanılması gerekiyor" dedi.

En az konut Doğu'da

Türkiye'de en fazla yapı Marmara Bölgesi'nde bulunuyor. Bu bölgedeki yaklaşık 5 milyon konut bulunuyor. Bu yapıların çoğu da İstanbul haritası üzerinde yer alıyor. Türkiye'nin konut sayısı bakımından 2'nci bölgesi Ege oluyor. Türkiye'de en az konut ise kerpiç evlerinde yoğunlukta bulunduğu Doğu Anadolu bölgesi. 611 adet konutun bulunduğu bölgedeki köy evlerinin çoğu kerpiç ya da ahşap malzemeden yapılıyor.

Yaratıcı olmak lazım

Kerpiç evler konusunda yaratıcı çözümler bulunması gerektiğinin altını çizen Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Genel Koordinatörü Oğuz Tezmen, şu değerlendirmeyi yaptı: "Dayanıksız kerpiç evlerin mutlaka yenilenmesi lazım. Çünkü bu evlerin dayanıklılığı çok iyi değil. Ancak burada maliyete dikkat etmek gerekiyor. Kırsal bölgeler için daha farklı yapılar geliştirilmeli. Dayanıklı yapı modellerine geçmek lazım. Ancak şehirde yaptığınız gibi bir konut inşa etmek zor. Bu bölgelerde izolasyonun güçlü olması gerekiyor. Kerpiç evlerin ısı izolasyonu çok iyi. Duvar yaparsanız insanlar oturamaz. Özel model geliştirmeli. Bu konuda dünyada bir çok örnek bulunuyor. İTÜ'nün kullandığı malzemeler üzerinde çalışılabilir."

Kireç ve alçı karıştırıp Alker yaptık, bina sağlam oldu

1970 yılından beri İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) sürdürülen modern kerpiç evlerle ilgili çalışmanın öncülüğünü yapan Prof. Dr. Ruhi Kafesçioğlu, klasik kerpiç malzemesine yeni bir boyut kazandırdı. Çağdaş yapı malzemesi olarak adlandırdığı yeni malzemeyle üretilen kerpiç evlerin her türlü doğal afete karşı dayanıklı olduğunu söyleyen Kafesçioğlu, şöyle konuştu: "Toprak, su, kireç ve alçının karışımından oluşan Alker maddesiyle daha dayanıklı yapılar yapmak mümkün. Eğer kerpiç evler doğru mühendislikle yapılırsa öldürmez. Bugün Amerika'dan, İtalya'ya kadar dünyanın dört bir yanında zenginler bu evlerde oturmayı tercih ediyor. Türkiye'de köyde yaşayanların yüzde 50'den fazlası kerpiç evlerde oturuyor."

Köy evlerinin sigorta kapsamı DASK'ın tasarrufunda değil

587 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca zorunlu deprem sigortasının belediye sınırları içinde kalan meskenlere yönelik oluşturulan bir sigorta sistemi olduğunu vurguluyan Doğal Afet Sigortası Kurumu'nun (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, şöyle konuştu: "Dolayısıyla köylerdeki binaların zorunlu deprem sigortası kapsamında güvence altına alınamaması kurumumuzun tasarrufunda değildir. Sigorta poliçelerinin yüzde 95'i betonarme, yüzde 5'i yığma kagir yapılardan oluşmaktadır."

Dayanıksız kerpiç ev nasıl yapılır

Yapılacak evin kurulacağı yerin yatağı kazılır.
Üstteki bitkisel toprak katmanı ayrılıp bir yere yığılır.
Değersiz ve kerpiç yapımına uygun olmayan toprak seçilir.
Toprak ıslatılarak çamur elde edilir.
Birçok yapımda bu çamura saman da eklenir.

Sağlam kerpiç ev nasıl yapılır

Toprak, su, kireç ve alçı karıştırılıp Alker elde edilir.
3 dakikalık karıştırma işleminden sonra kalıba konuyor.
Alker 20 dakika sonra kullanıma hazır hale geliyor.
Daha sonra bu malzeme konut yapımında kullanılabiliyor.
Alker kullanılan evler daha dayanıklı oluyor.
Hürriyet

Kerpiç yapı daha dayanıklı

Elazığ depreminde can kaybının fazla olmasının nedeni olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kerpiç evleri göstermesine akademisyenler tepki gösterdi. Dünya nüfusunun yüzde 33'ünün, Türkiye'deki kırsal yapıların ise yüzde 28'inin kerpiç yapılardan oluştuğunu belirten uzmanlar, kerpiç yapıların depreme dayanıklılık konusunda çağın en iyi yapı malzemesi olduğunu belirttiler.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nce (İTÜ) 1970'ten beri yürütülen kerpiç projesi, kerpiç yapıların 8 büyüklüğündeki depreme dayanıklı olduğunu ve betonarme yapılara göre depreme daha dirençli olduğunu ortaya koydu. Prof. Dr. Ruhi Kafesçioğlu, kerpiç ve alçıyı birleştirerek icat ettiği "Alker"i "çağdaş yapı malzemesi" olarak tanımlıyor. Kafesçioğlu, klasik kerpiç malzemesi üzerinde 1970 yılından bugüne dek sürdürdüğü çalışmalarla "Alker" icat etti. Kerpiç ağırlıklı olan Alker'in adı da Kerpiç ve alçının isimleri ilk heceleri birleştirilerek verildi. Kafesçioğlu bu yeni malzemeyi "çağdaş yapı malzemesi" olarak tanımlıyor.

Betonarmeden dayanıklı

Mimarlık ve mühendislik kurallarına uygun şekilde inşa edilen kerpiç yapıların, yine aynı şartlarda yapılmış beton yapılara göre depreme iki kat daha dayanıklı olduğu belirtiliyor. İTÜ'nün yürüttüğü proje kapsamında, Şanlıurfa'da inşa edilen kerpiç yapılarda üzerinde uygulanan çeşitli deneyler kerpicin betonarme yapılara göre depreme daha dayanıklı olduğunu ortaya koydu.

Kerpiç projesinin resmi yürütücüsü Doç. Dr. Bilge Işık, "Kerpiç yapılar usta-çırak ilişkisi ile günümüze kadar gelmiş. Ve her geçen gün bu malzeme geliştirilmiş. Bu yüzden kerpiç yapılar her zaman dayanıklıdır. Özellikle iyi yapılmış kerpiç mekânların 17 Ağustos depreminde ayakta kaldığını görmek buna en güzel kanıt oldu. Bizim `Alker' dediğimiz `geliştirilmiş kerpiç' ise geleneksel kerpiçten daha dayanıklı. Urfa'da inşa ettiğimiz evlerde yaptığımız deprem testlerinden tam not aldık. Bu da gösteriyor ki, kerpiç yapılar iyi bir mimari ve mühendislik sonucunda çok büyük depremleri bile kolaylıkla kaldırabiliyor" dedi.
Cumhuriyet

 

Elazığ'da yaşanan depremle yeniden gündeme gelen kerpiç evler, 9 bin yıl önce Anadolu insanının yerleşik hayata geçtiği dönem yaptığı kerpiç evlerle hemen hemen aynı özellikleri taşıyor. AA muhabirinin yaptığı araştırmaya göre, dünyanın önemli arkeoloji alanlarından biri olan Çatalhöyük'te 17 yıldır devam eden kazı çalışmaları, günümüzden 9 bin yıl önce Neolitik döneme ait önemli bilgileri gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. İnsanoğlunun keçi ve koyunu ilk evcilleştirdiği, kap kacak yapmaya başladığı, birbirine bitişik ve kapıları çatısında bulunan 9 bin yıl önceki evlerin bulunduğu Çatalhöyük'teki yapılar, günümüzde Anadolu'nun kırsalında halen kullanılan kerpiç evlerle karşılaştırıldığında dikkat çekici benzerlikler göze çarpıyor. Çatalhöyük'te 22 ülkeden 120'den fazla arkeolog ve uzmanla kazı ve araştırma çalışmalarını sürdüren Stanford Üniversitesi öğretim üyesi, Çatalhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Ian Hodder, Anadolu'da, bu höyüğün yakınlarındaki köylerde insanların halen, 9 bin yıl önce yapılan kerpiç evlerin benzerlerinde yaşadıklarını söyledi.

ÇATALHÖYÜK'TEKİ KERPİÇ EVE ÇATIDAN GİRİLİYOR
Örneğin Çumra ilçesine bağlı Küçükköy'deki bugünkü tek ya da 2 katlı kerpiç evlerle Çatalhöyük'te tespit ettikleri evler arasında neredeyse tek farkın, "Çatalhöyük'teki evlere, o dönemde yırtıcı hayvanlara karşı çatıdaki kapılardan girilmesi" olduğunu anlatan Hodder, "Günümüzden 9 bin yıl önce burada yaklaşık 8 bin kişi yaşıyordu. Buraya yerleşen insanlar, birbirine bitişik, günümüzde olduğu gibi kalıplarla çıkartılan çamur ve ot karışımından kerpiçlerle yapılan evlerde oturuyorlardı. Çatalhöyük'te içinde ahşap sundurmalar ve direkler kullanılan 2 katlı kerpiç evler de tespit ettik" dedi. Hodder, sağlam yapılan kerpiç evlerin aslında son derece güvenli ve sağlıklı olduğunu, İngiltere'de batıda, sağlığını ön planda tutan kişilerin kerpiç ve ahşap unsurlar kullanılan evleri tercih etmeye başladığını söyledi.

KERPİÇ KÖTÜ DEĞİL, MEVCUTLAR KÖTÜ YAPILANLAR
İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ali Çınar ise çamurun samanla karıştırılarak kalıplara dökülmesiyle elde edilen kerpicin, ucuz olması ve kolayca inşa edilebilmesi nedeniyle özellikle kırsal kesimde tercih edildiğini söyledi.
Konya kent merkezinde, tarihi özelliği de olan son derece sağlam kerpiç evler de bulunduğunu ifade eden Çınar, şunları kaydetti: "Kerpiç ev, Anadolu'nun bir gerçeğidir. Kırsal kesimde bugün halen yoğun şekilde kerpiç ya da kerpiç, taş ve ahşabın birlikte kullanıldığı yığma kargir evler vardır. Kırsaldaki bu kerpiç evler usta marifetiyle yapılıyor. Yoksa kerpiç değil, kerpicin uygun şekilde kullanılmaması tehlikeli. Son depremde yıkılan evler gibi Anadolu'nun kırsalındaki kerpiç evler, tabi ki depreme karşı çok dirençli değildir. Bu evlerde taşıyıcılar sadece duvardır. Anadolu'daki bu evleri toptan yıkıp hemen yenisini yapamayacağımıza göre; yerel yönetimler, uzmanlarla irtibata geçip, özellikle deprem bölgelerinde riskli yapıları tespit edip önlem almalıdır."
AA


Geri Dön