26 / 04 / 2024

Turgay Tanes konut sektörünü değerlendirdi!

Turgay Tanes konut sektörünü değerlendirdi!

Crowne Plaza'da düzenlenen toplantıda konuşan ve mortgage krizinin yaşandığı yıllarda konut sektöründeki gelişmelerin balon olarak değerlendirildiğini hatırlatan Turgay Tanes, bunları doğru bulmadığını o zaman da dile getirdiğini kaydetti.



İş Bankası GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, konut sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Crowne Plaza'da düzenlenen toplantıda konuşan ve mortgage krizinin yaşandığı yıllarda konut sektöründeki gelişmelerin balon olarak değerlendirildiğini hatırlatan Tanes, bunları doğru bulmadığını o zaman da dile getirdiğini kaydetti. O dönem yurtdışın da yaşanan olumsuzlukların Türkiye'ye direk yorumlandığını belirten Tanes, bunların sosyal açıdan ele alınmadığı yönünde eleştiride bulundu. Yurtdışında yaşanan krizin ülkemize uyarlanmaya çalışıldığını ancak sosyal yönünün ele alınmadığını vurgulayan Tanes, şunları söyledi: "Siz hiç bir Alman'ın anne ya da babasını oturduğu siteden H1 ev alıp, sorduğunu gördünüz mü? Bir Almana bunu teklif etseniz, güler size. Aileden ayrılınca bitmiştir. 85 yaşında yaşlı teyzeler ayağım sürüyerek, evine gidiyor, kapısını açmaya çalışıyor. Ama sizin sosyal dokunuz farklı. Türkiye'de kız kardeşi için, çocukları için ev alıyorlar. Sosyal güvenlik sistemi açısından Ben karı koca şu kadar para kazanıyorum ama yarın emekli olunca gelirim bin 500 liraya düşecek. Hayat standardım düşecek. Bir dükkan alayım' diyor. Gücü yetmezse 'Konut alırım, kiraya veririm' diyor. Bu tür saik ler İngıltere. Almanya'da yok. Onlar için konut demek, maliye ile uğraşmak demek. Almanya'da ikinci evin maliyeti muhasebeye verdiğiniz para, vergi parası, Maliye Bakanlığına yaptığınız bildirimler o kadar bezdirici ki insanlar var olan tek evlerini satmayı planlıyorlar. Türkler, konutları sosyal güvenlik aracı olarak kullanıyorlar. Aile dayanışması, krizlerden koruma olarak kullanıyorlar. Ana parasını koruma hatta değer kazanması için kullanıyor." 


SEÇİMLER ETKİLİYOR 

Türkiye'de her yıl seçim ya da referandum yaşandığını belirten Tanes. sektörün seçim dönemlerinin durgunluğundan etkilendiğini kaydetti. Gergin ekonomik dalgalanmaların olduğu son 1.5 2 yıllık bir dönemde 1.5 milyona çıkacak konut satış sayının. 1 milyon 100 bin oranında kaldığım soy ledi. Satılan 1 milyon 142 bin konutun yüzde 60'ının ikinci el olduğuna dikkat çeken Tanes, önümüzdeki yıl konut sektörü nun geleceğini Suriye ve Güney doğu'da yaşananlar ile FFD'in faiz artınmı etkili olacağım ifade etti. Bu yıl ilk 8 ayında konut satışının artı oranda ilerlediğini belirten Tanes, son aylarda da aynı performansla ilerlenirse 1 milyon 300 bin konut satışına ulaşılabileceğini öngördü.  


Hürriyet Bursa


Geri Dön