25 / 04 / 2024

Trabzon'daki kentsel dönüşüm çalışmaları tamamlanmalı!

Trabzon'daki kentsel dönüşüm çalışmaları tamamlanmalı!

TBMM'nin en genç ve çalışkan milletvekillerinden Salih Cora Kuzey Ekspres gazetesi yazarı Miraç ÖZYAĞCI'ya konuştu. Cora, Trabzon halkına önemli mesajlar verdi...



TBMM'nin en genç ve çalışkan milletvekillerinden Salih Cora, Kuzey Ekspres'in konuğu oldu. Salih Cora, sorularımızı içtenlikle yanıtladı ve Trabzon halkına önemli mesajlar verdi... 



TAAHHÜTLERİMİZİ HAYATA GEÇİRDİK


 -1 Kasım seçimlerinden buyana 7 aylık sürecin değerlendirmesini yapabilir misiniz?


"1 Kasım seçimlerinden itibaren geçen 7 ayı değerlendirdiğimizde zamanın ne kadar hızlı geçtiğini görüyoruz. Milletimizin teveccühüyle milletvekili olarak seçildikten sonra Ankara'da. Büyük Millet Meclisimizde milletimizin bize verdiği sorumluluğun gereğini yerine getirmek için gecemizi gündüzümüze katarak çalıştık. TBMM Genel Kurul faaliyetleri kapsamında yasama çalışmalarında bulunduk. Gerek kanun çalışmalarımız gerekse de genel kurul çalışmalarımızla asli vazifemiz olan yasama faaliyetlerinde ülkemizin ihtiyaç duyduğu kanunları ya da kanun değişikliklerini gerçekleştirdik, yürürlüğe koyduk. Seçimlerde milletimize verdiğimiz birçok taahhüdü hayata geçildik. Çalışma hayatına ilişkin önemli kanunlar çıkardık. Bu aslında bir bakıma çok çalıştığımızın da bir göstergesi niteliğindedir." 


ÖNEMLİ GÖREVLER ALDIK 


"Önemli görevler aldık. Milletvekili olmamızın yanında TBMM'nin en yoğun. en kapsamlı ve en çok üyeli komisyonu olan Plan ve Bütçe Komisyonunda görevlendirildik. Milletimiz bize güvenerek bizi vekil seçti. Ak Parti Grubumuz da bize güvenerek böylesi önemli bir komisyonda bize görev verdi. Aynı şekilde son gerçekleşen kongremizle birlikte şahsımı Disiplin Kuruluna seçerek parti genel merkezimizde de sorumluluk almamız sağlandı. Biz de. bize duyulan bu güvenin yükümlülüklerini yerine getirmekle mükellefiz. Elhamdülillah 7 aylık süreçte çizgimizde en ufak bir sapma yoktur. Tohumları ektik, hasadı bekliyoruz. Hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz." 


TÜM TRABZON AİLEM 


-Milletvekili seçilmeden önceki konumunuzla bugünkü konumunuz arasında değişiklik var mı? 



"Biliyorsunuz milletvekili seçilmeden evvel serbest avukatlık yapıyordum. Milletvekili olmakla sorumluluğum daha da arttı. Milletin vekaletini taşımak çok ulvi bir görevdir. Milletin emanetini taşıyoruz. Sorumluluğumuz milletin emanetine sadık kalmaktır. M i İlet vekilliğinden önce bir ailem vardı, şimdi bütün Trabzon ailem oldu. Ben de bu büyük aileye layık olmak için gece gündüz çalışmam gerektiğini biliyorum. Avukatlık mesleği ile milletvekilliği elbette çok farklı meslekler ancak benzer tarafları da yok değil. Yine. sosyal hayatın içerisinde sivil toplum örgütlerinde, sporda, sanatta, birçok yerde toplumla iç içe bulunduk. Toplumun değişik katmanlarının sorunları ile muhatap oluyoruz. Bir sorunu çözmeden evvel sorunun teşhisini yapmak gerekir, bunun için de muhatabınızı dikkatle dinlemelisiniz. Bu alışık olduğum bir durumdur."


 HERKESİ DİNLİYORUZ


 -Vatandaşların istekleri konusunda sıkıntı yaşıyor musunuz? 



"Biz ister Meclisteki ofisimizde olsun, isterse Trabzon ziyaretlerimizde olsun, telefonla veya sosyal medya yoluyla olsun bize ulaşan herkesi dinliyoruz. Çok şükür, vatandaşlarımızdan vekilimize ulaşamıyoruz diye bir şikayete rastlamadım. Her arayan bir şekilde ulaşıyor. Bir kişi aynı günde 10 kez aradığında bazen 2 defa ulaşamayabilir! (gülüyor)."



İŞ-YOL-OKUL-SAĞLIK 


-Genellikle sizden talep edilen nedir? 


"Bireysel ve kamusal taleplerle karşılaşıyoruz; iş. yol. okul. sağlık, vs. Makul ve mantıklı ise, yasa ve mevzuat çerçevesinde değerlendirilmesi adına vekalet görevimizi yerine getiriyor, ilgili kurumlara iletiyoruz. Örneğin bir vatandaşımızın bir sorunu var ve bu sorunu kendi gayret ve imkanlarıyla aşamadıysa biz de ilgili yerlere sorunun çözülmesi adına bilgi veriyoruz. Biz bir işi. bir meseleyi çözdüğümüzde çocuklar gibi seviniyoruz, neşeleniyoruz. Sıkıntıların çözümü, inşiraha, feraha vesile oluyor." 


İMAR VE ULAŞIM SORUNU 


-Trabzon'un acil ihtiyaçları nelerdir? 


"Trabzon'un özellikle son yıllarda inşaat sektörüyle paralel olarak çok ciddi imar ve ulaşım sorunu oluştu. İşsizlik oranı ülke geneline göre ilimizde düşük olmasına rağmen, halen önemli bir sorun olarak sayılabilir. 

Kentsel dönüşümleri bir an önce tamamlamalıyız. İstihdam sorununu çözmek için yatırım adası. 2. üniversite, şehir hastanesi, demiryolu projelerini hayata geçirmemiz gereklidir. Bu projeler birbiri ile bağlantılıdır. Şu anda turizm, şehrimizde revaçtadır". Turizme ilişkin altyapı sorunlarının çözümünde önemli aşamadayız. Birçok yatırımcının ilimizde konaklama tesisi yaptığını görüyoruz. Belediyeler turizme yönelik bir arayış, bir heyecan içerisindedir. Devam eden ulaşım yatırımlarını tamamladığımızda Trabzon daha yaşanabilir bir kent olacaktır.  Trafik sorunu kalmayacaktır. Şehri yukarıya doğru, güneye taşıyacağız. Doğa ile iç içe, deniz ile barışık bir şehir oluşturmayı ümit ediyoruz." 


SÜREKLİ İSTİŞARE HALİNDEYİZ 


-Parti Teşkilatıyla uyumunuz nasıl, sorun var mı?


 

Parti Teşkilatımız bizim vazgeçilmez sacayağımızı oluşturmaktadır. Bu kervan yürüyorsa bu teşkilatlarımızın üstün gayretleri sayesindedir. Bizler de belirli dönemlerde teşkilat ziyaretleri yaparak, il ve ilçe danışma meclisi toplantılarımızda teşkilatlarımızla bir araya gelerek nasıl daha iyi hizmet edebiliriz diye istişarelerde bulunuyoruz. Teşkilat Başkanlarımızla her zaman koordinasyon halindeyiz. Kadın Kollarımızla ve Gençlik Kollarımızla muhtelif organizasyonlarla bir araya gelerek yol haritamızı birlikte oluşturuyoruz." 



BAKAN SOYLU GÜVENCEMİZ 


-Diğer milletvekili arkadaşlarınızla iletişiminiz ve birlikteliğiniz nasıl? 


"Trabzon'umuzun hamdolsun 6 vekilinin 5'i iktidar partimize aittir. Yine bakanımız Süleyman Soylu bizim için, şehrimiz için çok önemli bir fırsattır. Her zaman bizim şevkimizi, heyecanımızı diri tutan, cesaretlendiren ve arkamızda bir güvence olarak durması sayesinde daha yüksek bir motivasyonla çalışıyoruz. Ayşe Ablanın dediği gibi milletvekillerimizle bir elin parmakları gibiyiz. Trabzon'un en şanslı en uyumlu dönemidir, diyebiliriz. Trabzon için tek yürek olduk."' 


TALEPLERİMİZ MAKUL VE MANTIKLI 


-Bakanlarla kısa sürede iyi diyaloglar kurduğunuz söyleniyor, bunu nasıl başardınız? 


"Bakanlarımız görevlerine atandıklarında Trabzon Milletvekilleri ile hayırlı olsun ziyaretlerine gittiğimizde şehrimizin projelerini ve bu projelerden beklentileri kendilerine iletiyoruz. Ayrıca, bütçe maratonu boyunca tüm bakanlarımız ve bakanlıklarımızın ilgili bürokratları plan ve bütçe komisyonuna gelerek gerek sunum yaparak gerekse de sorularımıza cevap vermek suretiyle önemli sunuşlarda bulundular. Bu sayede hem bürokrasinin işleyişi ile alakalı tecrübe sahibi olduk hem de komisyonumuza gelen bakanlarımızla ve bürokratlarla doğrudan tanışma fırsatı yakaladık. Bizim bakanlarımızdan taleplerimiz şehrimizi ilgilendiren makul ve mantıklı talepler oldukları için onlar da bu taleplerimizi memnuniyetle karşıladılar. En son örneği geçtiğimiz hafta duyurusunu yaptığımız Tonya-Kürtün Karayolunun. Karayolları ağına alınmasıdır. 65. Hükümetimizin Başbakanı Binali Yıldırım, 64. Hükümette Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı iken kendisine bu yolun önemini anlattık; gerek komisyonda. genel kurulda olsun gerekse grup toplantı salonunda, nerede gördüysek, talebimizden bahsettik, ikna ettik ve nihayet sonuç ortadadır. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyoruz." 


BİZİM İÇİN YOK HÜKMÜNDE! 


-Almanya 'nın Ermeni Tasarısını kabul etmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? 


"Bu karar bizim için yok hükmündedir. Almanya, bu kararıyla tarihi bir hataya imza atmışta". Türkiye-Almanya ilişkilerine onarılması güç yaralar açmıştır. Bizim ülkemizde yaşayan Ermeni asıllı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımızla biı" sorunumuz yoktur. Biz Millet-i Sadıka'dan Millet-i Sabıka yaratılmasına asla müsaade etmeyiz. Bizim tarihimizde soykırım yoktur. Bizi soykırım yapmakla suçlayanlar aynaya baksınlar. Biz geçmişimizle övünüyor, geleceğimize güveniyoruz." 


TEPEDEN GELMEDİM 


-Siyasetin bu zamana kadar tam da içinde değildiniz, şimdi tam göbeği ildesiniz: Siyaset yapmayı nasıl değerlendiriyorsunuz? 


"Siyasetin her zaman içerisindeydim. Üniversite yıllarımdan itibaren siyasette yer alduıı. Hatta lise yıllarımda başladım. Milliyetçi, muhafazakar. demokrat biı* duruşa sahibim. Bu duruşumdan asla taviz vermedim. Rabbim nasip eyledi milletimizin teveccühüyle şimdi icra makamlarındayız. Yani, biz tepeden gelmedik, tavandan inmedik aksine; tabandan geldik. Partimizin hemen her teşkilatında görev aldım. Gençlik kollarında siyaset yaptım. Ak Parti'de ise Seçim Koordinasyon Merkezinden, il yöneticiliğine varıncaya kadar birçok görev aldım. Bunlar bizi pişirerek bu sahneye hazırlayan provalar niteliğindedir." 


NE SÖZ VERMİŞSEK OLACAK


-Şehrimize ve bölgemize yeni yatırımlar yapılacak mı? 


"Şehrimize ve bölgemize yatırımlar yapılıyor, yapılamaya da devam edecektir. Biz seçimde ne söz vermişsek bu sözleri harfiyen hayata geçireceğiz. Ne demiştik? Havaalanına ikinci pist. ikinci üniversite. Güney Çevre Yolu. yatırım adası, bizim projelerimizdir. Bir de taahhüt etmeden yapacaklarımız vardır. Şehrimiz sadece kendinden mesul ve menkul değil; bölgeye de hitap eden bir konumdadır. Havaalanıyla, limanıyla, hastaneleriyle. üniversiteleriyle hem şehrimize hem de bölgemize ve ülkemize bazen de ülke sınırlarını aşarak komşu ülkelere hizmet eder durumdadır. Biz de şehrimizin hinterlandını genişletiyoruz." 


TRABZON İÇİN ÇOK ÖNEMLİ


-Bakan Süleyman Soylu'yla diyaloğunuz nasıl, istediğiniz zaman görüşebiliyor musunuz? 



"Sayın Bakanımız her şeyden evvel bizim ağabeyimizdir. Kardeşlik hukukumuzun üzerine inşa ettiğimiz mesaimiz geliştirdiğimiz iyi diyaloglar sayesinde sorunsuz devam etmektedir. Elbette şehrimizi ilgilendiren her konuda bize öncülük etmektedir. Kendisinin Trabzon Milletvekili olması hem şehrimiz için hem de Trabzon Milletvekillerimiz için çok önemlidir. Kendisiyle iletişime geçmekte hiçbir sorun yaşamıyoruz. Zaten düzenli toplantılarla şehrimizi, bölgemizi ve ülkemizi ilgilendiren konularda görüş alışverişinde bulunuyoruz. Bakanımızın 7 Haziran ve 1 Kasım seçim çalışmalarından tanık olduğumuz çalışma temposu Bakanlığı boyunca da eksilmeden devam ediyor. Hakikaten büyük bir özveriyle çalışıyor. Her yere ve herkese yetişmeye çalışıyor. Tam da ismiyle müsemma bir bakanlığı getirilmesi herhalde tesadüflerle değil ancak tevafuk ile izah edilebilir." 


SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ ELZEM 


-Başkanlık Sistemi için neler söyleyeceksiniz? 



"Ülkemiz parlamenter sistem ile yönetilmeye çalışılmaktadır. Parlamenter sistemin aksayan, ihtiyacı karşılayamayan, sistemin tıkanmasına yol açması ülkemiz için artık katlanılabilir değildir. Bir sistem değişikliği artık elzemdir. Bize 12 Eylül anayasasının bıraktığı bu enkazı reddi miras ederek, günün çağdaş normlarına uygun yeni anayasa ile yola devam etmek istiyoruz. Yeni anayasa ve başkanlık sistemiyle çarkların daha sağlıklı döneceği kanaatindeyiz. Kendi modelimizi oluşturacağız. Yürütmeyi iki başlılıktan kurtarmak gerekiyor. Her seçim koalisyon riskiyle belirsizlik riski, vatandaşlarımızda şimdi ne olacak, endişesi oluşmamalı. Kalıcı istikrar için başkanlık sistemi gereklidir." 


ERKEN SECİM VE HEDEF


 -Erken seçim olabilir mi? 


"Milletimizin başkanlık sistemi ile ilgili beklenti düzeyi artarsa, bu beklentiyi gerçekleştirmek için yeni bir seçim dahil her türlü alternatif değerlendirilebilir. 


-Siyasette bundan sonraki hedefleriniz nelerdir? 


"Siyasetteki öncelikli hedefim başarılı bir milletvekili olmaktır. Milletin hizmetkarı olmaktır. Aldığımız her vazifeyi hakkıyla yerine getirebilmektir. Güzel eserler bırakmak, güzel hizmetler yapmaktır. Bu manada iz bırakacak işler yapmaktır." 



Miraç ÖZYAĞCI/ Trabzon Ekspres Gazetesi


Geri Dön