28 / 03 / 2024

Turizmde en geniş katılımlı toplantı gerçekleşti!

Turizmde en geniş katılımlı toplantı gerçekleşti!

Turizm sektöründe Rusya kaynaklı sıkıntının ardından, geniş katılımlı bir toplantı yapıldı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde Turizm Meclisi kuruldu.



Meclis başkanlığına, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı da olan Osman Ayık seçildi. Türkiye ve Antalya'nın en önemli turizm pazarlarından biri olan Rusya'da ABD ve Avrupa Birliği'nin uyguladığı ambargoya bağlı yaşanan ekonomik kriz, Türkiye'de turizm sektörünü vurdu. Bu yıl yüzde 15-25 dolayında düşüş beklenilen en önemli turizm pazarında yaşanan büyük sıkıntı karşısında TOBB harekete geçti. Geçtiğimiz hafta başı Ankara'da TOBB Turizm Meclisi ilk kez geniş katılımlı toplandı. TOBB bünyesinde kurulan Turizm Meclisi başkanlığına ise TÜROFED Başkanı Osman Ayık seçildi.



Önlemler görüşüldü 

Toplantıya katılan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, ilk kez bütün turizm örgütlerinin bu kadar geniş kapsamda biraraya geldiğini söyledi. Toplantıda alınacak önlemlerin yeniden konuşulduğunu belirten Çetin, "Rusya'dan 400 binden fazla turist getiren firmalara destek konusunun 100 bin, 200 bin gibi sayılara da uygulanması konuşuldu. Bu sayı tespitinin nasıl olması gerektiği ele alındı. Ayrıca Kredi Garanti Fonu'nun sektöre kredi garantisi desteğinin artması da gündemde" dedi. 

2 milyar dolar kayıp Almanya pazarında durumun olumsuz olmadığını açıklayan Çetin, "Ama Rusya'da olumsuz durum devam ediyor. Rus pazarı demek Türkiye için 4.5 milyondan fazla, Antalya için 3.5 milyon turist demek. Rus turist 9-10 gün kalıyor. Bu pazarda yüzde 20 düşüş olursa, Antalya için milyona yakın turist, yani doğrudan nereden baksanız 2 milyar dolardan fazla gelir kaybı demektir. Bu, Antalya için 30 bin, Türkiye için 40-50 bin istihdam kaybı ve işsizlik de yaratır. Bunun bir de ticaret sektörüne etkileri var" dedi. 



Milliyet Akdeniz


Geri Dön