29 / 03 / 2024

Trabzon üç dev alt yapı projesi için ihale hazırlığında!

Trabzon üç dev alt yapı projesi için ihale hazırlığında!

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, tamamlandığında Trabzon’u dünyanın ilk 30 şehri arasına sokacak üç dev alt yapı projesi için ihale hazırlıklarını sürdürüyor.



Ortahisar ilçesinin altyapı sorununu ortadan kaldıracak Atık Su (kanalizasyon) Projesi, İçme Suyu Projesi ve Yağmur Suyu Projesi’nin yapım ihalelerini 2015 yılının sonu ve 2016 yılının başında gerçekleştirerek kazma vurmaya hazırlanan Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TİSKİ) 5 yıl içerisinde bu üç projeyi tamamlayarak Trabzon’u modern bir alt yapıya kavuşturmayı amaçlıyor.

Kalkınma Bakanlığı, Su, Kanalizasyon ve Altyapı Projesi kapsamında yapılacak ve projesi tamamlanma aşamasına gelen Ortahisar İlçesi Atıksu Ana İsale, Terfi, Şebeke Hatları ve Terfi Merkezleri İnşaatı işinin gerçekleştirilebilmesi için 275 bin TL ödeneğin İller Bankası A.Ş.’den 15 yıl vadeli kredi kullanarak yapılması kararı Büyükşehir Belediye Meclisi’nce bu ay kabul edildi.


KANALİZASYON PROJESİ 650 BİN NÜFUSA HİZMET EDECEK

16 bin 605 hektar alanda yapılacak kanalizasyon projesi ile Ortahisar ilçesinde 85 mahallenin kanalizasyonu tamamen yenilenecek. Proje kapsamında ayrıca Yomra ve Akçaabat ilçeleri Yıldızlı, Akçaköy, Derecik Mahalleleri yeni yapılacak İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisine terfi edilecek. 650 bin nüfusa hizmet vermesi planlanan Kanalizasyon projesinin toplam atıksu debisi 4100lt/sn olarak hesaplandı.

Yalıncak-Değirmendere arası ve Ganita bölgelerinin 2 metre çapında ve 7000 uzunluğunda metre tünelle geçilmesi planlanan projede ayrıca bin 50 km ana isale hattı, 12.5 km toplayıcı hat, 12.5 km ise terfi hattı bulunuyor. Proje ile birlikte mevcutta faal olarak kullanılmakta olan Yomra, Çimenli, Değirmendere, Pazarkapı, Söğütlü derin deşarj tesislerinin derin deniz deşarj özelliği korunarak terfi merkezine dönüştürülecek.

Ekim ayı sonu itibariyle tamamlanması planlanan projenin yapımı için 2015 yılı sonunda ihaleye çıkılması hedefleniyor.


YAĞMUR SULARI İLE KANALİZASYON SULARI AYRILACAK

Ortahisar ilçesi için diğer bir projede yağmur suyu projesi. Projesi tamamlanan ve 2016 yılı içerisinde yapım ihalesi gerçekleştirilerek çalışmalara başlanacak yağmur suyu projesinin bedeli 25 milyon TL olduğu öğrenilirken, yağmur suları ile kanalizasyon suları ayrılacağı için arıtmanın da kolaylaşacağı belirtildi. Aşırı yağan yağmur sonrası kanalizasyonların yetersizliği nedeniyle şehir içerisinde karşılaşılan su baskınlarının da en asgari seviyeye ineceği bildirildi.

TİSKİ’nin diğer bir dev projesi de yüzde 92’si Avrupa Birliği (AB) Hibe Fonlarından yapılacak ve Ortahisar ilçesinin 40 yılık içme suyu şebekesinin tamamının yenilenmesini sağlayacak İçme Suyu Projesi. Yaklaşık 47 milyon Avro tutarındaki bu projenin de yapım ihalesinin 2016 yılında gerçekleştirilmesi planlanıyor.


“TRABZON’UN ALT YAPISINI GELECEĞE HAZIRLIYORUZ”

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, gelecek kuşaklara alt yapı sorunu olmayan bir Trabzon bırakabilmek için hazırladıkları üç dev projenin yapımı için son aşamaya geldiklerini söyledi. Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzon’u modern bir altyapıya kavuşturmak için çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüklerini kaydederek, “Bu yıl sonu ve 2016 yılı başında yapım ihalelerini gerçekleştirmeyi planladığımız, yağmur suyu, atık su (kanalizasyon) ve şehrin tüm içme suyu şebekesinin değiştirilmesi projeleri ile Trabzon’un altyapı sorunu kalmayacak. Trabzon’u dünyanın ilk 30 şehri arasına sokacak üç altyapı projesinden biri olan Yağmur Suyu, İçme Suyu ve Atık Su (kanalizasyon) uygulama projeleri tamamlanma aşamasında. Yağmur suları ile kanalizasyon suları ayrılacağı için arıtma da kolaylaşacak. Bunun yanında Ortahisar’ın 40 yıllık su şebekesi yenilenecek. Önümüzdeki 5 yılın içinde bu üç dev proje tamamlanıp, hizmete sunulduğunda Trabzon, dünyadaki ilk 20-30 şehrin içine girer. Alt yapısında yapılmamış işi kalmamış olur” dedi.


Hürriyet


Geri Dön