26 / 04 / 2024

Trump Towers'ta oturanlar, kavdaki şarabını odasından bile izleyecek

Trump Towers'ta oturanlar, kavdaki şarabını odasından bile izleyecek

Trump Towers'ta dünyanın en büyük ve en teknolojik şarap kavlarından biri yapılıyor.



Trump Towers'taki şarap kavının tasarım ve üretimini yapacak olan Focus Şarap Kavları Kurucusu Osman Gürer, 15 bin şarap kapasiteli kava, sahiplerinin kendi kartlarıyla girebileceğini, istediklerinde de bilgisayar sistemiyle evlerinden şaraplarının durumunu kontrol edebileceğini söyledi.

TÜRKİYE'deki konut ve rezidans projelerinde, şarapların saklandığı şarap kavlarının yapılması yeni trendler arasına girdi. Amerikalı emlak devi Donald Trump'ın Doğan Grubu, Taşyapı ve Yeşil İnşaat ortaklığıyla Avrupa ve Türkiye'de gerçekleştirdiği ilk proje olan Trump Towers Şişli'de, Türkiye'nin en büyük şarap kavı yapılıyor. Rezidans sahiplerine hitap edecek olan 15 bin şarap kapasiteli kav, dünyada çok az örneği bulunan teknolojik özelliklere de sahip olacak. 207 tane rezidansın yer alacağı projede, her rezidans sahibi için kav'da kilitli 70'er şişelik bölmeler yer alacak. Rezidans sahipleri kendi kartlarıyla kav'a girecek, istediklerinde de bilgisayar sistemiyle evlerinden şaraplarının durumunu kontrol edebilecek.

En teknolojik şarap kavı

Trump Towers'daki şarap kavının tasarım ve üretimini yapacak olan Focus Şarap Kavları Kurucusu ve Tasarımcı Osman Gürer, 200 metrekare büyüklüğünde olacak şarap kavında uygulamaya koyacakları teknolojik özelliklerin dünyada ilk olacağını belirterek, "Dünyadaki en teknolojik kavlardan birini yapacağız. Rezidans sahiplerine verilecek manyetik şifreli kartlarla kavın içine girenler sadece kendi şaraplarına ulaşabilecek" dedi.

15 bin şişe saklanacak

Bu tarz bir teknolojinin ilk defa bir rezidansta uygulanacağını dile getiren Gürer, Türkiye'de en büyük kapasiteli kavın 3 bin şişe olduğunu, 15 bin kavla Trump Towers'ın Türkiye'de en büyük kav unvanına sahip olacağını da söyledi. Tasarım aşamasında olan şarap kavının yapımına bu yıl başlanacak. Gürer, projede 2010 yılında oturulmaya başlanacağını, şarap kavının da 2009 yılında teslim edilmiş olacağını kaydetti.

Sıcaklık, nem kontrolü

Şarap kavının akıllı bina şeklinde yapılan Trump Towers'a uygun olacağını dile getiren Osman Gürer, kavla ilgili "Bina aynı zamanda kavın içindeki fiziki koşulları devamlı takip edecek. Sıcaklık, nem, titreşim gibi pek çok fiziki koşul devamlı izlenecek. Biz belirli değerleri tanımlayacağız. İçerdeki cihazlar kontrol edilecek ve herhangi bir şekilde bu değerler dışına çıkıldığında ve bu cihazlarda en ufak bir arıza olduğunda binanın otomasyon sistemi anında ikaz verecek. İçeride sekiz tane çok özel klima cihazı kullanıyoruz. Kavın tasarımı, binanın konseptine uygun olacak" bilgisini verdi.

İnternetten takip

Konut sahipleri, kavdaki şaraplarını bilgisayarlarından da takip edebilecek. Bilgisayar sistemiyle kontrol edilen kav'da, herkes kendi ünitesiyle ilgili devamlı olarak internet üzerinden bilgi akışını izleyebilecek. Şarap kavının içindeki fiziki koşullar, nem oranı, kartla kava kaç kere girildiği, stokta kaç şarap bulunduğu, bunların üzüm cinsi, üreticisi, üretim yılı, alış fiyatı, gibi bilgiler internetten öğrenilebilecek. Osman Gürer, bu tarz bir kavın örneğinin dünyada olmadığını, ilk kez Trump Towers Şişli için uygulamaya koyacaklarını kaydetti.

Bir şarap kavının üretimi en az iki ay sürüyor

TÜRKİYE'de şarap kavı sayısı, villa konut projeleriyle paralel artış gösteriyor. Türkiye ve bölgedeki tek şarap kavı üreticisi olduğunu belirten Focus Şarap Kavları Kurucusu Osman Gürer, yurtdışından kav tasarımı ve üretimi konusunda davetler aldıklarını, Dubai'deki Burj El Arab için de bir şarap kavı tasarladıklarını söyledi. Gürer, "Bir kavın yapımı ortalam iki ay sürüyor. Yılda 15 kav yapıyoruz. Kurulduğumuz 2003 yılından beri 100'e yakın şarap kavına imza attık. Emaar'ın Toskana Vadisi'ndeki projesindeki kav'ları da yaptık" dedi.

Şarap tüketimi arttıkça kava da ilgi olacak

KONUTLARDA daha çok klasik ahşap şarap kavların istendiğini aktaran Osman Gürer, ticari kavlarda ise daha modern tasarımlar ve paslanmaz özelliklerin talep gördüğünü kaydetti. Gürer, Türkiye'de kişi başına yıllık şarap tüketiminin 1 litre olduğunu, bunun gelişmesiyle şarap kavı sektörünün de büyüyeceğini de dile getirerek, şöyle konuştu: "Şarap kültürü, Türkiye'de hızla gelişiyor. Fransa'da kişi başına düşen tüketimin 66 litre olduğu düşünüldüğünde önemli oranda potansiyel de var. Şarap kavı tasarımı ve üretimi konusunda dünyadaki ilk 10 firma arasındayız." 
 
Hanife BAŞ / Hürriyet


Geri Dön