24 / 04 / 2024

Türk Hava Kurumu Onur Air’a talip!

Türk Hava Kurumu Onur Air’a talip!

Onur Air’ a Türk Hava Kurumu’ nun (THK) talip olduğu iddia edildi. Görüşme olumlu sonuçlanırsa, THK’ nın ticari işletmesi Gökçen Havacılık Onur Air hisselerini alacak...




Onur Air’a Türk Hava Kurumu’nun (THK) talip olduğu iddia edildi. Görüşme olumlu sonuçlanırsa, THK’nın ticari işletmesi Gökçen Havacılık Onur Air hisselerini alacak.


SON 2 yıldır satış konusunda çalkantılı günler geçiren, İranlılara satışı sonrasında ABD’nin yakından takibe aldığı ‘Onur Havayolları’ için Türk Hava Kurumu’nun (THK) talip olduğu iddia edildi. Eğer görüşmeler olumlu sonuçlanırsa, THK’nın ticari havacılık işletmesi Gökçen Havacılık, Onur Air’in hisselerini satın alması bekleniyor. THK’nın bu alım için kamu bankalarından kredi kullanmak için girişimlere başladığını, satış miktarının yaklaşık 140 milyon doları bulacağı iddia ediliyor.


TEMASTA BULUNUYOR


THK Genel Başkanı Osman Yıldırım’ın Ankara’da satışın gerçekleşmesi için temasta bulunduğu belirtiliyor. THK, son yıllarda açtığı üniversitenin yanı sıra yangın söndürme uçağı filosu ve kazandığı ambulans helikopter ihalesi ile dikkat çekmişti. Havacılığı sevdirmek üzere Atatürk tarafından kurulan THK’nın son yıllarda bu tür ticari yatırımlar için mal varlığının önemli bölümünü sattığı, uçak yapımı gibi projeler için de ciddi borç aldığı belirtiliyor.


CANKUT BAGANA ALMIŞTI

İki yıl önce Onur Air’ın yüzde 70’i Cankut Bagana tarafından 250 milyon dolara Kudret Tuncel ile İran asıllı BAE vatandaşı Mehdi Shams’a satılmıştı. Ancak Rekabet Kurulu satışa onay vermemiş, konu Türkiye ve ABD görüşmelerinde gündeme gelmişti. ABD’liler, şirketin sahibinin Babek Zencani olduğunu iddia etmiş ve satış gerçeleşirse yedek parça ambargosu uygulayacaklarını belirtmişti. Bunun üzerine Onur Air’de yönetim değişti. İranlılar yönetimden çekildi şirketin Genel Müdürlüğe Atlasjet’ten ayrılan Sami Alan getirildi. Ancak Alan bir ay sonra görevinden istifa etti. Bagana, yeniden Yönetim Kurulu Başkanlığı’na yeniden getirildi.



Sivil Havacılık tavsiyede bulundu


SİVİL Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, THK’nın, Onur Air’e talip olmasıyla ilgili, “Mevzuat gereğince hisse devirlerinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden onay alınması gerekiyor. Söz konusu havayolu şirketinin genel müdürü bana sözlü bilgi verdi” dedi. Ekşi ilgili havayolu şirketinin genel müdürüne uçuş emniyeti konusunda hassasiyet göstermeleri ve mevzuata göre hareket etmeleri tavsiyesinde bulunduklarını belirtti.



Hürriyet


Geri Dön