25 / 04 / 2024

Torba tasarı yasalaştı!

Torba tasarı yasalaştı!

Geçen yılın son günlerinde Meclis gündemine gelen ve önceki gün son şekli verilen 71 maddelik torba tasarı, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yasada bir çok yeni düzenleme bulunuyor.



Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Milliyet'te yer alan habere göre Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yasada bir çok yeni düzenleme mevcut. İşte torba tasarıda yer alan düzenlemeler... 

1-) KİRAYA YENİ AYAR

Kira çalışanlar ve emekliler için önemli bir gider kalemi. Gelirin neredeyse yüzde 40-50’sini kiraya veren aileler var. Bu açıdan kira artış oranı aile bütçesini yakından ilgilendiriyor.

Mal sahibi kafasına göre kira artışı yapamıyor. Bunun yasal bir sınırı var. Bu sınır da 1 Temmuz 2012 tarihinde çıkan Borçlar Kanunu ile belirlenmiş durumda.

Borçlar Kanunu’na göre kira artışı da son 12 aylık ortalama üretici fiyat endeksi’ne (ÜFE) göre yapılıyordu. Bu rakam ocak ayı için yüzde 27.01 olmuştu.Torba yasa ile kira artışının ÜFE yerine 12 aylık ortalama Tüketici fiyat endeksi’ne (Tüfe) göre belirlenmesi hükme bağlandı.

Son veriye göre 12 aylık ortalama Tüfe yüzde 16.30 oldu. Yani ÜFE’ye göre yüzde 10 civarında bir avantaj söz konusu. Son yıllarda ÜFE, TÜFE’nin üzerinde gerçekleşiyordu.Yasa resmi gazete’de yayımlandıktan sonra yenilenecek kontratlardaki kira artışı daha düşük olacak. Bu yolla 1000 liralık bir kirada her ay 100 lira, yılda 1200 lira cepte kalacak.

2-) KDV İADELERİ

İmalat sanayisi yatırımları üzerindeki KDV’den kaynaklı finansman yükünü gidermek amacıyla, bu yatırımlar nedeniyle 2018 yılında yapılacak inşaat harcamaları dolayısıyla yüklenilecek KDV’nin iade edilmesine yönelik uygulama 2019 yılında da sürdürülecek. Cumhurbaşkanı, bu uygulamanın sürelerini 5 yıla kadar uzatmaya yetkili olacak.

3-) KONUT HESABI DEVLET DESTEĞİ 

Devlet katkısı ödemesi katılımcı bazında azami 25 bin lirayı geçemeyecek. Azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. Azami tutarı dört katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak. 

“Türk vatandaşlarının yurt içinde konut edinimlerine destek olmak amacıyla açılacak konut hesaplarına Devlet katkısı ödenebilir; ödenecek Devlet katkısı sadece bir konut edinimi ile sınırlı olup, katılımcı bazında bu hesaplarda biriken toplam tutarın yüzde 25’ini geçemez.”


Vergi Kanunları İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun!

Kiracılara müjde! Kira artışında TÜFE dönemi resmen başladı!

İlk evini alana devletten 25 bin lira destek!


Geri Dön