18 / 04 / 2024

TOKİ'nin gelir paylaşımı modeli nasıl çalışıyor?

TOKİ'nin gelir paylaşımı modeli nasıl çalışıyor?

Değerli arsalar açık ihale yoluyla satışa çıkarılıyor.



* Değerli arsalar açık ihale yoluyla satışa çıkarılıyor. Müteahhitler ihaleye girerken 'kat karşılığı' yerine 'hasılat' öneriyor. Kazanacaklarını öngördükleri hasılat üzerinden belirledikleri bir payı idareye vermeyi tahahhüt ediyorlar. Hasılat üzerinden idareye en yüksek miktarı vermeyi tahahhüt eden müteahhitle sözleşme imzalanıyor.

* Yüklenici, projede hiçbir daireyi satamasa dahi sözleşmede taahhüt ettiği hasılat üzerinden belirlediği payı idareye vermek mecburiyetinde. Yüklenici burada kullandığı oranı, hasılatını artırdığında artan hasılat tutarı üzerinden de hesaplayarak idareye veriyor. Yani yüklenici idareye önce asgari payını veriyor, sonra kazanılan azami tutarı bölüşüyor.

* Projenin satışını inşaat firması üstleniyor. Satışlar sonunda müşterilerden toplanan para inşaat firması ile TOKİ'nin "TOKİ Hasılat Payı Karşılığı Emanet/Teminat Hesabı" adıyla açtığı "ortak hesap"ta toplanıyor.

* Ancak bu hesap inşaat firmasının değil, bir tek  TOKİ  kontrolünde tutuluyor. Yani firma satış yapsa dahi bu hesaptan kendi insiyatifi ile para çekemiyor. Firma, inşaatı tamamladıkça, TOKİ'den o kadarına denk gelen bedeli hakdediş olarak tahsil ediyor.

* Ödemeler TOKİ insiyatifinde. Firma kriz döneminde "Ekspertiz bedelinden, yaptığım tüm konutları al" diyerek TOKİ'ye başvurabiliyor.

Geri Dön