25 / 04 / 2024

Toptan elektriğe yüzde 21, tüketiciye yüzde 10 zam

Toptan elektriğe yüzde 21, tüketiciye yüzde 10 zam

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) TETAŞ'ın toptan elektrik fiyatının kilovat saat fiyatının yüzde 21,08 oranında artırılarak, 12,62 liradan 15,28 liraya çıkmasına dönük başvurusunu onayladı



EPDK haftalık kurul toplantısında, TETAŞ'ın elektrik dağıtım şirketlerine sattığı elektrik satış fiyatının 1 Ekim 2009 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 21,08 oranında artırılmasına dönük başvuruya onay verdi. TETAŞ'ın talebini geldiği gibi onaylayan Kurul, dağıtım şirketlerine satış fiyatlarındaki artışı bildirdi.

Buna göre 20 dağıtım şirketi önümüzdeki haftalarda 1 Ekimden geçerli olacak yeni tarife taleplerine EPDK'ya bildirecek. EPDK da bu çerçevede nihai olarak konut ve sanayi elektriğinin tarifesini onaylayacak.

Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız bu sabah bir soru üzerine yaptığı açıklamada, söz konusu artışın nihai tüketiciye yüzde 10 civarında yansıyacağını bildirmişti.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Toptan elektriğe yüzde 21, tüketiciye yüzde 10 zam

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Türkiye Elektrik Ticaret AŞ'nin (TETAŞ) toptan elektrik fiyatının kilovatsaat fiyatının yüzde 21.08 artırılarak 12.62 kuruştan 15.28 kuruşa çıkmasına dönük başvurusunu onayladı

TETAŞ'ın talebini geldiği gibi onaylayan kurul, dağıtım şirketlerine satış fiyatlarındaki artışı bildirdi. Buna göre 20 dağıtım şirketi önümüzdeki haftalarda 1 Ekim'den geçerli olacak yeni tarife taleplerine EPDK'ya bildirecek. EPDK da bu çerçevede nihai olarak konut ve sanayi elektriğinin tarifesini onaylayacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, EPDK'nın toptan elektrik fiyatına ilişkin zammı onaylamasından önce, dün sabah saatlerinde konuyla ilgili bir soruyu yanıtlarken toptan elektrik fiyatına yapılacak zammın ardından tüketici elektriğinin fiyatının yüzde 10 civarında artacağını söyledi.
Yıldız, 1 Ekim'den itibaren yürürlüğe girecek elektrik tarifelerine ilişkin bir soru üzerine, "Enerji sektörünün özellikle kendi ayakları üzerinde yürüyebilmesi, hatta büyüyen Türkiye'de koşabilmesi lazım. Hazine'ye yük olmadan enerji KİT'lerinin kendi arasında bu alışverişi rahatlıkla yapabilmesi gerekiyor" dedi.

EMO: Elektrik fiyatı maliyetin dört katı
Elektrik Mühendisleri Odası'ndan (EMO) yapılan açıklamada, elektriğin birim maliyeti 4 cent olmasına karşın, 16 cent üzerinden fiyatlandırılarak halka satıldığına belirtildi. EMO Enerji Komisyonu tarafından hazırlanan "Elektrik Enerjisinin Parasal Maliyeti" başlıklı rapora ilişkin bilgi verilen açıklamada şöyle denildi:
"2008 Aralık döneminde ayda 220 kilovatsaat tüketim yapan ve 68.83 TL fatura ödeyen bir aileyle 2009 Ocak döneminde 200 kilovatsaat tüketip 58.35 TL elektrik faturası ödeyen bir ailenin faturalarından yola çıkılarak elektrik üretim birim fiyatına ulaşıldı. Raporda, yatırım maliyetlerinin incelenmesi, üretim maliyetlerinin incelenmesi yoluyla elektrik enerjisinin maliyetine ulaşılması yöntemi uygulandı."
Elektriğe yapılacak son zammın da değerlendirildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Elektrik ve doğalgazın yoğun olarak kullanıldığı kış aylarında fahiş zamlar, kullanılmayan yaz aylarında ise sembolik indirimler yapan hükümet, sonbaharla birlikte bütün `zam memurlarını' yeniden harekete geçirmiştir. 2008 krizinin bütün yükünü ve faturasını işçi-memur-emekli kesimine ödetmek isteyen sermaye sınıfının sadık sözcüsü AKP, memurlara yüzde 2 zam teklif etmesinin ertesi haftasında elektriğe yüzde 20 zam yaparak, `Durmak yok zamlara devam' sloganından vazgeçmeyeceğini bir kez daha göstermektedir."
Milliyet

Bakan: Elektrik yüzde 10 zamlanır

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) TETAŞ'ın toptan elektrik fiyatının kilovat saat fiyatının yüzde 21.08 oranında artırılarak, 12.62 kuruştan 15.28 kuruşa çıkmasına dönük başvurusunu onayladı. TETAŞ'ın talebini geldiği gibi onaylayan Kurul, dağıtım şirketlerine satış fiyatlarındaki artışı bildirdi. Buna göre 20 dağıtım şirketi 1 Ekimden geçerli olacak yeni tarife taleplerine EPDK'ya bildirecek. EPDK da bu çerçevede nihai olarak konut ve sanayi elektriğinin tarifesini onaylayacak. Enerji Bakanı Taner Yıldız, toptan elektrik fiyatındaki zammın vatandaşa yüzde 10 civarında yansıyabileceğini söyledi.
Sabah

EPDK onayladı, elektriğe yüzde 10 zam geliyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), TETAŞ'ın (Türkiye Elektrik, Ticaret ve Taahhüt A.Ş.) ekim ayından itibaren toptan elektrik satış fiyatını yüzde 20.08 oranında artırma talebini onayladı.

Buna göre toptan elektrik satış fiyatı kilovatsaatte 12.62 kuruştan, 15.28 kuruşa çıktı. Enerji Bakanı Taner Yıldız da, bu rakamın nihai tüketiciye yüzde 10 oranında yansıyacağını açıkladı. Bakan Yıldız,  Ankara  Rixos Otel'de Türkiye, Irak ve Suriye çevre ve su bakanlarının Ankara'da bir araya geleceği "Üçlü Bakanlar Toplantısı" öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Enerji sektörünün özellikle kendi ayakları üzerinde yürüyebilmesi, hatta büyüyen Türkiye'de koşabilmesi lazım" diyen Yıldız, Hazine'ye yük olmadan enerji KİT'lerinin kendi arasında bu alışverişi yapabilmesi gerektiğini söyledi.

TETAŞ zam istedi

TETAŞ'ın EPDK'ya yüzde 21.8'lik fiyat düzenlemesi talebinde bulunduğunu hatırlatan Yıldız, nihai tüketiciye, yani vatandaşa, sanayiciye, tüccara, çiftçiye elektrik veren kurumun TETAŞ değil dağıtım şirketi TEDAŞ olduğunu kaydetti. Yıldız, "Maliyet bazlı bir fiyat uygulamasına geçilmişti. Çıplak maliyetlere olabildiğince giden ve enerji sektörünün kendi ayakları üzerine yürüyebileceği bir sistem oturtulmuştu" dedi.

Doğal gazda indirim yok

Doğalgaz için bir ÖTV düzenlemesi olup olmayacağına ilişkin soru üzerine de Yıldız, Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresiyle böyle bir konunun gündeme gelmediğini, ÖTV ile indirimiyle alakalı, al ya da öde yükümlülüklerinden dolayı tüketimin artırılmasıyla alakalı bir talep olabilir mi noktasında ilgili Bakanla görüşebileceklerini ifade etti.

Türkiye komşularına yeterli su veriyor

ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin komşu ve kardeş ülke Suriye ve Irak'a 500 metreküp/ saniye civarında ortalama değerin daha üzerinde su verdiğini söyledi. Bakan Yıldız, Suriye ve Irak'ta su ihtiyacının farkında olduklarını ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya da yıl içinde ortalama 350 metreküp/saniye civarında su geldiğini belirtti. Yıldız, Türkiye'de de suyun bol olmadığını, o yüzden kendilerinin belirlenen bu miktarı fazla aşamayacaklarını ifade etti.
Hürriyet

Elektrik yüzde 10 zamlanıyor

EPDK, elektrik fiyatının yüzde 21.08 oranında artırılmasını onayladı. Bunun tüketiciye yansıması ise yüzde 10 olacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) TETAŞ'ın toptan elektrik fiyatının kilovat saat fiyatının yüzde 21.08 oranında artırılarak, 12.62 liradan 15.28 liraya çıkmasına dönük başvurusunu onayladı. TETAŞ'ın talebini geldiği gibi onaylayan Kurul, dağıtım şirketlerine satış fiyatlarındaki artışı bildirdi. Buna göre 20 dağıtım şirketi önümüzdeki haftalarda 1 Ekim tarihinden geçerli olacak yeni tarife taleplerini EPDK'ya bildirecek.

YILDIZ: YANSIMASI YÜZDE 10 OLUR

EPDK da bu çerçevede nihai olarak konut ve sanayi elektriğinin tarifesini onaylayacak. Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik zammıyla nihai tüketiciye, vatandaşa yüzde 10 civarında bir rakamın yansıyabileceğini söyledi. Yıldız, Ankara Rixos Otel'de Türkiye, Irak ve Suriye çevre ve su bakanlarının Ankara'da bir araya geldiği `Üçlü Bakanlar Toplantısı' öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. 1 Ekim tarihinden itibaren yapılacak elektrik tarifelerine ilişkin bir soru üzerine, "Enerji sektörünün özellikle kendi ayakları üzerinde yürüyebilmesi, hatta büyüyen Türkiye'de koşabilmesi lazım" diyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Hazine'ye yük olmadan enerji KİT'lerinin kendi arasında bu alışverişi rahatlıkla yapabilmesi gerektiğini söyledi.
Star

EPDK kararı çıktı, Bakan elektriğe % 10 zam sinyali verdi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) TETAŞ'ın toptan elektrik fiyatının kilovat saat fiyatının yüzde 21.08 oranında artırılarak, 12.62 liradan 15.28 liraya çıkmasına dönük başvurusunu onayladı.

EPDK haftalık kurul toplantısında, TETAŞ'ın elektrik dağıtım şirketlerine sattığı elektrik satış fiyatının 1 Ekim 2009 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 21.08 oranında artırılmasına dönük başvuruya onay verdi.

TETAŞ'ın talebini geldiği gibi onaylayan Kurul, dağıtım şirketlerine satış fiyatlarındaki artışı bildirdi. Buna göre 20 dağıtım şirketi önümüzdeki haftalarda 1 Ekim'den geçerli olacak yeni tarife taleplerini EPDK'ya bildirecek. EPDK da bu çerçevede nihai olarak konut ve Sanayi elektriğinin tarifesini onaylayacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız da dün sabah yaptığı açıklamada TETAŞ'ın EPDK'ye yüzde 21.8'lik bir zam talep ettiğini belirterek, "Tahminim elektrik zammı yüzde 10'lar civarında olacak" dedi. Yıldız, nihai tüketiciye, yani yurttaşa, Sanayiciye, tüccara, çiftçiye elektrik veren kurumun TETAŞ değil dağıtım şirketi TEDAŞ olduğunu kaydetti.
Vatan

EPDK zammı onayladı, elektrik faturası yüzde 10 kabaracak  
 
Yıl içinde doğalgaz fiyatları yüzde 40 ucuzladığı halde Enerji Üst Kurulu, elektriğe yüzde 21,08 zam yaptı. Zammın faturalara yüzde 10 yansıması bekleniyor. Uzmanlar, "indirim yapılması gerekirken fiyatlar artıyor" görüşünde.  
 
Toptan elektrik satış fiyatları yüzde 21,08 zamlandı. Enerji Üst Kurulu, kamunun toptan elektrik satış şirketi Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ)'nin ekimden itibaren geçerli olacak zam talebini onayladı. Yeni zamla toptan elektriğin kilovatsaat fiyatı 12,62 kuruştan 15,28 kuruşa çıktı. Zammın, bireysel abonelere yansıyıp yansımayacağına Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ)'nin hesaplamalarına göre karar verilecek. Artışın abonelere yüzde 10'un üzerinde yansıması bekleniyor. TEDAŞ, toptan satış zammını abonelere tahmin edildiği gibi yüzde 10 oranında yansıtırsa aylık 70 lira elektrik parası ödeyen bir abonenin faturası 77 liraya yükselecek. Türkiye elektriğinin yarısını doğalgazdan üretildiğini belirten uzmanlar doğalgaz birim fiyatlarının bu yıl yüzde 40 oranında ucuzlamasına rağmen, düşüşün elektrik fiyatlarına yansıtılmadığını belirtiyor.

Zaman, 31 Ağustos'ta "TETAŞ elektriğe yüzde 20 zam isteyecek, gözler hükümette" başlığı ile zam hazırlığını kamuoyuna duyurmuştu. Çalışmalarını netleştiren şirket, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'na toptan satış fiyatlarına yüzde 21,08 zam tarifesini onaylaması için başvurmuştu. Kurul, dünkü toplantısında konuyu görüşerek karara bağladı. Enerji yönetimi, elektrik tüketimi eksiye düşmesine rağmen satış fiyatlarına zam yaptı. Bakanlık verilerine göre yılın ilk 7 ayında tüketim, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 oranında düştü. Buna rağmen kamu şirketi TETAŞ, fiyatlara zam yaptı. TETAŞ'ın elektrik aldığı diğer kamu şirketi Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) ise herhangi bir fiyat değişikliğine gitmedi. Abonelere satılan elektriğin fiyatını, TETAŞ ve EÜAŞ'tan elektrik alan TEDAŞ belirleyecek. Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'nin tarifesi EPDK tarafından onaylandıktan sonra nihai tüketici fiyatı yürürlüğe girecek.

SANAYİCİ, FATURASINI ÖDEYEMİYOR

Enerji kaynakları, elektrik tüketimindeki azalmada en önemli etken olarak sanayide üretimin azalmasını gösteriliyor. Adını açıklamayan bir dağıtım şirketi üst yöneticisi, sanayicilerin elektrik parasını ödeyemediğine dikkat çekerek, "Elektrik ucuzlatılacağı yerde zam yapılıyor. Sanayici, elektrik faturasını ödeyemiyor. Bunu görmek zor değil, Sayın Bakan bir talimat versin, hangi sanayici ne kadar elektrik parası ödeyemedi, hemen görülecektir." diyerek zamları eleştirdi. Yapılan her zammın, sanayide istihdam kaybı anlamına geldiğine vurgu yapan kaynak, "İşsiz kalan her insan, toplum için problem anlamına gelir. Dolayısıyla sanayiyi ayakta tutmak ve işsizliğin önüne geçmek için mümkün olduğunca zamdan kaçınılmalı." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye elektriğinin yüzde 47,6'sı doğalgaz, yüzde 20,1'ini hidroelektrik santral, yüzde 19,9'unu linyit, yüzde 6,1'i ithal kömür ve geri kalan kısmını ise fuel-oil, taşkömürü, rüzgâr, asfalit, jeotermal ve diğer kaynaklardan karşılıyor. Bu yıl yapılan elektrik indirimleri ise çok düşük kaldı. Ocak ayında nihai tüketici için konutlarda yüzde 1,18 zam, sanayide yüzde 1,57 indirime gidildi. Nisan ayında ise konutlarda yüzde 1,58, sanayide 1,66 indirim yapıldı. 
 Zaman/İsmail Altunsoy

Elektrik, vatandaşı yüzde 10'luk zamla çarpacak

EPDK, TETAŞ'ın, yüzde 21'lik zamla elektriğin kilovat saat fiyatını 15.28 liraya çıkaracak talebini onayladı. Zam, tüketiciye yüzde 10 oranında yansıyacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Türkiye Elektrik Taahhüt A.Ş'nin (TETAŞ) toptan elektrik fiyatına yüzde 21.8 oranında zam talebine onay verdi. Bu zammın tüketicinin cebine yüzde 10 oranında yansıması bekleniyor.

EPDK dün aldığı karar ile TETAŞ'ın Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'ye sattığı elektriğin kilovat saat fiyatının yüzde 21.8 oranında artırılarak, 12.62 liradan 15.28 liraya çıkmasına dönük başvurusunu onayladı. Bundan sonraki süreçte EPDK, 20 dağıtım şirketlerine satış fiyatlarındaki artışı bildirecek. Söz konusu  20 dağıtım şirketide bilançolarını, elektrik borsası olarak bilinen Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi'nden alınan elektriğin maliyeti gibi unsurları gözden geçirerek, vatandaşa ve sanayiciye uygulaması gereken yeni tarifesini önümüzdeki haftalarda EPDK'ya iletecek. EPDK, dağıtım şirketlerinin taleplerini çerçevesinde nihai olarak konut ve sanayi elektriğinin tarifesini onaylayacak.

Elektrik fiyatında zam yapılmasında enerji KİT'lerinin borç sarmalı etkili oldu. Geçtiğimiz yıl enerji kaynaklarından doğalgaz, elektrik ve kömürde maliyet bazlı fiyatlandırmaya geçilmesinin ardından enerji KİT'lerinin en ufak bir maliyet artışı fiyatlara yansır hale geldi. Bu kapsamda elektrikte yılda dört kez maliyetleri göz önünde bulundurularak tarife belirleniyor. Elektriğin yüzde 50'sinin üretim kaynağı olan doğalgaz fiyatında son dönemde artış olmadı.

Ancak elektrik fiyatındaki artışta TETAŞ'ın nisan ayında birim fiyatında artış yapması gerekirken, yapılmadı. Maliyet baskısı altında bulunan TETAŞ'ın bilançosu döviz kurlarının da artış göstermesi ile alt üst oldu. Ayrıca, Hazine Müsteşarlığı enerji KİT'lerine koyduğu kârlılık hedefi bulunuyor. Bu nedenle enerji KİT'leri dönem sonunda açık vermemek için borç sarmalını düzenleme yerine vatandaşa ve sanayiciye faturayı kesmeyi tercih ediyor. Bu arada Hazine Müsteşarlığı ve enerji KİT'leri arasında bu borç sarmalını düzenlemek ve kurumların TEDAŞ'a olan borçlarını yeniden yapılandırmak için bir komisyon kuruldu.

`Vatandaşa bire bir yansımaz'
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TETAŞ'ın yüzde 21'lik zam talebinin tüketiciye yüzde 10 olarak yansıyacağını açıkladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun kararını bugün vereceğini dile getiren Yıldız, "Hazine'ye yük olmadan enerji KİT'leri kendi aralarında bu alışverişi yapabilmeli. Fiyat artışı vatandaşa yüzde 10'lar civarında yansıyabilir" diye konuştu. Yıldız, TETAŞ'ın elektrik fiyatlarında yüzde 21.8'lik zam talebini EPDK'ya ilettiğini belirtirken, TETAŞ'ın bu talebinin bire bir vatandaşa yansımayacağını, TEDAŞ'ın verdiği zam oranının tüketiciye yansıyacağını aktardı. EPDK'nın TEDAŞ'tan alacağı teklifle vatandaşa yansıyacak zam oranının belirleneceğini söyleyen Yıldız, "Yüzde 10'lar seviyesinde çıkabilir. Benim tahminim tüketiciye yüzde 10 yansıyabilir" dedi. (Radikal)

ÖTV'siz doğalgazda top Maliye'de
Ayrıca "Al ya da öde kapsamında kullanılamayan gazın tüketilmesi için ÖTV'siz doğalgaz satışı olacak mı?" sorusuna Bakan Taner Yıldız, "Bu konuyu Maliye Bakanı'na danışmam gerekir" diyerek yanıtladı. Yıldız, "Ermenistan ile yapılan protokol gereği elektrik alışverişi yapılacak mı?" sorusu üzerine de, mevcut durumda Ermenistan ile Türkiye arasında elektrik alışverişiyle ilgili bir girişim bulunmadığını belirtti. Böyle bir çalışmayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşüp karar vermek zorunda olduğunu söyleyen Yıldız, çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
Radikal

Elektriğe büyük zam

Elektriğe zam yapıldı. İşte zam oranı...EPDK, elektriğin toptan fiyatına yüzde 21,08 oranında zam yapılmasını onayladı...
EPDK, Tetaş'ın elektriğe yüzde 21.08 oranındaki zam önerisini kabul etti. Bu rakamın perakende elektirk fiyatlarına yüzde 10 civarında yansıması bekleniyor...

Enerji Bakanı Taner Yıldız da sabah yaptığı açıklamada elektriğe gelecek zam oranının yüzde 10'lar civarında olacağını, ancak son kararı EPDK'nın vereceğini söylemişti.
Bugün


Geri Dön