26 / 04 / 2024

Turizm gelirlerini kur etkisi vurdu!

Turizm gelirlerini kur etkisi vurdu!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, ikinci çeyrekte turizm gelirimiz 7,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.Buna göre ikinci çeyrekte turizm gelirimizde yüzde 13,8 düşüş yaşandı.



Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, ikinci çeyrekte turizm gelirimiz 7,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Oysa bu tutar geçen yılın aynı döneminde yaklaşık 9 milyar dolar olmuştu. Buna göre ikinci çeyrekte turizm gelirimizde yüzde 13,8 düşüş yaşandı. 


Turizm gelirinde ilk çeyrekte yüzde 1,3 artış vardı. Ancak bu artış sadece ocak ayındaki performanstan kaynaklanmış, şubat ve mart aylarında turizm geliri geçen yılın altında kalmıştı. Şubat ayında başlayan düşüş hızlanarak devam edince ikinci çeyrekte gerileme yaşanması kaçınılmaz oldu. 


Turizm gelirlerindeki bu düşüşün bir bölümü ziyaretçi sayısının geçen yılın altında kalmasından kaynaklanıyor. TÜlK'in verilerine bakılırsa, ikinci çeyrekteki ziyaretçi sayısı yaklaşık olarak 10,8 milyon olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemindeki ziyaretçi sayısı 11 milyona yakındı. Buna göre ziyaretçi sayısında yüzde 2'ye yakın bir düşüş yaşandı. 


Ancak görüldüğü gibi ziyaretçi sayısındaki düşüş turizm gelirindeki düşüşün çok altında kalıyor. Turizm gelirindeki düşüşün esas önemli nedenini kişi başına harcama tutarının azalması oluşturuyor. Geçen yılın ikinci çeyreğinde 818 dolar olan kişi başına harcama, bu yılın aynı döneminde 719 dolara düştü. Değer olarak 99 doları bulan bu düşüş oransal olarak da yüzde 12,1'lik gerilemeye karşılık geliyor. 


DOLARDAKİ YÜKSELİŞİN ETKİSİ 

Kişi başına harcamada yaşanan bu düşüş ise turist profilindeki değişimden ve tesislerin yaptıkları fiyat indirimlerinden ziyade kur etkisi kaynaklı gibi görünüyor. Türkiye'ye gelen ziyaretçilerin önemli bir bölümü Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelirken bunlara Euro üzerinden fiyat verildiği de biliniyor. Son bir yılda ABD Doları tüm dünyada değer kazandı. 1 Euro'nun karşılığı geçen yılın ikinci çeyreğinde 1,37 dolar iken, bu yılın aynı döneminde 1,1 dolara indi. Bu durumda örneğin 1.000 Euro'luk bir harcama geçen yılın ikinci çeyreğinde kayıtlara 1.370 dolar olarak geçerken, bu yılın aynı döneminde 1.100 dolar olarak geçmiş bulunuyor. Bu da yüzde 19,7'lik bir düşüş anlamına geliyor. 


Bu kur etkisi yılın ikinci yarısında da turizm gelirlerini olumsuz etkilemeye devam edeceğe benziyor. Çünkü dolar hala gücünü koruyor ve Euro karşısındaki değeri geçen yılın ikinci yarısındaki düzeyinin çok üzerinde bulunuyor. 


Bu arada turizm giderlerinde ise tam tersi bir durum var. Turizm giderleri ilk çeyrekte geçen yıla göre yüzde 6,1 düşüş göstermiş ve 1 milyar 366 milyon dolardan 1 milyar 283 milyon dolara inmişti. İkinci çeyrekte ise yüzde 10 artarak 1 milyar 403 milyon dolardan 1 milyar 543 milyon dolara çıktı. Turizm gideri yılın ilk yarısı itibariyle ise yüzde 2,1 artışla 2 milyar 769 milyon dolardan 2 milyar 826 milyon dolara çıkmış bulunuyor. 



Ekonomist


Geri Dön