27 / 04 / 2024

Turizmciler, açılıma destek için Doğu'ya çıkarma yapıyor

Turizmciler, açılıma destek için Doğu'ya çıkarma yapıyor

Turizmciler, 'demokratik açılımı' istihdam ve kültür açısından desteklemek amacıyla yatırımlarda Doğu'ya öncelik verme kararı aldı



Turizm Yatırımcıları Derneği'ne (TYD) üye işadamları, bu ay sonunda Mardin'e, yıl sonuna kadar da Van, Şanlıurfa, Erzurum ve Gaziantep gibi şehirlere çıkarma yapacak. Türkiye'nin önde gelen işadamlarının üye olduğu derneğin başkanı Turgut Gür, bu süre içerisinde otel açılışları ve temel atma törenleri gerçekleştireceklerini belirtiyor.

Türkiye'de birçok önemli işadamının Doğu kökenli olduğuna işaret eden Gür, "Artık öze dönme vakti geldi. Hemşehrilerimize ortaklık teklif edeceğiz. Ardından yerel yönetimle bir araya geleceğiz. Bize arsa gösterecekler ve işçi verecekler. Hep birlikte otel inşa edeceğiz. Yani en iyi demokratik açılımı biz yapacağız." diyor. Bu yıl Türkiye'ye Batı'dan giriş yapan turist sayısında yüzde 7 azalma yaşandı. Buna karşılık, Doğu'dan gelen turist sayısı yüzde 12 oranında arttı. Sadece İran'dan gelen turist sayısı 1 milyona yaklaştı. Suriye'den 500 bin, Irak'tan da 300 bin turist, ülkemize giriş yaptı. Turistlerin daha çok Anadolu şehirlerini gezmeyi tercih etmeleri dikkat çekerken, bu durumu fark eden turizmciler de yatırımlarını Doğu'ya kaydırmaya başladı.

Geçen ay açıklanan bir araştırmada otel yatırımlarının Karadeniz ve Doğu'ya kaydığı ortaya çıkmıştı. Toplam 115 projenin 60'ının Trabzon, Denizli, Çanakkale, Şanlıurfa, Mardin, Samsun, Yozgat, Çorum, Sivas'ta gerçekleştirildiği açıklanmıştı. Araştırmaya göre, Adana, Bursa, Eskişehir, Erzincan ve Nevşehir'de konaklama tesislerine ihtiyaç duyuluyor. Bu sebeple Turizm Yatırımcıları Derneği, ay sonunda 25 kişilik ekiple Mardin'e çıkarma yapacak. Orada yapılacak yönetim kurulu toplantısına vali, ticaret ve sanayi odası başkanları ile kaymakamlar da katılacak. Dernek Başkanı Turgut Gür, toplantıda bölgeyi geliştirmek için yerel yönetimle ne tür ortaklıklar yapabileceklerini tartışacaklarını belirterek, tüm üyelerin toplantının ardından otel arazisi bakmak için şehri gezeceğini kaydediyor. Program kapsamında Mardinli işadamı Mithat Yenigün'ün yaptırdığı butik otelin açılışı da gerçekleştirilecek. İşadamları, Mardin'in ardından Mersin'de yine yerel yönetimle bir araya gelecek. Daha sonra ise Erzurum, Kayseri, Van ve Ardahan gibi inanç ve kültür turizminin ön planda olduğu şehirlere gidilecek. Turgut Gür, "Artık Türkiye'de turizmi deniz, kum ve güneş üçgeninden çıkarmalı ve çeşitlendirmeliyiz. İstersek, dünyadaki tüm Müslümanlar, Hıristiyanlar, Süryaniler ülkemize akın edebilir. Bu potansiyeli yabancı yatırımcılar bile görüyor ve hükümetle aynı düşüncelere sahibiz. Bu sebeple 2023'te Türkiye'ye 70 milyon turist çekmek zor olmayacak." değerlendirmesini yapıyor. Ağustos ayında Şanlıurfa'da gerçekleştirilen 17. Ekonomik Koordinasyon Toplantısı'nda da 250'yi aşkın Kilisli, Gaziantepli, Şanlıurfalı, Adıyamanlı, Diyarbakırlı, Mardinli, Batmanlı, Siirtli ve Şırnaklı işadamlarıyla bir araya geldiklerini belirten Dernek Başkanı, bu şehirlerin sanayi ve ticaret odası başkanları ve yerel yöneticileriyle de konuştuklarını, 'Doğu'ya el birliği ile yatırım yapmada' mutabık kaldıklarını ifade ediyor. Akfen Holding, ay sonunda Fransız şirketi Accor Grubu ile başlattığı Novotel zincirini Mardin'e taşımak için Vali Hasan Duruer'in tahsis ettiği arazileri gezecek. Turgut Gür'e göre bu proje 'demokratik açılım' sonrasında Doğu'ya vurulan ilk kazma niteliğinde.

Turizm Yatırımcıları Derneği, geçen ay gerçekleştirdiği basın toplantısında '2023 yılında turizmin yol haritası'nı hazırladığı bir raporla kamuoyuna sunmuştu. Rapora göre Cumhuriyet'in yüzüncü yılında Türkiye'ye 70 milyon turistin gelmesi planlanıyor. 2009'da elde edilmesi öngörülen 155 milyar dolarlık dış turizm gelirlerinin de 14 yıl sonra 650 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. TYD Başkanı Gür, bu hedeflere ulaşmak için Doğu'nun keşfedilmesinin şart olduğunu vurguluyor. "Doğu'da inanç turizmi için inanılmaz bir cevher var. Bunları ortaya çıkarırsak dünyayı sallarız." diyen Gür, 70 milyon turistin Türkiye'ye gelmesi için Anadolu'nun ezgisinin mutlaka duyulması gerektiğini ifade ediyor. Dernek Genel Sekreteri Koray Yetik de temmuz ayında çıkarılan teşviklerin süresinin 2010'dan 2012 sonuna kadar uzatılmasını istiyor.

TYD, sektörün önde gelen şirketlerini çatısı altında topluyor. Dernekte yer alan bazı firmalar şunlar: Dedeman, Doğuş, Pegasus Havayolları, Rixos Otelleri, Türk Hava Yolları, Ulusoy, MNG, MV Holding, National Holding, Akfen, Aksoy Grup, Alarko Turizm Grubu, Silkar Holding, Anemon Otelleri, Atlasjet, Cevahir Holding, Çırağan Otel, Gren Park Otelleri, İstanbul Turizm Otelcilik, Joy Grup, Kaya Şirketler Grubu, Limak, Mak-Yol İnşaat Turizm, Magic Life Turizm.

Anadolu'da yeni turizm yatırımları yolda

BütünTurizm Yatırımcıları Derneği, 2009 başı itibarıyla 41 otel, 5 tatil köyü, 14 butik otelin inşaat aşamasında olduğunu açıkladı. 2007-2008 yılında gerçekleştirilen yatırımlar için hazırlanan raporda da yeni yatak yatırımlarının yüzde 47'sinin henüz turistik olmayan bölgelere yapıldığı bilgisine yer verildi. Bazı önemli yatırımlar şöyle:

AKfen Şirketler Grubu: Kayseri'de 2, G.Antep'te 2, Trabzon ve Bursa'da 1 otel yapıyor.

Anemon Group: Manisa'da 322 yatak kapasiteli otel inşa ediyor, Malatya'da da bir otel açtı.

Dedeman Holding AŞ (şirketin yönetim kurulu başkanı, Kayserili Murat Dedeman): Zonguldak'ta bir otel inşaat halinde, Gebze, İzmir, Yozgat'ta ortalama 400 yatak kapasiteli otel yapıyor. Gaziantep'te bir otel açıldı.

Demir Madencilik AŞ: Zonguldak'ta 370 yatak kapasiteli otel yapıyor.

ETF Tekstil Turizm: Erzurum Palandöken'de 540 yatak kapasiteli bir otel inşa ediyor.

Forza Turizm İşletmeleri: Erzurum'da 540 yatak kapasiteli otel yapıyor.

Palmira: G.Antep ve Tekirdağ'da otel yapıyor.

Yenigün İnşaat (şirketin genel müdürü Mardinli Mithat Yenigün): Mardin'de bu ay butik otel işletilmeye başlandı.
Arif Bayraktar/Zaman


Geri Dön