29 / 03 / 2024

Turgay Tanes: Arz-talep eşleşmiyor!

Turgay Tanes: Arz-talep eşleşmiyor!

Gayrimenkul sektörü temsilcileri uzun süredir konuşulan sektörde balon var mı tartışmasını değerlendirdi. Sektörde balon riski görmediklerini belirten İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, arz ve talebin eşleşmemesi sorunu yaşandığına dikkat çekti.



14. Gayrimenkul Zirvesinde İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes'in yönettiği "Sektörde Balon Vaı mı?" oturumunda tüketicinin alım gucu ve arz talep dengesi, sektör verileri neyi gösteriyor ve fiyat balonunun ne olduğu tartışıldı. Yaklaşık iki yıldır 'sektöıde balon var mı" konusunun konuşulduğunu söyleyen Tanes, henüz çok büyük alarm yaratacak bir tablo olduğuna inanmadığını söyledi. Balon konusu konuşulurken ikili biı anlayışın olduğunu dile getiren Tanes. biı kısmın'balon' diyerek ekonomik anlamda, fiyatta şişmeyi kastettiğini; bir kısmın ise eldeki konut stoklarının fazlalığı olarak gördüğünü belirtti ve fiyatlarda anormal şişme olmadığını vurguladı. İhtiyacı olanlarla, o ihtiyacı üretecek malı olanların bir turlu bir araya gelememesinin söz konusu olduğunu ama bunun keyfi olmadığını anlatan Tanes, buyuk ihtiyaç ve yapabilme kapasitesinin bir türlü bir araya gelemediğini, aslında bir fiyat balonundan ziyade, arz talep eşleşmemesi gibi biı duıum söz konusu olduğunu söyledi. 


ALT GELİRE ÜRETİM SORUNU 

Tüketicinin alım gücü ve arz talep dengesini anlatan EYG Gayrimenkul Yatının Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik. Tüıkiye'de konut talebinin yüzde 80'i orta ve alt gelir grubunun talebinden oluştuğunu, ancak üretilen konutların yüzde 80'lik kısmı orta ve üst geliı grubuna yönelik projeleı olduğunu dile getiıdi. Türkiye'de alınan ruhsat sayılan 800 binlerde, ancak gelen talep 600 binlerde olduğunu ve bu rakamlara bakında biı balon hissi uyandığını söyleyen Çelik. "Oysa kentsel dönüşüm, yeniden yapılan binalar özetle yıkım ruhsatlanın bilmeden balondan bahsetmek de zor. Yani yıkılan 1 dairenin yerine 2 daire yapılıyorsa biri yıkılan evin sahibine verildiği için pazara satış için bir daire geliyor. Bir başka açıdan da her yıkılan daireyi ya konut ihtiyacına eklemek ya da satışa sunulan daireden düşmek lazım. 


Önümüzdeki 5-10 hatta 20 yılda da her yıl 600-700 bin konut ihtiyacı artarak devam edecek gibi gozukuyor. Konut geliştiricilerinin de üretim iştahı yerinde, üretim 800 bin adet gibi gidiyor" dedi. 


ALARM VERECEK DURUM YOK 

Suni bir talep patlaması söz konusu olmadığını, nüfusa paralel doğal bir arz artışı yaşandığım belirten Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay. "Fiyatlarda bir yükseliş var; reel bazda bakıldığında ise alann verecek bir gelişme mevcut değil. Sektörde balon diye tanımlanan sorunun en büyük kaynağı, söz konusu arz-talep arasındaki fark. Gaıanti Moıtgage olarak, Türkiye'de bir balon sorunu olduğunu duşunmuyoruz. Belirli segment ve bölgelerde arz-talep dengesizliği kaynaklı aız fazlası mevcut. Ancak buıada oluşan fazla stokun fiyatlarda olabilecek düzeltme veya bölgenin çekiciliğinin aı tınlmasıyla eriyebileceği kanaatindeyiz" dedi. 

Hürriyet


Geri Dön