23 / 04 / 2024

Topkapı Sarayı'nı sanal yeniçeriler koruyacak!

Topkapı Sarayı'nı sanal yeniçeriler koruyacak!

Topkapı Sarayı Silah Seksiyonu yeni yüzüyle ziyaretçilere kapılarını açıyor. Dönemin kıyafetlerini sanal yeniçeriler tanıtırken, restorasyon sırasında yerin altında bir vaftiz havuz da bulundu...



İL Özel İdaresi 'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Osmanlı döneminde ‘Dış Hazine Binası ' olarak kullanılan Topkapı Sarayı Silah Seksiyonu, restorasyon çalışmaları tamamlandı. Projede, modern müzecilik anlayışının en yeni örnekleri ve en son teknolojik imkanlar kullanıldı. Yenileme çalışmaları kapsamında yapılan özel animasyonlar sayesinde, silahları ve dönemin kıyafetlerini sanal yeniçeriler tanıtacak, hazırlanan minyatürlerle Osmanlı 'nın üç kıtaya yayılışı izlenebilecek.

Duvarlar perde olacak


PROJEDE, ilk olarak müze arşivinin raflarındaki savaş ve silah figürlerinin yer aldığı yüzlerce minyatür incelendi. Bunların arasından seçilen ve sinema teknikleriyle canlandırılan minyatürlerden Osmanlı askeri ve silah kültürünü anlatan değişik temalarda kısa   animasyonlar ve filmler hazırlandı. Animasyonlara ise mekanın 15 metrekare büyüklüğündeki iki beyaz duvarı perde olacak. Restorasyonda beton zeminin altında 4 kapak ortaya çıkarıldı. Kapaklar açıldığında bölmelerin, Bizans bazilikasından kalma 3 lahit ve 1 vaftiz havuzu olduğu anlaşıldı.

Star


Geri Dön