20 / 04 / 2024

TOKİ'den 2010'da 80 bin yeni konut

TOKİ'den 2010'da 80 bin yeni konut

TOKİ Başkanı Bayraktar, bu yıl 80 bin konut yapmayı hedeflediklerini, bu konutların en az 40 bininin alt gelir grubu için olacağını açıkladı



Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), toplu konut faaliyetleri 2010 yılında da hız kesmeden devam edecek.  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar, 2009 yılında TOKİ olarak 70 bin konut ürettiklerini, bu yıl da 80 bin konut yapacaklarını açıkladı. 24'ün  Ankara  Temsilcisi Yaşar Taşkın Koç'un sorularını yanıtlayan Bayraktar, 2010 yılı hedeflerinin iki ana kulvarı olduğunu söyledi. Bayraktar, şu bilgileri verdi: "Başbakanımız'ın 2010 için bize verdiği iki ana direktif var. Bunlardan birisi alt gelir grubuna ve yoksula yönelik konutları artırmak. Bunu artırdık. Bu yıl inşa edeceğimiz 80 bin kotunun en az 40 bini alt gelir grubuna ve yoksula yönelik olacak. 20 bini orta gelir grubuna, diğer 20 bini de kaynak geliştirmeye yönelik projeler olacak. Bir diğer kulvar da kentsel dönüşümler. Şu anda 150 noktada kentsel dönüşüm yapmaya çalışıyoruz. Bunun için ciddi seferberlik yapıyoruz. Belediyelerimiz de bu konuda ciddi noktalara geldi. Bu konuda da 2010 yılında Türkiye'nin çeşitli illerinde ciddi projelerimiz olacak."

HEDEFİ AŞTIK, 410 BİN KONUT YAPTIK

"Hükümetimizin önümüze koyduğu hedef ve program vardı. Hedeflerimizi aştık" diyen Bayraktar, şunları söyledi: "Hükümetin önümüze koyduğu hedef ve program yılda 50 bin, 10 yılda 500 bin konuttu. Ama biz son yılda özellikle bu hedefi aştık.  Görevde bulunduğum 7 yıllık sürede 350 bin konut hedefi vardı. 2003 yılından beri 410 bin konut yaptık. Yani hedefimizi 50 binden fazla aştık."

ÖZGÜN MİMARİLER GELİYOR

TOKİ konutlarının estetik olmadığı yönündeki eleştirileri de yanıtlayan Bayraktar, şöyle konuştu: "Şu anda Türkiye'de konut ihtiyacı olan insanın ev almaya parası yok. Bizim sosyal devlet olarak biz esas bu insanlara ucuz ev yapmamız lazım. Bugün aylık 100 lira taksitle ev veriyoruz. Bugün barınmaya ihtiyacı olan insanımız ev alabilecek durumda değil. Bunun yapmak için fiyatların bir kuruşunu hesap etmek zorundayız. Türkiye'de cumhuriyet döneminde oluşan bir silüet var. Mimari bir gramer, mimari bir yapı var. Biz bu yapıları biraz daha geliştirerek yapmak zorundayız. 2009'un başında uluslararası düzeyde bir yarışma düzenledik. 100'ün üzerinde katılım oldu. Özgün projeler elde ettik. Selçuklu ve Osmanlı mimarisini içeren projeler de geldi. Onları şimdi öne çıkaracağız."

16 şehir inşa ettik

TOKİ'nin Türkiye'de üretilen konutlardan aldığı payın 2009'da yüzde 9'a çıktığına dikkat çeken Bayraktar "Yaptığımız 410 bin konut, hane halkı sayısını 3.8 olarak alırsak yaklaşık 16 tane 100 bin nüfuslu şehir demek. Ordu vilayetinden büyük, Girasun vilayetinden küçük 16 tane şehir kurduk. Bu çok büyük bir rakam. Bu tabi çok göze batıyor. Her tarafta aynı konutları yapıyorsunuz diye. Halbuki oran olarak Türkiye'de yapılan konutlar içindeki payımız daha geçen yıl yüzde 9'a çıktı. Daha evvel yüzde 7'sini üretiyorduk" diye konuştu.
Star


Geri Dön