24 / 04 / 2024

TOKİ Van Erciş'te 451 kişinin kurası iptal edildi!

TOKİ Van Erciş'te 451 kişinin kurası iptal edildi!

Van’da kiracı olmadığı halde deprem konutlarına müracaat eden ve çekilen kurada ismi çıkan 451 kişinin kurası iptal edildi. Van Valisi “Hayali adreslerle başvuran vatandaş bizi çok üzdü” dedi...



Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011’de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremden sonra  TOKİ  tarafından 15 bin 343 konut yapılarak depremzedelere teslim edildi. Daha sonra kiracılar için de Van ve Erciş’te 1000 konut verileceği belirtilerek başvurular alındı. 24 bin 564 depremzedenin başvurduğu konutlar için yapılan elemeler sonrası 10 bin depremzede geçen ay kuraya tabi tutuldu.


Araştırmada hüsran

1000 konut için yapılan kura çekim sonrası hak sahibi olan vatandaşların verdikleri bilgiler doğrultusunda araştırmalara başladıklarını belirten Vali Münir Karaloğlu, yapılan araştırma sonrası hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi. Birçok vatandaşın sahte evraklar ve hayali adreslerle başvurduğunun ortaya çıktığına dikkat çeken Vali Karaloğlu,”Bu durum bizi çok üzdü. Çünkü biz aylarca bu müracaatları aldık. Kimsenin mağdur olmaması için çaba gösterdik. Yerinde yaptığımız çalışmalar sonrası kurada ismi çıkan 451 depremzedenin kiracı konutu almaya hak kazanacak durumda olmadığını tespit etti. Bunları eledik. Şimdi bir haftalık itiraz hakları var. İtirazlardan sonra yeniden kura çekerek boş kalan konutları sahiplerine teslim edeceğiz. Ayrıca evlerin bazı torpilli kişilere verildiği söylentileri var. Kuralar noter huzurunda çekildi. Biz bu kadar haksızlığı haketmedik” dedi.

Yıkılması gereken evlere kırmızı boyayla çarpı işareti


Vatandaşların hala orta hasarlı  ve ağır hasarlı evlerde oturduğunu da anlatan Vali Karaloğlu, tehlikeli olan ve yıkılması gereken evlere kırmızı boya ile çarpı işareti konulduğunu söyledi. Vali Karaloğlu,

“Orta hasarlı evlerin güçlendirilmesi için başvurular 25 Ekim’de son buluyor. Bundan sonra bu konutları da ağır hasarlı sayıp yıkacağız. Öte yandan ağır hasarlı evlerde oturanlar var. Bu konutların biran önce boşaltılması ve yıkılması gerekiyor. Ayrıca tehlikeli olan ağır hasarlı evlere AFAD ekiplerimiz kırmızı boya ile çarpı işareti koyuyor. Böylece vatandaşlarımızı uyarmış oluyoruz” dedi.


OSMAN BEKLEYEN-MURAT ÇAĞLAR/Milliyet Gazetesi


Geri Dön