24 / 04 / 2024

TOKİ ve Emlak Konut'tan Sözcü'ye reklam ambargosu iddiaları mecliste!

TOKİ ve Emlak Konut'tan Sözcü'ye reklam ambargosu iddiaları mecliste!

TOKİ ve Emlak Konut yöneticilerinin inşaat şirketlerine bazı gazetelere reklam verilmemesi yönünde baskı yaptığı iddiaları mecliste konu oldu. CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu iddialara ilişkin sorularını Başbakan Yıldırım'a sordu..



TOKİ ve Emlak Konut tan Sözcü ye reklam ambargosu iddiaları mecliste!

TOKİ ve Emlak Konut yöneticilerinin inşaat şirketlerine bazı gazetelere reklam verilmemesi yönünde baskı yaptığı iddiaları mecliste konu oldu. Konuya ilişkin soru önergesi hazırlayan CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu, sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Tanrıkulu önergesinde "TOKİ ve Emlak Konut yöneticilerinin, kurumlarıyla ticari ilişkisi olan inşaat şirketlerine Sözcü'ye reklam verilmemesi için baskı yaptığı iddiaları mevcuttur.


15 Temmuz sürecinden sonra ortaya çıkan siyasi mutabakat resmine aykırı bir biçimde Sözcü ve Cumhuriyet Gazeteleri başta olmak üzere diğer muhalif görülen gazetlere karşı ayrımcılık yapıldığı, meydanlarda sürekli kardeşlik, birlik, dayanışma vurgusu yapılmasına rağmen, yandaş olmayan medyaya yönelik yapılan ayrımcılığın kamu ilanları verilmemesine kadar değişik açılardan devam ettiği yine iddialar arasındadır." diyerek 13 soru sordu.


Tanrıkulu'nun soruları


1.  TOKİ  ve Emlak Konut yöneticilerinin, kurumlarıyla ticari ilişkisi olan inşaat şirketlerine Sözcü'ye reklam verilmemesi için baskı yaptığı iddiaları doğru mudur?


2. İddialar doğru ise, TOKİ ve Emlak Konut yöneticilerine baskı yapmaları hususunda kim ya da kimler tarafından talimat verilmiştir?


3. Daha önce THY uçaklarında Sözcü ve Cumhuriyet gibi gazetelerin dağıtılmadığı iddiaları gündeme gelmiş ancak konu ile ilgili aksi yönünde somut bir adım atılmamıştır. Halen başta Sözcü ve Cumhuriyet olmak üzere muhalif görülen gazetelerin THY uçaklarında dağıtılmamasının gerekçesi nedir? Bu yolla muhalif görülen medyaya bir tür ekonomik ambargo uygulandığı iddiası doğru mudur?


4. Sözcü ve Cumhuriyet başta olmak üzere muhalif görülen gazetelere kamu ilanı verilmemesinin gerekçesi nedir?


5. Son 10 yılda THY uçaklarında yıllara göre dağıtılan gazeteler hangileridir?


6. Son 10 yılda kamu ilanı verilmeyen gazeteler hangileridir?


7. Son 10 yılda en çok kamu ilanı alan gazeteler hangileridir?


8. Son 10 yılda Sözcü ve Cumhuriyet başta olmak üzere muhalif görülen kaç gazeteye hangi gerekçelerle ulusal bayramlarda kutlama mesajı verilmemiştir?


9. Bu gazetelere kamunun toplu açılışları ile ilgili olarak kamu ilanı verilmemesinin sebepleri nelerdir?


10. 15 Temmuz sonrası ortaya çıkan atmosfer dikkate alındığında muhalif gazetelere yönelik bu uygulamaya ne zaman son verilecektir?


11. Anayasa'da yer alan "Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır" hükmü, ne zaman işlerlik kazanacaktır?


12. TOKİ ve Emlak Konut yöneticilerinin Sözcü Gazetesi'ne yönelik reklam ambargosu uygulaması ne zaman son bulacaktır?


13. Gazetelerin en önemli gelir kalemlerinden biri olan ilan ve reklamların baskı yoluyla engellenmesi durumu Rekabet Kurulu tarafından incelenerek sorumlulara gereken ceza verilecek midir?






Geri Dön