19 / 04 / 2024

TOKİ Seyrantepe'yi Eren Talu'dan alıyor

TOKİ Seyrantepe'yi Eren Talu'dan alıyor

TOKİ tarafından Seyrantepe'de yaptırılan stat projesinin ihalesi iptal edildi



Tamamlandıktan sonra Galatasaray'ın maçlarını oynayacağı spor kompleksinin ihalesini Eren Talu'nun sahibi olduğu inşaat firması üstlenmiş ve inşaatın zamanında yapılmamasından dolayı daha önce bir çok kez ihtar almıştı. 

Son olarak Haziran ayı başında 30 günlük süre verilen Eren Talu'nun firması stat inşaatına istenen ilerlemeyi kaydetmemesi nedeniyle ihale iptal ediliyor.

Aslanetepe Stadı inşaatında çalışan işçiler de bir çok kez paralarını alamadıkları gerekçesiyle iş bırakma eylemlerinde bulunmuşlardı.

İHALE YENİDEN YAPILACAK
TOKİ, iptal sürecinden sonra inşaat için yeniden bir ihale yapacak ve stadın tamamlanmasını sağlayacak.
Hürriyet

Seyrantepe çıkmazı!
 
Seyrantepe Stadı'nın inşaatındaki gecikme nedeniyle, inşaatı yapan Eren Talu'ya ihtar çeken TOKİ'nin verdiği süre pazartesi doldu.  TOKİ  ihale ile ilgili kararını yarın açıklayacak
Galatasaray'ın Seyrantepe'deki Spor Kompleksi Projesi ile ilgili süreç yılan hikâyesine döndü. Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) inşaatta yaşanan gecikmeler nedeniyle Eren Talu- Dhabi Group-Zarooni'ye verdiği süre pazartesi günü sona erdi. Ancak TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, ihale ile ilgili son kararı yarın açıklayacağını duyurdu. TOKİ Eren Talu'ya mayıs ayı sonunda ihtar çekmiş ve inşaatın devam etmesi için bir ay süre tanımıştı.

SÜRE DOLDU
Seyrantepe Stadı ihalesinde TOKİ tarafından dün açıklanması beklenen karar yarına kaldı. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar hukuki prosedürlerin tamamlanmasını beklediklerini bu nedenle kararı yarın açıklayacaklarını bildirdi. "Kanunen süre uzatımı vermek mümkün değil. Kararımızı Perşembe günü açıklayacağız'' diyen Bayraktar konsorsiyuma şimdiye kadar gereken kolaylıkların sağlandığını kaydetti. Bayraktar "Neden Perşembe gününü bekliyorsunuz?'' sorusuna, "Bazı değerlendirmelerimiz var'' yanıtını verdi. Eren Talu cephesinden herhangi bir açıklama yapılmadı.

DERİN SESSİZLİK
TOKİ'nin pazartesi gecesi geç saatlere kadar süren toplantılarda bir sonuca varamayan Eren Talu'nun ek süre istediği ve görüşmelerin dün de sürdüğü öğrenildi. Eren Talu'nun yanına bir inşaat grubunu daha almak için çalıştığı belirtiliyor. Öte yandan, stadın inşaatındaki iki aylık sessizlik dün de devam etti. Kaba inşaatın yüzde 75'inin tamamlandığı projede stadın teslim tarihi 13 Ekim yaklaşırken, son sürat çalışıyor olması gereken kule vinçler, buldozerler terk edilmiş halde duruyor.

İptal olursa süreç nasıl işleyecek?
TOKİ'nin Seyrantepe Stadı ihalesinin iptaline karar vermesi durumunda proje iki şekilde devam edecek. TOKİ, inşaatın kaldığı seviyeden yeni bir ihale açacak. Kazanan grup inşaatı tamamlayacak. Eren Talu'nun ihaleye verdiği teminat yanacak. Eğer açılacak ihalede yeni bir alıcı çıkmazsa TOKİ stadın inşatını kendisi üstlenecek. TOKİ Başkanı Bayraktar ihtar sonrasında "Bu işi yapabilecek 5-7 firma firmaya ihale edebiliriz gerekirse, kendimiz tamamlarız" demişti.

TOKİ'den inşaat işçilerine sıkı talimat

Stada gittiğimizde güvenlik görevlisi TOKİ'den talimat aldıklarını bu nedenle kimseyi içeri alamayacaklarını iletti. Stadın durumunu sorduğumuz görevli "İnşaat bir süredir durdu. Ancak merak etmeyin yakında başlayacak" diye konuştu. Statta bu gelişmeler yaşanırken hem TOKİ, hem de Eren Talu cephesinde pazartesi akşamı sonuçlanmayan görüşmelerin dün de sürdüğü öğrenildi.
Sabah

Galatasaray'a, Aslantepe şoku!

Galatasaray'ın Seyrantepe'de yapılan yeni stadının inşaatındaki kriz devam ediyor.
TOKİ'nin Seyrantepe ihalesini iptal edeceği öğrenildi. Stat inşaatında 3 aydır çivi bile çakılmazken TOKİ'nin Eren Talu'ya verdiği süre de doldu.

İşçilerin de dün itibariyle inşaatı terk ettiği öğrenilirken, şimdi TOKİ'nin önünde iki seçenek bulunuyor. TOKİ stat inşaatına ya kendisi devam edecek ya da yeniden ihale açacak ve inşaatı yeni bir firma üstlenecek.
Ayrıca Seyrantepe Spor Kompleksi Projesi'nin ihalesinin iptal sürecinde, hukuki prosedürlerin tamamlanmasını beklediklerini ve kararın Perşembe günü açıklanacağı bildirdi.
Milliyet

Alke: Seyrantepe'ye yeni ortak bulduk

TOKİ'nin Seyrantepe için verdiği süre dün bitti. Eren Talu-Alke İnşaat, `Ortak bulduk' dedi. TOKİ konuyu değerlendirmeye aldı
Aslantepe adıyla bilinen Seyrantepe Spor Komp-leksi Projesi'nin geleceği perşembe günü alınacak kararla belirlenecek.
Projeyi yapan Eren Talu Mimarlık - Alke İnşaat ortaklığının programın gerisinde kalmasıyla TOKİ, ihalede iptal sürecini başlatmıştı. Yeni ortak arayışına girdiklerini belirten Alke İnşaat'ın Genel Müdürü Serdar Kemaloğlu, finansman sağlamak amacıyla üçüncü bir ortakla anlaşarak, TOKİ'ye yeni bir revizyon programı sunduklarını açıkladı. Kemaloğlu, "TOKİ ile protokol imzalar imzalamaz bu ortağın adını açıklayacağız" dedi. Girişim grubunun yerli bir ortakla el sıkıştığı konuşuluyor.

Bayraktar'dan iptal sinyali
Dün yapılan görüşmelerin ardından Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, konuyla ilgili son kararı perşembe günü açıklayacaklarını bildirdi.
Erdoğan, "Talipli çıkmazsa kendimiz yaparız" diyerek projenin iptal edilebileceği sinyalini verdi.
Hukuki prosedürün tamamlanması için çalıştıklarını kaydeden TOKİ Başkanı Bayraktar, "Artık kanunen süre uzatımı vermek mümkün değil. Kararımızı perşembe günü açıklayacağız" dedi.
Firmaya şimdiye kadar gereken kolaylıkların sağlandığını vurgulayan Bayraktar, "Neden perşembe gününü bekliyorsunuz?" sorusuna, "Bazı değerlendirmelerimiz var" diye yanıt verdi.
 
29 Ekim'de bitecek!
-  TOKİ, 27 Ağustos 2007'de proje için çıktığı ikinci ihalede, Eren Talu Mimarlık - Alke İnşaat ortak girişim grubuyla el sıkıştı.
-  Girişim grubu 777 milyon 777 bin 777 YTL gelir payı üzerinden idareye 234 milyon 567 bin 890 YTL gelir payı önerdi. Satış gelirinde artış olması halinde gelir artışından idareye ek olarak yüzde 7 pay verilmesi de kararlaştırıldı.
-  İhaleyle ilgili ilk kriz, girişim grubunun 21 Eylül 2007'de vermesi gereken taahhütnamede yaşandı. Yüklenici firma 19 milyon liralık teminatı bulamadı. Bunun üzerine Galatasaray yönetimi araya girerek, 24 Eylül'e kadar ek süre istedi. Ardından girişim grubu, taahhütnameyi 24 Eylül 2007'de TOKİ'ye ulaştırdı.
-  İnşaat sürecine başlanan projenin sık sık kesintiye uğramasıyla TOKİ, girişim grubunu birçok kez uyardı.
-  TOKİ, yaşanan sorunlar nedeniyle ilk ihtarnameyi Haziran 2008'de gönderdi. Bunun üzerine Eren Talu-Alke ortak girişim grubu, TOKİ'ye bir revize programı sunarak projeyi 29 Ekim 2009'da bitireceğini taahhüt etti.
-  Geçen kış aylarında projede çalışan işçiler ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle şantiyede birkaç kez iş durdurma eylemi yaptı.
-  TOKİ, 26 Mayıs 2009'da inşaatta yaşanan gecikmeler nedeniyle Eren Talu-Alke ortak girişim grubuna ikinci ihtarnameyi çekti. Böylece ihalenin iptal süreci başladı.
Esra Özsümer/Milliyet

Süre doldu Seyrantepe'de 'Talu' iptali bekleniyor

Galatasaray'ın Seyrantepe'deki Ali Sami Yen Spor Kompleksi projesinde yapımı sürdüren Eren Talu'ya TOKİ'nin verdiği süre dün doldu. TOKİ yetkilileri resmi bir açıklama yapmadı fakat, "Kesin bir şey yok. Ancak iptal bekleniyor" dedi.

SEYRANTEPE'deki Ali Sami Yen Spor Kompleksi projesindeki gecikmeler nedeniyle TOKİ'nin projenin yapımını sürdüren Eren Talu ile yolları ayırması bekleniyor. Mayıs ayının sonunda Eren Talu'ya ikinci kez ihtar çekip, iptal sürecini başlatan TOKİ'nin verdiği süre dün doldu. 1 ayda finansman desteğini bulamazsa projeyi kaybetmesi gündeme gelen Eren Talu'nun, iptal sürecinin başlamasından sonra "Halk Bankası'ndan umudu kestim. Son umudum Abu Dabili ortağım. TOKİ projeyi iptal ederse mahkemeye gideceğim" demişti. Dün, konuyla resmi bir açıklama yapılmazken, TOKİ yetkilileri "Henüz kesin bir şey yok. Ancak iptal bekleniyor" dedi. Eren Talu cephesinde ise konuyla ilgili yorum yapılmazken, Galatasaraylı yöneticiler de "Biz yeni bir ortak bekliyorduk" diye konuştu.

Sıkıntılar bitmedi

TOKİ, Seyrantepe Stadı projesini yürüten Eren Talu'ya, stat inşaatı ile ilgili sıkıntıların giderilmesi için bir aylık süre tanımış ve inşaatın sorunsuz devam edeceği konusunda garanti istemişti. Bu sürenin sonuna dün gelindi. Görüşmelerin ardından, stadın inşaat yükümlülüğünün Eren Talu'dan alınmasına karar verildiği öğrenildi. Bu aşamanın ardından TOKİ'nin ya stadın bitirilmesi için yeni bir firmaya yetki vermesi ya da inşaatı kendi üzerine alması bekleniyor.

Yeni ortak bekliyorduk

Dün öğleden sonra yaşanan gelişmelerin ardından Galatasaray cephesi de hareketlendi. Galatasaraylı yöneticiler, "Biz projede yeni ortak bekliyorduk. Ancak ihalenin iptal edileceğini sanmıyoruz. Sıkıntılar yaşandığı doğrudur. Eğer proje iptal edilirse ne olacağını kimse bilmiyor" dedi. Eren Talu, konuya ilişkin bir açıklama yapmazken, TOKİ yetkilileri "Henüz kesin bir şey yok. Çalışmalar devam ediyor. İhale iptal edildiği zaman açıklama yaparız" dedi.
Hürriyet

Aslantepe ihalesi iptal

TOKİ, Seyrantepe Stadı ihalesini iptal ediyor. İhale, yükümlülüklerini yerine getiremeyen Eren Talu'dan alınıyor.
İSTANBUL - TOKİ, Seyrantepe Stadı projesini yürüten Eren Talu'ya, stat inşaatı ile ilgili sıkıntıların giderilmesi için bir aylık süre tanımış ve inşaatın sorunsuz devam edeceği konusunda garanti istemişti. Bu sürenin sonuna dün gelindi. Görüşmelerin ardından stadın inşaat yükümlülüğünün Eren Talu'dan alınmasına karar verildi.
Bu aşamanın ardından TOKİ'nin, ya stadın bitirilmesi için yeni bir firmaya yetki vermesi ya da inşaatı kendi üzerine alması bekleniyor. Bu konudaki resmi açıklamanın bugün ya da yarın yapılacağı belirtiliyor.
Akşam

TOKİ Seyrantepe'yi Eren Talu'dan alıyor 

TOKİ Başkanı, Seyrantepe'de verilen sürenin dolduğunu belirterek `Kararı perşembe vereceğiz' dedi

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Galatasaray'ın Mecidiyeköy'deki stadına karşılık Seyrantepe'de yapılan Seyrantepe Stadı ile ilgili ihaleyi iptal aşamasına geldi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar `Hukuki prosedürlerin tamamlanmasını bekliyoruz. kararı perşembe günü açıklayacağız' dedi. Kanun, süre uzatımının mümkün olmadığını belirten Bayraktar `İptal olursa, gerekini yaparız. Ya ihaleye çıkarız, talip çıkmazsa kendimiz yaparız' dedi. TOKİ Başkanı Bayraktar, inşaatın 1 aydır durduğunu vurgulayan Bayraktar, artık daha fazla beklemeye tahammüllerinin olmadığını söyledi. TOKİ, 26 Haziran'da inşaatı yüklenen Eren Talu'ya son ihtarnamesini çekmiş ve yasal süre olan 30 günün dolmasını beklemişti.
Star

Aslantepe iptal yolunda, Talu'nun teminatı yanabilir

Toplu Konut İdaresi'nin Galatasaray'ın Aslantepe'deki yeni stadının inşaatını yürüten Eren Talu'ya çektiği ikinci ihtarnamenin süresi doldu. Durma noktasına gelen inşaatı tamamlayabilmesi için yeni ortak ya da kredi bulması istenen Talu'nun sözleşmesi feshediliyor. TOKİ görevlileri bir aylık sürenin dolduğu 29 Haziran'da stadın inşaatında herhangi bir çalışma olmadığını tutanakla tespit etti

Tutanağa imza atması istenen Eren Talu ise inşaat alanına gelmedi. Tutanak TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'a iletildi. Bayraktar yaptığı değerlendirmede, hukuki prosedürlerin tamamlanmasını beklediklerini ve kararı perşembe günü açıklayacaklarını bildirdi. Alınan bilgiye göre fesihle birlikte Talu'nun stadın inşaat ihalesi için bankalarda bloke edilen 18 milyon TL'lik teminatı da yanacak. Bu sırada Eren Talu dün Referans Gazetesi'ne yaptığı açıklamada yeni bir ortak aldığını, stat inşaatını ortağıyla birlikte tamamlayacağını öne sürdü. Stat için şimdiye kadar 86 milyon dolar para harcadığını belirten Talu, "Bu kadar parayı harcadıktan sonra stat inşaatını bırakmaya hiç niyetimiz yok. Sahayı terk etmeyi düşünmüyoruz. Arap ortaklarımız ve yeni ortağımızla yeni bir model geliştirdik." diye konuştu. TOKİ, kompleksin inşaatının gecikmesi sebebiyle müteahhit Eren Talu ve ortaklarına mayıs ayı sonunda ihtar çekmişti. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ihtarnameyi çektikten sonra, sözleşmedeki bekleme sürelerinin 30 gün olduğunu, elinden gelse sözleşmeyi hemen feshedeceğini açıklamıştı.

Galatasaray'ın yeni stadı ve Ali Sami Yen projesi için Ağustos 2007'de TOKİ'nin yaptığı ihaleyi 777 milyon lira maliyet ve TOKİ'ye 234 milyon lira kâr payı taahhüdü ile hasılattan yüzde 7 pay koşuluyla Eren Talu Mimarlık-Alke İnşaat kazanmıştı. Eren Talu projeyle ilgili kaynak sorununu aşmak için Dhabi Group ve Al Zarooni ailesiyle ortak olmuştu. Böylece projenin yüzde 51'i Abu Dabi sermayesine geçti. Planlara göre Seyrantepe'deki stadyum 29 Ekim 2009'da tamamlanacaktı. Bu yılın haziran ayında ise mevcut Ali Sami Yen Stadı'nın yerine rezidans ve alışveriş merkezi inşaatına başlanacaktı. Toplamda 650 milyon doları bulacak yatırımın akıbeti, finansman sorunu sebebiyle belirsizliğini koruyor
Zaman

Seyrantepe sil baştan

Galatasaray'ın Seyrantepe Stadı ihalesi iptal ediliyor. TOKİ, inşaatın zamanında yapılamamasından dolayı bir çok kez ikaz edilen Eren Talu'nun şirketiyle anlaşmayı iptal edecek.

Galatasaray'ın yeni stadının yapımı çıkmaza girdi. TOKİ'nin, Seyrantepe Stadı ihalesini iptal etmesi bekleniyor. TOKİ, Seyrantepe Stadı projesini yürüten Eren Talu'ya, stat inşaatı ile ilgili sıkıntıların giderilmesi için 1 aylık süre tanımış ve inşaatın sorunsuz devam edeceği konusunda garanti istemişti. Bu sürenin sonuna gelindi. Açıklama yapan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Perşembe günü toplanarak son kararı vereceklerini söyledi. İnşaatın Eren Talu'dan alınacağı iddia ediliyor. TOKİ'nin yeni bir firmaya yetki vermesi ya da inşaatı kendi yapması bekleniyor.

TOKİ'de seçim zamanı
Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) İstanbul- Kayabaşı'ndaki 3 bin 726 konutun hak sahipleri tarafından seçilip, sözleşmelerinin imzalanması uygulaması, 6 Temmuz'da başlayacak. TOKİ'den yapılan açıklamaya göre; hak sahipleri, TOKİ'nin internette ilan ettiği randevu gün ve saatini dikkate alarak, 6 Temmuz-22 Ağustos günleri arasında, TOKİ'nin Halkalı'daki ofisinde konutunu seçebilecek.
Takvim

TOKİ: Cim Bom'un stadını olmazsa kendimiz yaparız

Erdoğan Bayraktar, 'Galatasaray'ın stadını yapan Eren Talu ile Alke İnşaat için yarın karar vereceğiz. Stadı yeniden ihale ederiz olmazsa kendimiz yaparız' dedi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, en büyük gelir paylaşımı projelerinden biri olan Galatasaray Kulübünü'nün stadını içeren Seyrantepe Spor Kompleksi Projesi'nin ihalesinin iptal sürecinde, hukuki prosedürlerin tamamlanmasını beklediklerini ve kararı yarın açıklayacaklarını bildirdi.
Bayraktar, inşaatta yaşanan gecikmeler nedeniyle ihalenin iptal sürecini başlatmak üzere firmaya 26 Haziran'da ikinci ihtar çekildiğini hatırlatarak, sözleşmeye istinaden bir ay süre verildiğini belirtti.
Hukuki prosedürün tamamlanması için çalıştıklarını kaydeden Bayraktar, "Artık kanunen süre uzatımı vermek mümkün değil" dedi. Firmaya şimdiye kadar gereken kolaylıkların sağlandığını vurgulayan Bayraktar, "Neden perşembeyi bekliyorsunuz" sorusuna, "Bazı değerlendirmelerimiz var" diye yanıt verdi. İptale karar verilmesi halinde firma ile görüşme durumunda olmadıklarını kaydeden Bayraktar, "Ondan sonra biz gerekin yaparız, ya ihaleye çıkarız, talipli çıkmazsa kendimiz yaparız" dedi.
Firmanın, ihtardan sonra yeniden yapılanmaya gittiğinin hatırlatılması üzerine, TOKİ'nin şimdiye kadar gerekli kolaylıkları yaptığını belirten Bayraktar, "Hukuki prosedürü bekliyoruz"  diye tekrarladı.

`Para değil adam bul'
Bayraktar daha önce yaptığı açıklamada, "İhtarnameyi çektikten sonra, sözleşmedeki bekleme süremiz 30 gün. Yoksa benim elimden gelse bugün feshederim o işi, hemen feshederim. Eğer siz sağlamsanız, işinizi iyi yapıyorsanız, kriz hangi dönemde olursa olsun para bulunur. Bana göre en kolay şey para bulmak. Zor olan şey beceri, zor olan şey adam bulmak" diye konuşmuştu.
 Bayraktar, Seyrantepe projesini Türkiye'de bu işi yapabilecek 5-7 firmaya ihale edilebileceklerini de kaydetmişti. TOKİ tarafından 2007 yılı ağustos ayında ihalesi yapılan ve Eren Talu Mimarlık A.Ş. ile Alke İnşaat Sanayi A.Ş. Ortak Girişimi yükleniminde bulunan Seyrantepe Spor Kompleksi İnşaatının 25 Ekim 2007 tarihinde yer teslimi gerçekleştirilmiş, iş bitim tarihi olarak da 13 Ekim 2009 tarihi belirlenmişti.
Projenin gerçekleştirilmesinde yaşanan gecikme nedeniyle, yüklenici firma, geçen yıl haziran ayında da uyarılmıştı.
Eren Talu Mimarlık Turizm A.Ş. ile Alke İnşaat Sanayi A.Ş. ortak girişimi 777 milyon 777 bin 777 YTL gelir payı üzerinden idareye 234 milyon 567 bin 890 YTL gelir payı önermişti. Yapılan pazarlıklar sonucunda satış gelirinde artış olması halinde gelir artışından idareye ek olarak yüzde 7 pay verilmesi de pazarlıklar sonucu kabul edilmişti. Bu arada stadın kaba inşaatının yüzde 75'i bitmiş durumda.
Radikal

Aslantepe ihalesi iptal ediliyor

TOKİ tarafından Seyrantepe'de yaptırılan stat projesinin ihalesi iptal ediliyor

Tamamlandıktan sonra Galatasaray'ın maçlarını oynayacağı spor kompleksinin ihalesini Eren Talu'nun sahibi olduğu inşaat firması üstlenmiş ve inşaatın zamanında yapılmamasından dolayı daha önce bir çok kez ihtar almıştı. Son olarak Haziran ayı başında 30 günlük süre verilen Eren Talu'nun firması stat inşaatına istenen ilerlemeyi kaydetmemesi nedeniyle ihale iptal ediliyor. Aslanetepe Stadı inşaatında çalışan işçiler de bir çok kez paralarını alamadıkları gerekçesiyle iş bırakma eylemlerinde bulunmuşlardı. TOKİ, iptal sürecinden sonra inşaat için yeniden bir ihale yapacak ve stadın tamamlanmasını sağlayacak.
Vatan

İlgili haberler

Eren Talu: Bu stadı ya ben yapacağım ya da ben

Galatasaray Aslantepe için devreye girdi

Seyrantepe ihalesinde iptal süreci başlatıldı

 


Geri Dön