24 / 04 / 2024

TOKİ'den Trabzon Akçaabat'ta 111 konut sahibine çağrı!

TOKİ'den Trabzon Akçaabat'ta 111 konut sahibine çağrı!

Trabzon Akçaabat ilçesi Yıldızlı mahallesinde hak sahiplerine teslim edilen konutlardan yapılan sözleşmeye aykırı davranılarak amacı dışında kullanan 111 konut sahibinden konutu boşaltmaları istendi.



Trabzon’da dar gelirliler için Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) arasında imzalanan protokol ile uygulamaya konulan ve Akçaabat ilçesi Yıldızlı mahallesinde yapılarak hak sahiplerine teslim edilen konutlardan yapılan sözleşmeye aykırı davranılarak amacı dışında kullanan 111 konut sahibinden konutu boşaltmaları istendi.


Trabzon Valiliği’nden yapılan açıklamada "Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) arasında imzalanan Protokol ile uygulamaya konulan ’Sosyal Konut Projesi’ kapsamında 396 Konut ilimiz Akçaabat İlçesi Yıldızlı Mahallesi’nde yapılarak tamamlanmış, Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalanarak konutlar hak sahiplerine teslim edilmiştir. Ancak, Vakfımız tarafından yazılı uyarı yapılmasına rağmen teslim tarihinden bu güne kadar birçok hak sahibinin konutunda ikamet etmediği, konutunu kiraya verdiği, kendi aralarında yapılan adi sözleşmeler ile konutlarını sattıkları belirlenmiş olup, konutlarında düzenli olarak ikamet eden, aidat ve taksitlerini zamanında ödeyen hak sahipleri bu sebeplerden dolayı mağdur olmakta, yeterli ikamet olmadığından kışları kaloriferler yakılamamakta, sağlık ocağı, sosyal tesis, market gibi hizmetler yapılamamaktadır. Ayrıca, yukarıda belirtilen nedenler ve konutların kötü amaçlı kullanılması asayiş sağlama noktasında da çok büyük sıkıntı oluşturmaktadır. Gayrimenkul Satış Sözleşmesinin 8.1 maddesi ’Hak Sahibi borç bitene kadar sözleşme imzaladığı konutta ailesi ile birlikte oturmayı kabul ve taahhüt eder. Hak Sahibi’nin kendisinin, eşinin ve çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşme feshedilir’ ile Sosyal Konut Projesi Uygulama Yönergesi’nin 32. Maddesinde; ’Hak sahibi, Konutların teslim alınmasını müteakip, herhangi bir mani olmaksızın konutlara yerleşmediği tespit edilen fayda sahiplerinin sözleşmeleri iptal edilerek yerlerine yeni fayda seçimi yapılır. Ayrıca konutların, fayda sahipleri tarafından başka şahıslara kiraya verildiğinin tespit edildiği durumlarda ilgili fayda sahibinin sözleşmesi feshedilir. Böyle bir durumda daha önceden yatırdığı konut taksitleri iade edilmez’ hükmüne yer vermektedir.Sözleşme ve yönerge hükümleri gereğince; Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalanarak teslim edilen konutlar Vakfımız tarafından yapılan uyarılara rağmen konutunda ikamet etmediği tespit edilen 111 hak sahibinin Vakıf Mütevelli Heyetinin 17.06.2015 tarihli ve 7 sayılı Kararı ile sözleşmeleri tek taraflı olarak feshedilerek konutların tahliye işlemi başlatılmıştır" ifadeleri kullanıldı.


Hürriyet




Haber Karadeniz'de Son Nokta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...

Trabzon'un Akçaabat İlçesi'nde, dar gelirli aileler için Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan konutları satın alarak kiraya verdikleri ya da uyarılara rağmen dairelerde oturmadıkları belirlenen 111 hak sahibinin sözleşmesi feshedildi. Trabzon Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü ile  TOKİ  arasında imzalanan protokol ile uygulamaya konulan "Sosyal Konut Projesi" kapsamlıda 396 konutun bir süre önce Akçaabat İlçesi'nin Yıldızlı Mahallesinde yapıldıktan sonra gayrimenkul satış sözleşmesi imzalanarak hak sahiplerine teslim edildiği belirtildi. 


KONUTLARI SATTILAR 

Trabzon Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yazılı uyarı yapılmasına rağmen teslim tarihinden bu güne kadar birçok hak sahibinin konutunda ikamet etmediği, kiraya verdiği, kendi aralarında yaptıkları adi sözleşmeler ile konutlarını sattıklarının belirlendiği vurgulanan açıklamada, "Konutlarında düzenli olarak ikamet eden, aidat ve taksitlerini zamanında ödeyen hak sahipleri bu sebeplerden dolayı mağdur olmakta, yeterli ikamet olmadığından kışları kaloriferler yakılamamakta, sağlık ocağı, sosyal tesis, market gibi hizmetler yapılamamaktadır" ifadesi yer aldı. 


Hüseyin TERZİ/Karadeniz'de Son Nokta




Haber Karadeniz'den Günebakış Gazetesi'nde şöyle yer aldı...


Trabzon'da dar gelirliler için Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) arasında imzalanan protokol ile uygulamaya konulan ve Akçaabat ilçesi Yıldızlı mahallesinde yapılarak hak sahiplerine teslim edilen konutlardan yapılan sözleşmeye aykırı davranılarak amacı dışında kullanan 111 konut sahibinden konutu boşaltmaları istendi. Trabzon Valiliği'nden yapılan açıklamada "Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) arasında imzalanan Protokol ile uygulamaya konulan 'Sosyal Konut Projesi' kapsamında 396 Konut ilimiz Akçaabat İlçesi Yıldızlı Mahallesi'nde yapılarak tamamlanmış, Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalanarak konutlar hak sahiplerine teslim edilmiştir. Ancak, Vakfımız tarafından yazılı uyarı yapılmasına rağmen teslim tarihinden bu güne kadar birçok hak sahibinin konutunda ikamet etmediği, konutunu kiraya verdiği, kendi aralarında yapılan adi sözleşmeler ile konutlarını sattıkları belirlenmiş olup. konutlarında düzenli olarak ikamet eden, aidat ve taksitlerini zamanında ödeyen hak sahipleri bu sebeplerden dolayı mağdur olmakta, yeterli ikamet olmadığından kışları kaloriferler yakılamamakta, sağlık ocağı, sosyal tesis, market gibi hizmetler yapılamamaktadır. Ayrıca, yukarıda belirtilen nedenler ve konutların kötü amaçlı kullanılması asayiş sağlama noktasında da çok büyük sıkıntı oluşturmaktadır. Gayrimenkul Satış Sözleşmesinin 8.1 maddesi 'Hak Sahibi borç bitene kadar sözleşme imzaladığı konutta ailesi ile birlikte oturmayı kabul ve taahhüt eder. Hak Sahibi'nin kendisinin, eşinin ve çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşme feshedilir' ile Sosyal Konut Projesi Uygulama Yönergesi'nin 32. Maddesinde; 'Hak sahibi, Konutların teslim alınmasını müteakip, herhangi bir mani olmaksızın konutlara yerleşmediği tespit edilen fayda sahiplerinin sözleşmeleri iptal edilerek yerlerine yeni fayda seçimi yapılır. Ayrıca konutların, fayda sahipleri tarafından başka şahıslara kiraya verildiğinin tespit edildiği durumlarda ilgili fayda sahibinin sözleşmesi feshe dilir. Böyle bir durumda daha önceden yatırdığı konut taksitleri iade edilmez' hükmüne yer vermektedir.Sözleşme ve yönerge hükümleri gereğince; Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalanarak teslim edilen konutlar Vakfımız tarafından yapılan uyarılara rağmen konutunda ikamet etmediği tespit edilen 111 hak sahibinin Vakıf Mütevelli Heyetinin 17.06.2015 tarihli ve 7 sayılı Kararı ile sözleşmeleri tek taraflı olarak feshedilerek konutların tahliye işlemi başlatılmıştır" ifadeleri kullanıldı. 


Nurgül GÜNAYDIN/Karadeniz'den Günebakış


Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) dar gelirli aileler için yaptırılan konutları amacına uygun kullanmadıkları veya kiraladıkları belirlenen 111 hak sahibinin satış sözleşmeleri feshedildi, daireler tahliye edildi.


Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü ile TOKİ arasında imzalanan protokolle uygulanan "Sosyal konut Projesi" kapsamında Yıldızlı Mahallesi'nde inşaatı tamamlanan 396 konutun hak sahiplerine tesliminin ardından bazı dairelerde oturulmadığı, bazılarının amacı dışında kullanıldığı veya kiraya verildiği belirlendi.


 Bunun üzerine 111 hak sahibinin sözleşmeleri feshedilerek dairelerinin boşaltılması kararlaştırıldı. Valiliğin kararıyla polisler eşliğinde mahalleye gelen zabıta görevlileri, çilingir yardımıyla kapılarını açtıkları dairelerdeki eşyaları boşalttı.


 Zabıta görevlilerinin tahliye ettiği konutların bazılarının eşyalı, bir kısmının ise hiç kullanılmadığı ve boş olduğu gözlendi.


  "Daireleri boşaltma kararını yerinde buluyorum"


 Mahalle sakinlerinden Yeter Yıldız (68), AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal konutların çok azında ev sahiplerinin oturduğunu, bu nedenle kaloriferlerin yakılmadığını öne sürdü.


 Dairelerin tahliyesini desteklediklerini belirten Yıldız, "Konut alanlar burada oturmadı. Anahtarı alan perdesini astı veya hiç gelmedi, kapısını kilitleyip gitti. Burada insanların gelip oturmasını bekliyoruz. Herkes oturursa kaloriferimiz de yanar. Devletin oturulmayan daireleri boşaltma kararını yerinde buluyorum" diye konuştu.


 Dün, valilikten yapılan yazılı açıklamada, Trabzon Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının (SYDV) uyarılarına rağmen birçok hak sahibinin konutlarında ikamet etmediğinin, dairelerini kiraya verdiklerinin, bazılarının da satıldığının belirlendiği bildirilmişti.


Milliyet




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü ile TOKİ arasında imzalanan protokolle uygulanan "Sosyal Konut Projesi" kapsamında Yıldızlı Mahallesi'nde inşaatı tamamlanan 396 konutun hak sahiplerine teslim edildi. TOKİ, teslimin ardından bazı dairelerde oturulmadığı, bazılarının amacı dışında kullanıldığı veya kiraya verildiğini iddia etti. 


Bunun üzerine 111 hak sahibinin sözleşmeleri feshedilerek dairelerinin boşaltılması kararlaştırıldı. Valiliğin kararıyla polisler eşliğinde mahalleye gelen zabıta görevlileri, çilingir yardımıyla kapılarını açtıkları dairelerdeki eşyaları boşalttı.



Zabıta görevlilerinin tahliye ettiği konutların bazılarının eşyalı, bir kısmının ise hiç kullanılmadığı ve boş olduğu görüldü. 


"Herkes oturursa kaloriferimiz de yanar"


Mahalle sakinlerinden Yeter Yıldız (68),  sosyal konutların çok azında ev sahiplerinin oturduğunu, bu nedenle kaloriferlerin yakılmadığını söyledi. 


Dairelerin tahliyesini desteklediklerini belirten Yıldız, "Konut alanlar burada oturmadı. Anahtarı alan perdesini astı veya hiç gelmedi, kapısını kilitleyip gitti. Burada insanların gelip oturmasını bekliyoruz. Herkes oturursa kaloriferimiz de yanar. Devletin oturulmayan daireleri boşaltma kararını yerinde buluyorum" diye konuştu.


Dün, valilikten yapılan yazılı açıklamada, Trabzon Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının (SYDV) uyarılarına rağmen birçok hak sahibinin konutlarında ikamet etmediğinin, dairelerini kiraya verdiklerinin, bazılarının da satıldığının belirlendiği bildirilmişti.



Cumhuriyet


Geri Dön