29 / 03 / 2024

TT Arena trafiği, İstanbullu'nun yeni çilesi!

 TT Arena trafiği, İstanbullu'nun yeni çilesi!

Son dönemlerde kongre, konser gibi on binlerce kişinin katıldığı etkinlikler için Türk Telekom Arena Stadı’nın kullanılması, İstanbul’un trafik karmaşasına yeni bir kavram kattı: 'Arena trafiği...'



Uzmanlar, Arena trafiğinin TEM'e ek bir yük getirdiğini ifade ederken, en etkili çözüm yolunun toplu taşıma imkânlarının güçlendirilmesi olduğuna işaret ediyor.


TEM bağlantı yolu üzerindeki Türk Telekom Arena Stadı en son dün akşam 10. Türkçe Olimpiyatları’nın kapanış finaline ev sahipliği yaptı. Geçtiğimiz hafta 50 bin izleyicinin katıldığı Maddona konserine ev sahipliği yapan stad, iki hafta önce de Ak Parti İstanbul İl Kongresi’ne ev sahipliği yaptı. Ak Parti kongresine 100 bin dolayında kişinin katıldığı açıklanırken, gündeme ‘Arena trafiği’ geldi.

 

İstanbul’da büyük çaplı etkinliklere ev sahipliği yapan stad sayısı dört. Uzmanlar, Olimpiyat Stadı ve TT Arena’nın bu türden etkinlikler için uygun mekânlar olmadığı görüşünde. TEM bağlantı yolu üzerindeki TT Arena’da etkinlik sonrası ortaya çıkan trafik yükünün TEM trafiğini ve bağlantı yollarını kilitler hale getirdiğine işaret eden uzmanlar, en etkili çözüm yolu olarak toplu taşıma imkânlarının güçlendirilmesi gerektiğine işaret ediyor.

  

TOPLU TAŞIMA GÜÇLENDİRİLMELİ

İstanbul Şehir Plancıları Odası 2. Başkanı Mehmet Murat Çalık, “Önümüzde iki alternatif var, ya bu türden etkinliler TT Arena’da yapılmayacak, ya da yapıldığı zaman toplu taşıma imkânlarını güçlendirmek, çeşitlendirmek gerekiyor” dedi.

 

ÜÇ HAFTA'DA ÜÇ BÜYÜK ETKİNLİK TT ARENA'DA YAPILDI/ FOTO GALERİ

 

TT Arena’nın TEM bağlantı yolu üzerinde olduğunu hatırlatan Çalık şunları ifade etti: “Ekinlik bittikten sonra TEM’e ağır bir trafik yükü daha yükleniyor. Ki TEM trafik yoğunluğunun fazla olduğu bir yol, bir de stadın trafiği eklendiğinde içinden çıkılmaz hale geliyor. Burada yapılacak en temel şey, metroyu, raylı sistemleri geliştirmek, bunları güçlendirmek. Aksi taktirde yeni yollar yapılarak çözülecek bir sorun değil.”

 

TT ARENA DOĞRU TERCİH DEĞİL

Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı Av. Sami Güleçyüz, TT Arena Stadı’nın konser, kongre benzeri büyük çaplı organizasyonlar için seçilmesinin doğru bir tercih olmadığı görüşünde. Son dönemlerde ‘Arena trafiği’ ile ilgili kendilerine yoğun şikâyetlerin geldiğini söyleyen Güleçyüz’e göre, söz konusu etkinlikler için Fi Yapı İnönü Stadyumu ve Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu statlarının daha uygun.

 

Güleçyüz, “Halkalı’daki Olimpiyat Stadı da TT Arena Stadı da bu türden organizasyonlar için tercih edilecek yerler değil. Olimpiyat Stadı'na bir tek özel araçlarla gidilebiliyor. TT Arena’dan çıkışta ise çevre yolu kilitleniyor. Arena Stadı’na maç izleyen kişilerin önemli bir bölümü toplu taşıma araçları kullandığı için çok sorun olmuyor; ancak Madonna konseri gibi, gelir düzeyi yüksek kesimlerin gittiği bir etkinlikte özel araç kullanımı çok artıyor. Bu türden etkinlikler o bölgedeki trafiği kat-kat artırıyor” dedi.


HÜRRİYET



Geri Dön