25 / 04 / 2024

TOKİ'den emekliye ucuz konut kotası! İşte şartlar...

TOKİ'den emekliye ucuz konut kotası! İşte şartlar...

TOKİ, yapacağı toplu konut projelerinin bir bölümünü emeklilere ayıracak. Böylelikle ev kurasında emeklilerin şansı artacak. Malatya, Şanlıurfa, Mardin’de başlayan uygulama bütün illere yayılacak. İşte ayrıntılar...



Başbakanlık Toplu konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) piyasa koşullarında konut sahibi olamayan emeklileri düşük taksit ve uzun vade seçenekleriyle konut sahibi yapmak amacıyla, yeni yapacağı sitelere ‘emekli kotası’ koydu. İdarenin yapacağı tüm toplu konut projelerinde geçerli olması planlanan sistemle, dar gelirliler için yapılan konutlarda emeklilere özel kontenjan ayrılacak. Projenin yüzde 25’ine kadar denk gelebilecek kontenjandan faydalanacak emekliler, TOKİ’nin ‘dar gelirli’ tanımı içinde yer alan ‘kendine ait evi olmaması’ gibi şartlarla bu kontenjanlardan faydalanabilecek.


TOKİ’nin dar gelirli için yaptığı konutlara kimi yerlerde 20 kata varan ölçüde başvuru olabiliyor. Emekliler bu nedenle kura çekiminde daha az şansa sahip oluyor ve ev hayalleri gerçekleşemiyor.  TOKİ  yetkililerinin verdiği bilgiye göre, toplu konut olarak yapılan projelere yoğun talep gelmesi durumunda emekliler için kontenjan devreye sokulacak. Böylece emekliler kendileri için ayrılan kontenjanda sadece emekliler arasında çekilen kuraya katılmış olacaklar ve şansları da artmış olacak.


240 ay vade yapılıyor


TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Başta emeklilerimiz olmak üzere konuta erişmekte zorlanan dar gelirli vatandaşlarımızı düşük taksitler ve 240 ay vade gibi seçeneklerle konut sahibi yapabilmek amacıyla çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülüyor” dedi. Satışa sunulan konut projelerinde emeklilere özel kontenjan ayrıldığını açıklayan Turan, bu çerçevede satışa sunulan ve başvuruları devam eden Mardin ve Şanlıurfa Viranşehir konutlarında da emekliler için kontenjan belirlendiğini hatırlattı.


Talepler dikkate alınacak


Emeklilerin talebi üzerine Şanlıurfa, Mardin ve Malatya’da uygulanmaya başlanan sistem, diğer şehirlerde de yaygınlaştırılacak. Finansman dairesinin yaptığı ayarlamalar göz önünde bulundurularak uygulama genişletilecek. Emeklilerin talebinin fazla olduğu şehirler de göz önünde bulundurulacak.



TOKİ’den ucuz ev almanın şartları


Emekliler için ayrılacak kontenjanla ilgili olarak TOKİ Başkanı Ergün Turan, şu bilgileri verdi:

“Emeklilere ve alt gelir grubuna yönelik 250 TL taksitle ve 240 ay vade ile 200 bin konut üretilecek. Taksitler, vatandaşlar konuta taşındıktan sonra ödenmeye başlanacak. Dar gelirli vatandaşlarımız için her yıl 60 bine yakın konut üretilecek. 2023 yılına gelindiğinde yaklaşık 5.5-6 milyon vatandaşımız TOKİ konutlarında oturacak. 81 ilde 3 bin 65 şantiyede 660 bin 639 konuta ulaşıldı.”


TOKİ’nin toplu konutlarına başvuranlarda aradığı genel şartlar emekli için de geçerli olacak. Buna göre, başvuru için şu şartlar aranacak:


Toplu Konut İdaresi’nden konut satın almamış olmak. TOKİ’den konut kredisi kullanmamış olmak. Başvuran kişinin kendisine, eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklarına ait tapuda kayıtlı bağımsız herhangi bir gayrimenkulü bulunmamak. Hane halkı gelirinin, aylık 3200 TL’den fazla olmaması.


 

Emeklinin vefatı durumunda...


TOKİ, konut alan kişilerin vefatı durumunda mirasçılarına çeşitli seçenekler sunuyor. Bu seçenekler emekliler için ayrılan kontenjanlarda da geçerli olacak.

Emekli kontenjanından ev alan kişinin bir süre sonra vefat etmesi halinde mirasçıları şu yöntemlerden birini seçecek:

-  Mirasçılar, ödemesi devam eden konutu borcuyla devir alabilir ve taksitleri ödemeye devam edebilirler.

-  Kalan borcun tamamını kapatarak evi satabilirler.

-  Belli şartları yerine getirerek, evi TOKİ’ye iade edebilirler.



Milliyet




Geri Dön