28 / 03 / 2024

TOKİ'nin 27 bin TL'lik evlerine hangi emekliler başvurabilir?

TOKİ'nin 27 bin TL'lik evlerine hangi emekliler başvurabilir?

Emeklilerin TOKİ'den ucuz ev almasının bazı şartları var. TOKİ'nin 81 ilde emekliler için yaptırdığı özel fiyat ve düşük taksitli evlerden almak için ilk şart SGK'dan emekli olmak. İkinci şart, aylık gelirin 3 bin 200 liradan az olması gerekiyor.



TOKİ 81 ilde 3 bini aşkın şantiye ile hayata geçirdiği 700 bine yakın konut ve sosyal yaşam projesi içinde, emeklilere özel uygulama başlattı. Bugüne kadar bir çok ilde kuralar çekildi bile. 130 liradan başlayan ve ve 240 aya kadar taksit imkanı sağlanan  TOKİ  konutlarında küçük aileler için 27 bin liraya ev yapılırken kalabalık aileler için de geniş daireler planlandı. Emekliler kendileri için hazırlanan özel projelerin yanısıra TOKİ'nin diğer projelerinden de ev alabilecek. Toplu konut projelerinde emeklilere yüzde 25 kontenjan ayrılıyor.


BİREYSEL EMEKLİLİK GEÇERLİ DEĞİL 

Emeklilerin TOKİ'den ucuz ev almasının bazı şartları var. İlk şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak SGK'dan emekliye ayrılmak Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emeklilik hakkı elde etmiş kişilerin ucuz ev almak için başvuru hakkı yok. Emeklilerin Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınmış emekli kimlik belgesini veya emekli olduğunu gösteren belgeyi 'ibraz etmesi'gerekiyor. Emeklilerin başvuru yapabilmesi için emekli derneklerine üye olması gerekmiyor. 


BİR AİLEDE TEK BAŞVURU HAKKI 

Emekli eşlerin her ikisi de konut satışı için ayrı ayrı başvuramıyor. Hane halkı adına sadece bir başvuru yapılabiliyor. Başvuru sahibinin, kendisine, eşine ve velayeti altındaki çocuklarına (18 yaşının altındaki çocuklar) ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı-kat mülkiyetli herhangi bir bağımsız bölümün veya müstakil bir konutunun olmaması gerekiyor. Emekli kategorisinde başvuruda bulunan başvuru sahibinin, kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocuklarının aylık net gelirinin 3 bin 200 TL'yi geçmemesi şartı bulunuyor. 


EN AZ BİR YIL İKAMET ŞARTI 

Emeklilerin TOKİ'nin sunduğu ucuz konut imkanından yararlanabilmesi için, projenin bulunduğu il veya ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması gerekiyor. Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuracakların ise en az 3 yıldır ikamet ediyor olması veya il nüfusuna kayıtlı olması şartı aranıyor. Ayrıca başvuru sahibinin Toplu Konut İdaresi'nden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması da şart koşuluyor. 


Güneş




Haber Hürriyet  Ankara  Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), yoksul kesime yönelik ürettiği konutların satışında en fazla "3 bin 200 liralık gelir" kriteri istediğini açıkladı. 


Çevre ve Şehircilik Bakam Fatma Güldemet Sarı, TOKİ'nin konutlarla ilgili belirli dönemlerde memnuniyet araştırması yaptığını belirterek 

şunları kaydetti; "Yönetmelikte 'konut ve sosyal donatıların bedel tespiti TOKİ tarafından satışı yapılacak gayrimenkullerin bedelleri, ihale, müşavirlik, proje çizim, genel altyapı, çevıe düzenlemesi, arsa bedelleri gibi giderleıln toplam maliyeti hesaplanarak tespit edilir. Bu bedel üzerine fiyat farkı ve genel giderlet eklenir. Gayrimenkul bedellerinin hesaplanmasından sonra her bir bağımsız bolüm için şerefiye hesabı yapılarak satış fiyatı tespit edilir' hükmü yer alıyor. TOKİ'nin yaptığı ve sattığı konutların bu kriterler çerçevesinde hazırlanan maliyet bedeline göre fiyatlar belirlenerek satışa sunuluyor. TOKİ uygulaması olarak satılan 2+1 konutların ortalama fiyatı 94 bin lira, 3+1 konutların ortalama fıyatı 160 bin lira ve 4+1 konutların ortalama fiyatı ise 187 bin liradan. Konut metrekare maliyetleri daire oda sayısına göre değişmemektedir. TOKİ, gerçekleştirdiği sosyal nitelikli konut projelen kapsamında projelerin konut alıcılarının ihtiyaçlarına, taleplerine, imkanlarına uygunluğunun test edilmesini, buna göre projeletin satış koşulları. projelendirme kriterlerinin revize edilmesini sağlamak amacıyla belirli dönemlerde müşteriye danışma süreci memnuniyet çalışmaları yapmaktadır. Üretilen konutların yüzde 85'i sosyal konut, yüzde 15'i kaynak geliştirme projeleridir. TOKİ'nin kaynak geliştirme, afet ve gecekondu dönüşüm projeleri dışındaki tüm uygulamalarında satışlarda konutu olmama şartı aranmakta ve alt yoksul gelir grubunda konut alıcılannda hane halkı gelirinin aylık 3 bin 200 lirayı aşmaması gerekmektedir İstanbul için bu tutar 3 bin 700 lira olarak belirlenmiştir." 



Erdinç ÇELİKKAN/Hürriyet Ankara


Geri Dön