28 / 03 / 2024

TOKİ'nin memur maaşına endeksli taksitleri artacak!

TOKİ'nin memur maaşına endeksli taksitleri artacak!

Memuru sevindiren enflasyon hedefinin üzerindeki yüzde 4+4'lük maaş zammı, TOKİ'den konut alan vatandaşları üzecek



Memuru sevindiren enflasyon hedefinin üzerindeki yüzde 4+4'lük maaş zammı, TOKİ'den konut alan yaklaşık 200 bin kişinin taksitlerinde beklenmedik artış riskini de beraberinde getirdi.

Memur maaşlarını gelecek yıl yüzde 4+4 artıracak yeni zamlar, Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) konut alanlara beklenmedik bir yük bindirdi. Enflasyonun üzerine çıkan zamlar nedeniyle TOKİ'nin memur maaş zammına endeksli taksitleri yaklaşık 3 puan daha fazla artacak.

HANGİSİ DÜŞÜKSE

TOKİ son dönemde inşa ettiği yaklaşık 330 bin konutun 130 binini alt gelir grubuna düşük taksitlerle sattı. Bu kesimin taksitleri enflasyondaki artış ya da memur zammındaki artıştan hangisi en düşükse o esas alınarak artırılıyor. Dolayısıyla bu taksitleri ödeyenler fiyat artışları ya da zamlardan çok fazla etkilenmiyor.

TOKİ, geri kalan 200 bin konutu ise yine taksitlerle başta memurlar olmak üzere çeşitli mesleklerde çalışan vatandaşlara sattı. Taksitler sabit tutarlı olmadığı için bu konutların taksitlerindeki artış memur maaş zammına endekslendi.

Hükümet bu yıla kadar memura enflasyon hedefi doğrultusunda zam yaptığı için TOKİ'den konut alanların taksitlerindeki artış enflasyondaki gerçekleşmenin üzerine çıkmıyordu. Ancak 2011 yılı için memura enflasyon tahmininin üzerine çıkılarak yıllık yüzde 8,16 zam verilince TOKİ'nin konut taksitlerinde normalin üzerinde artış riski oluştu.

2 BİN LİRALIK MALİYET

Hesaplamalara göre yeni zam, TOKİ'nin 750 TL olan aylık konut taksitini, Merkez Bankası'nın 2011 için ilan ettiği yüzde 5,3'lük (orta nokta) enflasyon tahminine göre 20,5 TL artıracak. Bu krediler uzun vadeli olduğu için bu küçük farkın toplam ödemeye yansıması 2 bin TL'yi geçecek. Bu fark bin liralık taksitte aylık 27 lira, 500 liralık taksitte 13,5 TL olacak.

TOKİ taksitleri 6'şar aylık gerçekleşmiş zamlar üzerinden arttırdığı için ocak ayındaki taksitlere, memura 2010 yılı temmuz ayında yapılan yüzde 3,56'lık zam oranı yansıtılacak. Yüzde 4+4'lük zamlar ise gelecek yıl temmuz ve 2012 yılının ocak ayında  TOKİ  taksitlerini etkileyecek.

MEMUR AZ ETKİLENECEK

TOKİ'den taksitle konut alanlar arasında bu farktan en az ise memurlar etkilenecek. Maaşları, ödedikleri taksitlerden daha yüksek olduğu için memurun aldığı zammın bir bölümü taksit farkına gidecek. Ayrıca 80 TL'lik ek ödeme ile 20+20 aile yardımı ve 15 TL toplu görüşme primi memurun artı hanesine yazacak. Özel sektörde çalışıp zam almadan taksit ödeyenlerin yükü ise önemli ölçüde artmış olacak.
Bugün/Erdoğan SÜZER


Geri Dön