24 / 04 / 2024

Turizmde proje yok teşvik birliği var!

Turizmde proje yok teşvik birliği var!

Hilton Dalaman Genel Müdürü Batum, sektördeki STK’ların birlikte hareket edemediğine dikkat çekerek, “Kriz patlayınca, devletin kapısını çalıp teşvik istediler. Ancak çok geç kalındı” dedi.



Turizmde yaşanan daralma birlik ve derneklerin fonksiyonunu da tartışmaya açtı. İki yıl öncesinde sektörü zorlu bir sürecin beklediğine dair uyarılarda bulunduklarını söyleyen Hilton Dalaman Sarıgerme Resort&Spa Genel Müdürü Tunç Batum, o dönemde sektördeki birlik ve derneklerin ortak hareket etmediğini söyledi. Batum, "Ne zaman ki kriz patladı, bir araya gelerek devletin kapısını çaldılar ve teşvik istediler. Teşvik elbette gerekiyor ancak geç kalındı. Süreç bu noktaya gelene kadar birlikte hareket edip yol haritası çizselerdi bugün süreç çok daha farklı olabilirdi" dedi. Siyasi krizlerin turizmle bağlantılı olmadığına dikkat çeken Batum, "Bu devlet politikalarıyla çözülür. Ancak Rusya uçağı düşmeseydi yine de ülkeden gelişler ciddi oranda gerileyecekti. Bu durumun bilinciyle hareket edip pazar çeşitlendirmesi, tanıtım kampanyaları, istihdam paketi gibi gelişmeler için bir konsensüs oluşturulup devletle o dönemde işbirliği yapılmalıydı" diye konuştu.


FİYATLA REKABET

Turizmcilerin iç ve dış piyasayı bir ekonomistten daha önce fark edip analiz edebildiğine dikkat çeken Batum, "Ancak turizmci krizi hemen fiyat düşürerek çözmeye çalışıyor. Bu durum turizm sektörünü sağlıksız ve stratejisi kulaktan dolma bir takım duyumlarla oluşturulmuş bir kriz stratejisine doğru itiyor" ifadelerini kullandı. Gelişmiş turizm ekonomilerinde sektör-devlet işbirliğinin çok ileri seviyede olduğunu anlatan Batum, Türkiye'de ise STK enflasyonu yaşandığını ve bunun da çok sesliliğe neden olduğunu vurguladı. Bu yıl yaşanan zorlu sürece rağmen Turizm Bakanlığı'nın çok aktif çalıştığını aktaran Tunç Batum, "Sektördeki birlikler bir olup zamanında bir yol haritası çizememiş olsa da devlet son anda gelen talepleri mümkün olduğunca karşılamaya çalıştı" dedi.


20 OTEL GOLFTEN FAYDALANACAK

Dalaman'da yaklaşık 15 milyon euroya yapılacak golf yatırımıyla ilgili de bilgi veren Batum, "Yabancı yatırımcıyla görüşmede son aşamaya geldik. 2017'de başlayacağız" dedi. Yatırımla birlikte turizmin bölgede 12 aya kadar uzayacağını belirten Batum, tesisten Ortaca ve Fethiye de dahil 20 otelin faydalanacağını kaydetti.


Sabah



Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Hilton Dalaman Genel Müdürü Tunç Batum, 15 milyon euro’luk yatırımla 27 delikli golf tesisi yapacaklarını açıkladı. Batum, “Dalaman, Ortaca ve Fethiye’de sezonu 12 aya uzatacağız” dedi


Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa Genel Müdürü Tunç Batum, yaklaşık 15 milyon euro’luk yatırım bütçesine sahip 27 delikli golf tesisi yatırımı yapacaklarını açıkladı. 2018’de bitirilmesi planlanan golf tesisiyle Türkiye’ye ikinci bir Belek daha kazandırmaya kararlı olduklarını söyleyen Batum, bu yatırımla Dalaman, Ortaca, Fethiye bölgesindeki turizm sezonunun 7 aydan 12 aya uzayacağını ve böylece kalıcı istihdam yaratılacağını açıkladı. 


Tüm otellerin yararlanacağı golf tesisinin sağlayacağı diğer faydaları turizm gelirlerindeki artış ve spor aktiviteleri için bölgenin tercih edilmesi olarak sıralayan Batum, sözlerini şöyle sürdürdü:


Bölgedeki tek saha

“Oteller ve havayolu şirketleri bölge için 12 ay üzerinden planlama yapabilecek. Ayrıca bölgede daha az sayıda kişiye ancak daha üst gelir grubuna hizmet verilecek. Böylece bölge, aşırı yatırım kirliliğinden korunurken daha verimli bir gelir kapısı da aralanacak.”


Bölgeye ilk golf sahasını kazandıracaklarını belirten Batum, “Maalesef, en yakın golf tesisi yaklaşık 250 kilometre uzakta. Bu proje bölgenin gelişimi için çok önemli. Özellikle Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Turizm Bakanlığı’nın yakın ilgisine teşekkür ediyoruz” dedi.


Turizmde belirsizlik ve kriz durumlarındaki en iyi savunmayı, “Mümkün olduğunca iyi bilgilenmiş olmak” sözleriyle özetleyen Batum, şunları söyledi: 

“Birincisi; turizmci, piyasa dinamiklerini takip ederek kriz gelmeden geleceğinin farkındadır. Krizi erken tespit eden turizmci bunu hemen fiyatlamaya başlar.Bu ortamda bir otelin bile yapacağı değişiklik anında tüm piyasayı etkiler ve serbest piyasa ekonomisi sektörü, kulaktan dolma duyumlarla oluşturulmuş bir kriz stratejisine doğru iter. Piyasayı panik sarar. Herkes bir anda devleti hatırlar, ‘Aman yardım edin, teşvik verin’ talepleri havada uçuşur. Bu aşamada ikinci tür bilgilendirme devreye giriyor. Özel sektör-devlet işbirliğiyle sağlanan bilgilendirmeyle sektör bir gemi gibi dalgaya burnunu döndürüp hep birlikte batmadan ayakta kalabilir.”


Avrupa ve ABD’de sektör-devlet işbirliğinin ileri seviyede olduğunu belirten Batum, şöyle dedi:

“Bizde ise her ağızdan ses çıkıyor ve kriz kapıya dayandığında, ‘Bize yardım edin’ diyoruz ve krizi doğru karşılayamıyoruz veya bazı çözümler geç kalmış olabiliyor. Bizde herkes kendi bilinmezleri içinde yolunu belirlemeye çalışıyor. Bazıları erken önlem alıyor, bazıları  alabora oluyor.”


Plaj evleri fark yarattı

Türkiye’yi ilk Hilton Resort ile tanıştıran Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa’nın en önemli özelliklerinden birisi, 176 dönümlük alanda, 150 dönümün yeşil alana ayrılması. Türkiye’nin en iddialı spa merkezlerinden birine sahip olan otel, plaj kültürüne 3 ayrı tipte tasarlanmış plaj evleri ile farklılık getirdi. Otel, 2015’te ‘Hilton Mükemmellik Ödülü’nün de sahibi oldu.


Milliyet



Haber Dünya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Partner arayan Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa, 27 delikli golf sahası yatırımında sona geldi. Yaklaşık 15 milyon euroluk yatırımın tamamını üstlenecek İngiliz fon ile flörtte. 


Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa, krize rağmen, yatırım kararlılığını koruyor. Otel, golf tesisi yatırımında son aşamaya geldi. Yaklaşık 15 milyon euroluk yatırım maaliyeti olan 27 delikli golf tesisi yatırımı, için İngiliz fonla görüşüyor. Otel, yatırımın tamamını gerçekleştirecek fonla 'yap-işlet-devret' modeliyle anlaşmaya gidecek. Yatırım, bölgedeki sezonu 12 aya uzatıp turizm hareketliliğini artırırken, kalıcı istihdam da yaratacak. 


Golf tesisi yatırımıyla Türkiye'ye ikinci bir Belek daha kazandırmaya kararlı olduklarının altını çizen Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa Genel Müdürü Tunç Batum, bu yatırım için finansmanları olduğunu ancak bu işi bilen bir partnerle yapmak istediklerini belirtti. Bu partneri bulduklarını ve anlaşma aşamasında olduğunu kaydeden Batum, Antalya ile kıyaslandığında daha üst segmente hitap etmesinin yanı sıra daha sağlıklı bir iklim bölgesi olan ve hem doğal hem tarihi güzellikleriyle daha özel zevklere hitap eden Dalaman - Ortaca - Fethiye bölgesinin, bu yatırımla turizm açısından sahip olduğu avantajların artacağını vurguladı. 


Golf oynayanlar yeni sahalar arıyor 

Golf oynayanların iki kez oynadıkları sahadan sıkıldıklarını kaydeden Batum, yeni saha sayesinde bir çok golfçünün de yeniden geleceğini belirtti. Batum sahanın bölgeye katkısının yüzde 15 turist artışını olacağını ifade etti. Golf tesisi yatırımının sağlayacağı bir diğer önemli fayda olarak futbol başta olmak üzere pek çok spor aktiviteleri için de kamp amacıyla bölgenin tercih edileceğini gösteren Batum, şöyle konuştu: "Bu noktada doğru planlama ile orta ve uzun vadeli bir büyüme stratejisinin çizilmesi ve bu strateji doğrultusunda STK, özel sektör, birlik, odalar, resmi kurum ve kuruluşların aynı hedefte birleşmesi son derece önemli. Dolayısıyla ortak bilinci sağlamak çok önemli. Bu konuda biz yatırımcılar kendimize düşen her şeyi yapmaya hazırız ve yapmaya devam ediyoruz." Erken rezervasyon temmuza kadar uzar Erken rezervasyon satışlarının temmuz ayına kadar uzayacağını söyleyen Batum, ayrıca, erken rezervasyon fırsatlarıyla da Hilton Dalaman'ın oda fiyatlarının karşılanabilir bir seviyeye ulaşmasının yanı sıra bu yıl iç pazar için özel olarak planlanmış indirimli ve taksitli paketler de yarattıklarını belirtti. Otelin daha çok Avrupalı turist ağırladığını belirten Batum, İranlı turist sayısında da artış olduğunu kaydetti. Şu anda doluluğun yüzde 55 olduğunu söyleyen Batum, yerli tkrist oranın 25 olduğunu ve yerli turisteki artışın kayıpları telafi edemeyeceğini dile getirdi. Dalaman'a toplantı ve kongreleri getirmek istediklerini anlatan Batum, "Böylece kışında çalışabileceğiz. Bu konuda Anadolu Jet üe işbirliğine gittik. Kışın kongre aldığımızda bize yardımcı olacak ek ya da özel tarife belirleyecek" dedi. 


Türkiye'nin ilk Hilton Resort'u 

Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa'nın en önemli özelliği 176 dönümlük alanda, 150 dönümün yeşil alana ayrılması. Türkiye'yi ilk Hilton Resort'u olan otelin toplam oda sayısı 410. Otelin 21 restoran ve barları var. En iddialı bölümlerinden biri de 6 bin metrekarelik alana yayılan Elysion Spa. Otel, plaj kültürüne Gazebo, Grand Gazebo ve Jakuzili King Gazebo olmak üzere 3 ayrı tipte tasarlanmış plaj evleri de yer alıyor. Otelde "Prive Teen Club" ile eğlenceli ve yaratıcı günlük aktivitelere ev sahipliği yapılırken, "Teenager Konsepti" ile de 13-17 yaş grubu genç misafirlere zihinsel, sanatsal ve eğlenceli aktiviteler sunuluyor. "Yetişkin ve Çocuk Aquaparkları"nın yanı sıra ısıtmalı çocuk havuzu da olan otel, Dalaman Havalimanı'na 15 dakikalık mesafede yer alıyor. Ayrıca otelin içinde çocuklar içinde bir oyun alanı ve hayvanat bahçesi bulunuyor. 


Dünya



Haber Taraf Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Hilton Dalaman Genel Müdürü Tunç Batum, yaklaşık 15 milyon Euro'luk yatırım bütçesine sahip 27 delikli golf tesisi yatırımı yapacaklarım açıkladı. 2018'de bitirilmesi planlanan golf tesisiyle Türkiye'ye ikinci bir Belek daha kazandırmaya kararlı olduklarım söyleyen Batum, bu yatırımla Dalaman, Ortaca, Fethiye bölgesindeki turizm sezonunun 7 aydan 12 aya uzayacağını ve böylece kalıcı istihdam yaratılacağını açıkladı. 


12 AY TESİS AÇIK KALACAK 

Batum, sözlerini şöyle sürdürdü: "Oteller ve havayolu şirketleri bölge için 12 ay üzerinden planlama yapabilecek. Aynca bölgede daha az sayıda kişiye ancak daha üst gelir grubuna hizmet verilecek. Böylece bölge, aşın yatırım kirliliğinden korunurken daha verimli bir gelir kapısı da aralanacak." Bölgeye ilk golf sahasını kazandıracaklarını belirten Batum, "Maalesef, en yalan golf tesisi yaklaşık 250 kilometre uzakta. Bu proje bölgenin gelişimi için çok önemli. Özellikle Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Turizm Bakanlığı'nın yakın ilgisine teşekkür ediyoruz" dedi. 


BATUM KRİZİ ANLATTI 

Turizmde belirsizlik ve kriz durumlarındaki en iyi savunmayı, "Mümkün olduğunca iyi bilgilenmiş olmak" sözleriyle özetleyen Batum, şunları söyledi: "Birincisi; turizmci, piyasa dinamiklerini takip ederek kriz gelmeden geleceğinin farkındadır. Krizi erken tespit eden turizmci bunu hemen fiyatlamaya başlar.Bu ortamda bir otelin bile yapacağı değişiklik anında tüm piyasayı etkiler ve serbest piyasa ekonomisi sektörü, kulaktan dolma duyumlarla oluşturulmuş bir kriz stratejisine doğru iter. Piyasayı panik sarar. Herkes bir anda devleti hatırlar, 'Aman yardım edin, teşvik verin' talepleri havada uçuşur. Bu aşamada ikinci tür bilgilendirme devreye giriyor. Özel sektör- devlet işbirliğiyle sağlanan bilgilendirmeyle sektör bir gemi gibi dalgaya burnunu döndürüp hep birlikte batmadan ayakta kalabilir." 


KRİZDE BAZILARI ALABORA OLUYOR 

Avrupa ve ABD'de sektör-devlet işbirliğinin ileri seviyede olduğunu belirten Batum, şöyle dedi: "Bizde ise her ağızdan ses çıkıyor ve kriz kapıya dayandığında, 'Bize yardım edin' diyoruz ve krizi doğru karşılayamıyoruz veya bazı çözümler geç kalmış olabiliyor. Bizde herkes kendi bilinmezleri içinde yolunu belirlemeye çalışıyor. Bazıları erken önlem alıyor, bazıları alabora oluyor." 


Taraf



Haber Para Dergisi'nde şu şekilde yer aldı;


Yaklaşık 15 milyon euro'luk yatırım bütçesine sahip 27 delikli golf tesisi, bölgedeki sezonu 12 aya uzatıp turizm hareketliliğini artırırken, kalıcı istihdam da yaratacak. Tesisin Genel Müdürü Tunç Batum, bölgenin Antalya ile kıyaslandığında daha üst segmente hitap etmesinin yanı sıra daha sağlıklı bir iklim bölgesi olan ve hem doğal hem tarihi güzellikleriyle daha özel zevklere hitap ettiğini vurguladı. Yeni yatırımla Dalaman, Ortaca, Fethiye bölgesinin turizm açısından sahip olduğu avantajların artacağına dikkat çekti. Öncelikle, ortaya konulan tüm çabalara rağmen yıllardır yedi aya sıkışan turizmin bölgede 12 aya kadar uzayacağını belirten Tunç Batum, sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha az sayıda ancak, daha üst gelir grubuna hizmet verilecek. Böylece bölge, aşırı yatırım kirliliğinden korunurken daha verimli bir gelir kapısı da aralanacak. Planladığımız yatırımla, bölgeye ilk golf sahasını kazandırmış olacağız. En yakın golf tesisi yaklaşık 250 kilometre uzakta. Bu konuda özellikle Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin ve Turizm Bakanlığı'nın yakın ilgisine teşekkür ediyor ve desteklerinin devamını bekliyoruz" diye konuştu. 


Para


Geri Dön