19 / 04 / 2024

Topkapı Sarayı altında derin keşif yapıldı

Topkapı Sarayı altında derin keşif yapıldı

Arkeolog, mimar ve su altı fotoğrafçılarından oluşan bir ekip, Topkapı Sarayı'nın altında su kanalları ve sarnıçlar buldu



Hırka-i Saadet Dairesi önündeki sarnıçta haç motiflerine rastlandı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) 2005'te başlattığı "Ayasofya, Arkeoloji Müzesi ve Topkapı Sarayı, Tarihi Akropol Bölgesi Sarnıçlar, Kuyular ve Su Sistemleri Araştırması"nda, Topkapı Sarayı ve Ayasofya'nın altındaki su kanalları ve sarnıçlar ortaya çıkarıldı. Arkeolog, mağaracı, mimar ve su altı fotoğrafçılarından oluşan ekibin yürüttüğü çalışmada, Kutsal Emanetler'in bulunduğu Hırka-i Saadet Dairesi önünde içi su dolu sarnıçta, haç motiflerinin bulunduğu tespit edildi. İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Öğretim Üyesi Dr. Çiğdem Özkan Aygün'ün yürüttüğü çalışmada, tarihi yarımadanın su yolları haritası çıkarılıyor.

ROBOT KAMERALAR GÖRÜNTÜLEDİ
Bu çalışma çerçevesinde deneyimli mağaracılar normal bir insanın geçemeyeceği deliklerden bile geçerek yeraltındaki kanallara girerek, kuyuları ve sarnıçları keşfetti. Su dolu alanlar ise dalgıçlar tarafından Engin Aygün'ün bu proje için ürettiği robot kamera ile araştırıldı. İnsan giremeyecek kadar dar olan kanallar ise yine Aygün'ün ürettiği ve benzerleri Mısır piramitlerinin keşfinde kullanılan paletli robot kamerayla görüntülendi. Çalışmaya Anadolu Speleoloji Grubu üyesi mağaracılar ve profesyonel sualtı fotoğrafçıları da destek verdi. Ekibin başındaki Dr. Çiğdem Özkan Aygün, "Çalışmaya 2005'te Ayasofya'dan başladık. Şimdiye kadar burada herhangi bir araştırma yapılmamıştı. Sarnıçlar ve kanallar yoluyla su sistemlerini ortaya çıkarırken, yer altındaki yapılarla ilgili çok önemli bilgilere de ulaştık. Su kanalları hem drenaj sistemi olarak kullanılmış hem de temiz su getiren kanallar var. Ayasofya'nın özellikle batı bahçesinde çift katlı giden kanallar tespit ettik. 1500 yıllık yapıların altında ilk kez bir araştırma yapıldı" dedi.
Hasan Ay / Sabah


Geri Dön