24 / 04 / 2024

Turizmciler bayram tatilinin 9 güne çıkarılmasını istiyor!

Turizmciler bayram tatilinin 9 güne çıkarılmasını istiyor!

Bayram tatiline üç hafta kala 9 günlük resmi tatil beklentisi artarken, turlarda da talep patlaması yaşanıyor. Turizmciler, 28 Temmuz Pazartesi günü başlayan tatilin iki gün eklenerek uzatılması kararının bir an önce verilmesini bekliyor.




Bayram tatiline üç hafta kala 9 günlük resmi tatil beklentisi artarken, turlarda da talep patlaması yaşanıyor. Turizmciler, 28 Temmuz Pazartesi günü başlayan tatilin iki gün eklenerek uzatılması kararının bir an önce verilmesini bekliyor.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, henüz açıklanmasa da bayram tatilinin dokuz gün olacak gibi göründüğünü söyledi. Bayram turlarında patlama yaşandığını dile getiren Ulusoy, bu dönemde yurtiçi ve yurtdışında en az 250 bin kişinin tatile çıkacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Ulusoy, yurtiçinde en çok talep gösterilen destinasyonların Antalya, Bodrum, Marmaris, Fethiye olduğunu, yurtdışında İtalya, Avusturya, Macaristan, Paris gibi ülkelere talep geldiğini aktardı.


‘İki gün için bekliyoruz’

Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan ise, rezervasyonlar iyi gitse de tatilin dokuz güne çıkarılmasının turizmcilere büyük avantaj sağlayacağını vurguladı. Erkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Perşembe ve cuma gününün tatile katılması aşırı sıcakların yaşandığı bu dönemde hem tatilci, hem de sektör için yarar sağlayacak. Şu anda bayram tatili haftasonuyla beraber beş gün görünse de çoğu insan iznini katarak dokuz güne tamamlıyor. Ama resmi tatil uzatılırsa talep daha da artar. Uzun tatilde herkes bir yere gitmek ister. Sektörün de bayram edebilmesi için iki günlük uzatmaya ihtiyacımız var.”

Erkan, bayram turlarında şu anda Balkanlar, İtalya, İspanya ve Orta Avrupa’nın en çok talebi gördüğünü de paylaşarak, yurtiçinde ise Kemer, Bodrum, Belek, Çeşme, Kıbrıs gibi destinasyonlara ilginin yoğun olduğunu aktardı.



‘Geç verilen karar sektöre yaramaz’

Prontotour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar, bayram tatilini uzatma kararının genelde son haftaya bırakıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Bu da çok geç oluyor. Zaten bayramın yazın ortasına denk gelmesi bayram gibi bir bayram satışı yapmamızı  engelliyor. Bununla birlikte yaz iznini kullanan ya da kullanmayan önemli bir kesim Ramazan Bayramı’nı tercih ediyor.

İzninden kullanmadan yazın tatile çıkmış oluyor. Yurtdiçinde Kuzey Ege, Karadeniz, Kapadokya, yurtdışında ise Prag, Viyana, Saraybosna, Roma, Selanik turları talep görüyor.

Fiyatlar da yurtiçinde 400 TL’den, yurtdışında ise 369 Euro’dan başlıyor. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı seçimlerini gözönüne alarak seçim tarihini içermeyecek şekilde tur paketleri organize ettik.

Genel olarak seçimlerin insanların üzerinde yarattığı ‘şu seçimler geçsin’ duygusu da var.”


‘En çok talebi kıyı şeridi alıyor’

Etstur Yurtiçi Turlar Operasyon Müdürü Bora Genç ise, bayramın sezonun tam ortasına denk geldiğini aktararak, şunları belirtti: “Sezon olduğu için yurtdışından çok talep var. Aynı zamanda iç pazarda da bayram olması nedeniyle yazlık bölgelerin yüzde yüz doluluğa ulaşacağını öngörüyoruz. Yurtiçinde bütün kıyı şeridine talep var. Ama en popüler olanlar Antalya, Bodrum, Fethiye, Kuşadası ve Marmaris. Kişi başına gecelik 99 TL’den bin TL’ye kadar geniş bir fiyat skalası bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminin de tatile etkisi olacak ama bunun Mart ayında yaşanan seçim kadar etkili olmayacağını tahmin ediyoruz.”


‘Son ana bırakan oda bulamaz’

Tatilsepeti.com Başkanı Kaan Karayal de, dokuz güne çıkarılması kararı henüz verilmemiş olsa da çoğu insanın iznini iki gün uzatarak tatilini 9 gün olarak planladığını kaydetti.

Karayal, “Genelde dokuz günlük rezervasyonlar yapıyoruz. Bayram için rezervasyon talepleri hızla artmaya başladı. Tatile çıkmak isteyenlere önerimiz bir an önce rezervasyon yaptırmaları yönünde. Sona kalanlar oda bulmakta zorlanabilirler. Yazın sıcak günlerine denk gelen Ramazan Bayramı’nda yurtiçinde tatile gitmeyi düşünenler tercihlerini Ege Bölgesi’nden yana kullanıyor. Yurtdışında ise daha çok İspanya, Fransa ve İtalya tercih ediliyor” diye konuştu.



Milliyet




Geri Dön