26 / 04 / 2024

Tozkoparan'da kentsel dönüşüm çıkmazı!

Tozkoparan'da kentsel dönüşüm çıkmazı!

Kentsel dönüşüm sıkıntılarının devam ettiği Tozkoparan'da sular durulmuyor. İşte bölgede son durum...



İstanbul Güngören Tozkoparan ve çevresindeki mahallelerdeki kentsel dönüşüm çalışmalarında vatandaşlar 5 gündür elektrik, su ve doğalgaz olmadan yaşamlarına devam etmeye çalışıyor. Milliyet'ten Cihat Aslan'ın haberine göre, 1980’li seneleri akıllara getiren görüntülerin dikkat çektiği Güngören Tozkoparan’da adeta seyyar tuvalet ve su tankeri dolaşıyor. Elektriğin de kesik olduğu bölgede bakıma muhtaç yaşlı ve engelli çocukların aileleri ise korku dolu günler yaşıyor.

Güngören'in Tozkoparan ve Mehmet Nesih Özmen mahalleleri sınırları içinde yer alan toplam 700 konut, 57 blok ve 2 bin 500 kişinin yaşamını sürdürdüğü alan riskli olarak ilan edildi ve böylede dönüşüm kapsamına alındı.

Vatandaşlar tankerle su alıyor

Verilen bu karar sonrasında konut sahiplerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Ocak ayında tebligat gönderilerek, yıkım için çalışmaların başlayacağı ve bir ay içerisinde konutlarını boşaltmaları talep edildi. İlgili konu yargıya taşındı ve İstanbul 10. İdare Mahkemesi tahliye ve yıkım işlemleri ile ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu ayın başında yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasından sonra 23 Haziran 2021 tarihinde Güngören Mehmet Nesih Özmen ve Tozkoparan Mahallesi’nde elektrik, su ve doğalgaz kesildi.

Tozkoparan’da yer alan Barış Parkı’nda nöbet tutan vatandaşların kendi parasıyla tuttuğu tanker, gün içerisinde Barış Parkı’nın önünde bekliyor.

Tozkoparan da kentsel dönüşüm çıkmazı!

Yaşanan durum bununla da sınırlı kalmadı. Özellikle ilaç kullanımına devam eden, elektriğe oksijene bağlı yaşlı vatandaşlar gün içerisinde elektrik olmadığı için genel olarak hastanlere gidiyor. Yine aynı bölgede yaşayan 17 aylık Özge Bebek’in elektriğe bağlı cihazlarla yaşaması da ailesini de korkutuyor.

Konuyla ilgili açıklamalar yapan Bircan Hanım “Gece 4’te gelip elektrik, su ve doğalgazımızı kestiler. Eşten, dosttan idare ediyoruz. Eve su taşıyoruz. İlkel bir hayat yaşıyoruz. Açıkçası çeşme açmayı unuttum. Çok zor bir zaman bizim için. Biz kentsel dönüşüme zaten karşı değiliz, rantsal dönüşüme karşıyız. Başka yerlerde çok daha eski, yıkık dökük binalar var, ama ilk hedef bizimkiler. Bizimle uzlaşsınlar, sözleşme yapsınlar. Çocuklarımın duşları oluyor, çamaşırlarımız oluyor. Evimde hala oturmaya devam ediyorum. Kepçe kapıma bile gelse evimi terketmeyeceğim” diye konuştu.

İlaçlarımız eriyor

Kalp hastası olan Zerrin Önay da konuyla ilgili olarak, “Böbreğimden tümör alındı, kanser takibindeyim. Tansiyonum var. Bu bize yapılan zulümlerden dolayı bayılmaya başladım. Gece uykumuz kaçıyor. Elektrik, su yok. Dolaplarımızdaki herşey eridi. Bizi öldürmeye çalışıyorlar. Evimizi ellerimizden alıyorlar. Yerinde dönüşüm istiyoruz” şeklinde konuştu.

Eşim doktor kontrolüne gidemiyor

Konut kredisi ödemeye devam ettiğini söyleye Serbay Uçar, “Eşim kanser hastası, kendisini bu olaylardan nedeniyle kontrole götüremiyorum. Oğlum 4 yaşında elektrikler ilk kesildiğinde ‘Binamızı yıkmaya mı geliyorlar’ dedi. Ben uzaktan homeoffice çalışan bir insanım, işyerimle de sorun yaşadım. 4 gündür gündüz elektrik olan yere gidiyorum. Sarj ediyorum, interneti cebimden kullanıyorum. Konu-komşuya gidiyorum. Oturduğum evin kredisi hâlâ devam ediyor. Buradan çıkarsam hem yıkılan evin, hemde sonra yerine yapılacak evin kredisini ödeyeceğim. Ben bunu nasıl ödeyeceğim?” şeklinde konuştu.

Tozkoparan da kentsel dönüşüm çıkmazı!

Serbay Uçar’ın eşi de, “İnsanları sadece yerinden değil, ekmeğimden de ediyorlar. Elektrik, su yok. Yıl 2021, ama biz burada 80’li yıllara döndük. İnsanların istediği yerinde dönüşüm. Evine karşılık ev. Onu bile vermiyorlar. Sen beni 40 yıldır büyüdüğüm mahallemden zorla gönderemezsin. Burada şartları zorlayarak gitmeye zorluyorlar” dedi.

Annesi yüzde 90 engelli olan Özlem Yargıcı ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Bir ayağı kesik, böbrek yetmezliği, şeker hastası ve gözleri görmüyor. Geceleri pansuman yapmam gerekiyor ama karanlıktan yapamıyorum. Geceleri çok zor oluyor” 

Avukat Burak Çetiner, “Geçtiğimiz Ocak ayında 6/A kapsamında evlerimizi boşaltmamız istendi. Bize 6 ay süre verildikten sonra yürütmeyi durdurma kararı verildi. Ardından yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasının ertesi günü elektrik, su ve doğalgazımızı kesmeye geldiler. Dosyalarımızın Danıştay’da olduğunu söyledik. Ancak 300-400 çevik kuvvet yığdılar” şeklinde konuştu.

Elektriği, doğal gazı ve suyu kesilen Güngören Tozkoparanlılar, mahalleye gelen tankerin önünde bidonlarla su alabilmek için kuyrukta bekliyor. 

 

 

Danıştay'dan dikkat çeken Tozkoparan Mahallesi görüşü!


Geri Dön