16 / 04 / 2024

Turizm, Babil'i geri çağırıyor

Turizm, Babil'i geri çağırıyor

Recai Çakır'ın Turgutreis'te başlattığı lüks otel ve villa kompleksinden oluşan "Gardens Of Babylon Boutiqe Hotel ve Residence"ın İstanbul'da Babylon bar işletmesiyle arasındaki isim hakkı mücadelesi sürüyor



Dünyanın 7 harikasından biri ve Bağdat'ın yakınındaki ilk çağdan kalma antik kent Babil, araştırmalara göre insanların bildiği ilk 10 uluslararası markadan biri. Bodrum'da Çakırlar Grubu'nun Başkanı ve Kadıkale Oteli'nin sahibi Recai Çakır'ın Turgutreis'te başlattığı lüks otel ve villa kompleksinden oluşan "Gardens Of Babylon Boutiqe Hotel ve Residence"ın İstanbul'da Babylon bar işletmesiyle arasındaki isim hakkı mücadelesi sürüyor.

TUİ Holding Türkiye Temsilcisi Hüseyin Baraner'in markalar konusunda ilginç bir yaklaşımı var: "Dünya içi boş marka çöplüğü haline geldi. İyi ürün ayırt edilebiliyor. Türkiye turizmdeki kalitesiyle imajını yükseltti. Örneğin, Avrupa'nın tüm çocuklu aileleri neredeyse Türkiye'de tatil yapıyor. Türkiye'nin 780 bin aile odası bulunuyor" diyor.

Anlaşılan turizmciler bugüne kadar ileri sürdükleri, "Türkiye'nin imajını düzeltmeden, uluslararası turizm pastasındaki payımızı artıramayız" savını gözden geçirecekler.
Bodrum'dan turizm yazısı yazarken, Başbakan Erdoğan'ın henüz ayak basmadığı bir tatil beldesini de anlatmış oluyoruz.

Van'a kumarhane açılsın!
1996'dan beri başkanlığını Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon'un yaptığı Bodrum Yarımadası Tanıtma Vakfı ile başkanlığına Türk-Rusya İş Konseyi'nin eski başkanı Turgut Gür'ün seçildiği, Turizm Yatırımcıları Derneği'nin de yönetim kurulu üyesi Çakır'ın iddialı saptamaları dikkat çekiyor.

Gaziantep'te sarraflıktan gelen Çakır'a dönersek, Van Gölü çevresinin kumar turizmine açılması gerektiğini savunuyor. Van'da her biri 2 bin yataklı 100 otelin açılmasıylabölgenin turizm gelirinin 10 milyar dolara ulaşabileceğini anlatıyor.

Çakır, yapılacak düzenlemelerle 100 bin yatağın bulunduğu Bodrum'un turizm gelirinin de 10 milyar dolara yükselebileceğini belirtiyor. Çakır, İstanbul'da tarihi yarımadanın bina yoğunluğunun azaltılarak, faytonlarla ulaşımın sağlandığı bir kültür merkezi haline gelebileceğini iddia ediyor.

Bodrum'u kimler yağmaladı?
Çakır, turistik belge alarak denize sıfır inşa edilen pansiyonların Bodrum'u yağmaladığını söylüyor. Tarihi Kadıkalesi'nin de içinde olduğu 10 dönümlük araziyi Hazine'den kiralayarak, toplam 40 dönümlük alana yayılan 102 villaya alınan müstakil tapu izninin öyküsü de bu tezi destekliyor.

Babil'in Asma Bahçeleri gibi set set yeşillendirilen tesis, Enden Saraç'ın sağlıklı beslenme, Emre Ergani'nin eğlence, modacı Özlem Süer'in de tekstil tasarımlarıyla yılın 12 ayına yayılan bir etkinlik sağlıyor.

Baraner, Çakır ile birlikte yaptığımız bu sohbette "bölgesel ürün odaklanmasının" altını çiziyor. Çakır ise Baraner'den yalnızca şunu istiyor: Geçen yıl 26 milyar euro ciro yapan TUİ'nin 168 uçağıyla dünyanın birçok noktasına ulaştığını vurgulayan Çakır, "Bodrum'a doğrudan seferler düzenleyin, size koltuk desteği veririm" önerisini getiriyor.

Baraner, turizm pastasından yeni pay almaya başlayan Etiyopya, Kenya, Nijerya ve Eritre'nin yanı sıra, Libya, Arnavutluk, Cezayir ve Suriye'nin de yeni rekabet alanı yaratacağını göz ardı etmiyor. Akdeniz çanağına 2012 itibariyle 44 milyon yeni turist geleceğini ileten Baraner'in krize ilişkin hesabı çok net: Fiyatlar ve kapasite yüzde 15 düştü.

II. Dünya Savaşı'ndan beri İspanya'nın hiç bu kadar boş olmadığını belirten Baraner, Rusya'nın kriz gerçeğini yüzümüze vuran ülkelerin başında geldiğini vurguluyor.
Almanya'da yaşayan Baraner, "Berlin krizde Ankara'ya benzedi. Şirket sahipleri ekonomik avantajlar sağlamak için Merkel'in (Almanya Başbakanı) kapısında kuyruk oluşturuyor" gözlemini de aktarıyor.

Bundan böyle küresel bir kaynaşma döneminden mi söz edeceğiz acaba?

Serpil Yılmaz/Milliyet

 


Geri Dön