28 / 03 / 2024

TOKİ'den araba üreticileri uzun vadeli fabrika binası istiyor!

TOKİ'den araba üreticileri uzun vadeli fabrika binası istiyor!

OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Keskin, "Türkiyede bütün segmentleri karşılayan bir otomobil fabrikası sisteminin kurulabileceğine inanıyorum" dedi



 Keskin yaptığı açıklamada, Türkiye ve Avrupadaki araçların yedek parçalarının büyük bölümünün Türkiyede rahatlıkla üretilebildiğini söyledi. Türkiyenin, yerli otomobil üretimi konusunda bütün malzemeye sahip olduğunu ifade eden Keskin, "Sadece aynı tencereye koyup yemeği pişirmek gerekiyor" diye konuştu.

Türkiyede otomobil üretimi yapabilecek ciddi şirketler olduğunu dile getiren Keskin, "1 milyar, 1 milyar 200 milyon dolarlardan bahsediyorlar. Türkiyede bu paraları çıkarabilecek dünya kadar şirket var" ifadesini kullandı.

Otomobil üretimine dair bir ideal oluştuğu takdirde Türkiyenin dünyanın en iyi otomobillerinden birini üretebileceğine emin olduğunu kaydeden Keskin, Türkiyenin şu an dünyanın en önemli otomobil firmalarına yedek parça ürettiğini hatırlattı.

PAZAR SORUNU YAŞAMAYIZ

Türkiyenin otomobil üretme konusunda hiçbir eksiği olmadığını ifade eden Keskin, "Komple bir otomobil fabrikası konusunda, Sayın Başbakanımızın önderliğini yapacağı, 5-6 büyük firmanın bir araya gelerek Türkiyede bütün segmentleri karşılayan bir otomobil fabrikası sisteminin kurulabileceğine inanıyorum ve o kurulduğu takdirde binlerce insan buradan ekmek yiyecektir.
 Buradan araç almak için insanlar kuyruğa girecektir" dedi.

Yeni üretilecek otomobil ile ilgili pazar kaygısının söz konusu bile olamayacağını savunan Keskin, özellikle Türki Cumhuriyetlerde ve Kuzey Afrika ülkelerinde Türk malı ürünlere diğer ülkelerin ürünlerine göre daha fazla ilgi gösterildiğini söyledi. Üretilecek otomobilin fiyat ve rekabet sorununun olmayacağını da dile getiren Keskin, bunun için Türk parasının aşırı değerli kılınmaması, enerji ve istihdamda Türkiyenin rekabet edilebilir duruma getirilmesi gerektiğini ifade etti.

ANCAK KAR KAPIYA DAYANDIĞI ZAMAN KÜREĞİ ALIRIZ

Gelecek yıl ekonomik büyüme hızının yavaşlayacağına ilişkin beklentilerin hatırlatılarak, KOBİlerin bu duruma hazır olup olmadığının sorulması üzerine Keskin, büyük işletmelerin bu konularla ilgili çeşitli danışmanlık şirketlerinden gerekli bilgileri alarak kendilerine yön çizebildiklerini söyledi.


KOBİlerin ise bu konuda hiçbir önleminin olmadığını anlatan Keskin, "Bana bizim bölgemizde 2012 yılı için ben önlem alıyorum diyen hiçbir KOBİ gösteremezsiniz. Biz, ancak kar kapıya dayandığı zaman küreği alırız, yolumuzu açmaya çalışırız" dedi.
Gelecek yıl ekonomide bir "daralma" beklendiğini kaydeden Keskin, küresel ekonomide yaşanan gelişmelerin ihracata dayalı yan sanayi sektörlerinde daha fazla sıkıntıya neden olabileceğini dile getirdi.

KOBİlere 2012 yılında büyük yatırımlara girişmemeleri uyarısında bulunan Keskin, "Bizim en büyük korkumuz, Avrupa ile ciddi bir ihracatımız var. İspanya ve İtalya gibi ülkelere krizin sıçraması, 2012 yılında küçük ve orta ölçekli ve ihracata yönelik çalışan firmalar için ciddi sıkıntılar yaratabilir" dedi.

 İTHAL ÜRÜN HAYRANLIĞI

Yerli malı kullanımının artırılmasına ilişkin görüşlerini de paylaşan Keskin, Türkiyedeki en önemli sorunlardan bir tanesinin ithal ürünlere duyulan hayranlık olduğunu, bu hayranlığın son dönemde önemli ölçüde arttığını söyledi. Pahalı ithal otomobillerle ilgili yoğun bir talep olduğunu anlatan Keskin, bu markaların Türkiyedeki bayilerinin taleplere yetişmekte zorlandığını dile getirdi.

 Yerli malı kullanımı konusunda ciddi bir hassasiyet gösterilmesi gerektiğini ifade eden Keskin, şu an Türkiyede üretilen birçok malın yurt dışında ambalajlanıp Türkiyeye yeniden satıldığını söyledi. Fabrikalara yapılacak üst yapılara devlet desteği de isteyen Keskin, "Devlet gerekirse o üst yapıyı kendisi yapacak. Bize fabrika yapsın, versin, biz 20 sene eşit taksitle ödeyelim onu. TOKİ, 2 yıl ödemesiz 20 yıl vadeli fabrika yapsın. Biz de o fabrikaların içerisinde insan çalıştıralım, üretim yapalım" dedi. Keskin, devletin OSBlerdeki fabrikaların üst yapı çalışmaları konusunda acilen bir program hazırlaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

AA


Geri Dön