23 / 04 / 2024

Torun Center asansör davası bugün başlıyor!

Torun Center asansör davası bugün başlıyor!

Torun Center inşaatında 10 işçinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan iş cinayetine ilişkin dava bugün başlıyor. İlk duruşma saat 10.00'da Çağlayan Adliyesi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek...



Torun Center inşaatında 10 işçinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan iş cinayetine ilişkin dava bugün başlıyor. İlk duruşma saat 10.00'da Çağlayan Adliyesi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. 

İddianamede aralarında asansör firmasının sahibi, imalat sorumlusu, inşaatın proje sorumlusu ve iş sağlığı güvenliği uzmanlarının da olduğu 25 kişi hakkında 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Torunlar GYO'nun sahibi Aziz Torun ile Mehmet Torun ve Emre Torun'un da aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında ise savcılık takipsizlik kararı vermişti. Takipsizlik kararına yapılan itirazlar reddedilmişti. 

'Adalet yok' İş cinayetinde yaşamını yitiren işçilerden Mıdır Ali Genc'in babası Mustafa Genç, gazetemize yaptığı açıklamada bu davadan adalet çıkacağına inanmadığını ifade etti. Genç, "Orada olacağım. Ama biliyorum ki bu ülkede adalet diye bir şey yok" dedi. 


'Asıl sorumlular yok' 

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi'nden yapılan yazılı açıklamada ise "Sanıkların asıl sorumlular olup olmadıklarını, ceza alıp almayacaklarını anlamak için herhalde bundan önceki davalara bakmak yeterli olacaktır. Ama bu katliamlara yol açan dizginsiz sömürü koşullarını her milliyetten oluşan Türkiye işçi sınıfı, inanıyoruz ki bir gün mutlaka değiştirecektir" denildi. 

Duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi önünde saat 09.30'da açıklama yapacağını duyuran tüm avukatları işçi sınıfının yanında olmaya çağırdı. 


'Hepsi oradaydı' Demokrasi İçin Hukukçular'dan yapılan çağrıda, Torun Center'da yaşaTorun Center inşaatında eylül ayında yaşanan, 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan iş cinayetine ilişkin dava bugün başlıyor nan işçi katliamıyla ilgili asıl sorumlu işverenler hakkında takipsizlik kararı verildiğine dikkat çekildi. 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "TOKİ yasal sorumluluğu olmasına rağmen iş güvenliği tedbirlerini denetlemedi. İş güvenliği firması NCA, eğitimsiz işçilerin arızalı asansörlerde çalıştırılmasına göz yumdu. Müfettişlerin tespit ettiği eksikliklere rağmen inşaat tüm hızıyla gece-gündiiz devam etti. Torunlar işvereni arızalı aynı asansörlerle işin sürdürülmesini sağladı. Çalışma Bakanlığı da denetlemedi ve eksikliklerin hesabını sormadı. Bu iş cinayetinde hepsi oradaydı." 


Birgün


Geri Dön