26 / 04 / 2024

Türk insanı gayrimenkulü seviyor, 2004 havası oluştu

Türk insanı gayrimenkulü seviyor, 2004 havası oluştu

Turgay Tanes, İMSAD tarafından düzenlenen toplantıda inşaat sektörünün 2004-2007 yılları arasında büyük sıçrama yaptığını söyledi



Konut kredisi faizlerinin 5-10 yıl vadelerde en fazla aylık yüzde 1,05'lere ve yüzde 0,99'lara gelmesinden daha öteye gitmesinin mümkün olmadığını savunan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Turgay Tanes, "Bu seviyelerde kalıcı olduğu bile şüpheli" ifadesini kullanıyor. İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından düzenlenen `İnşaat Sektöründe Ekonomik Gelişmeler & 2010 İçin İlk İpuçları' konulu toplantıda konuşan Turgay Tanes, gayrimenkul sektörünün Türkiye ekonomisinin büyümesine olan katkısına işaret ederek, sektörün 2004-2007 yılları arasında çok büyük sıçrama yaptığını hatırlattı ve şöyle devam etti: "2006'in Mayıs ayında yaşanan döviz dalgalanmasıyla konut kredi faizleri yükseldi ve sektörde büyüme hızı yavaşladı, daha sonra eksiye döndü. GYODER üyelerinden aldığımız bilgiye göre, `sıfır' satış yapılan dönemler yaşandı. Bu yılın Nisan ayından bu yana ise bir hareketlenme başladı. Ertelenmiş talep ve kredi faiz oranlarındaki gerilemeyle birlikte kıpırdanma yaşandı. Ancak hâlâ toplumun geniş kesiminin kredi olanaklarından yararlanabileceği faiz oranları bulunmuyor. Bugün kredi faiz oranları, geldiği noktadan cüzi miktarda daha aşağıya gidebilir. Ancak daha aşağısını beklememek gerekir. 5-10 yıl vadelerde en fazla aylık yüzde 1,05'lere, yüzde 0,99'lara gelmesinden daha öteye gitmesi mümkün değil. Kalıcılığı bile şüpheli. Çünkü Batılı finans dünyası kendi derdine düştü. Kendi piyasalarına kredi vermeyenlerin, gelişen bir ülkenin bilmedikleri ipotekli bir konut kredisi paketine belli kaynak aktarmalarını kısa vadede pek mümkün görmüyoruz."

Yıllık konut ihtiyacı 500 bin
Türkiye'de gayrimenkulü seven bir toplum yapısı olduğunu aktaran Turgay Tanes, "Bugün 2004 yılına benzer bir durum oluşmaya başladı. O dönemde de ertelenmiş talep bulunuyordu, faizler de o günkü seviyelere yaklaştı. Zaman zaman bazı emlakçılar, bazen TÜİK müthiş bir konut stokundan bahsediyor. Bu rakamlar, maalesef Türkiye'de net ve sağlıklı şekilde tespit edilebilir değil. Ancak bildiğimiz bir şey var ki, her yıl 500 bine yakın konut ihtiyacı bulunuyor" ifadelerini kullandı.
 
Çok şükür skandal firma batışı olmadı
TÜRKİYE'de gayrimenkulde arz ve talebin birbiriyle örtüştüğü bir yapı bulunmadığına dikkati çeken GYODER Başkanı Turgay Tanes, mevcut konut stokunun, fiyatların bir anda yukarı gitmesini önleyebilecek bir emniyet süpabı olduğunu anlattı. Geleceğe dair ümitli olduklarını ifade eden Tanes, global ekonomik krizde dünyanın skandal batışlara tanık olduğunu anımsatarak, "Türkiye gayrimenkul sektöründe bu dönemde çok şükür skandal firma batışlarına tanık olmadık" dedi.

Eksik oyuncu ile oynuyoruz
TÜRK toplumunun orta ve alt kesimini gayrimenkul piyasasında alım yapmaya çekmenin bu şartlarda zor olduğunu belirten Turgay Tanes, "Yani biz aslında Türkiye'de eksik oyuncuyla oyun oynuyoruz" diyor. Dar gelirlilerin ihtiyaçlarına TOKİ'nin koşmaya çalıştığını anlatan Turgay Tanes, TOKİ'nin artık yeni bir yapılanmaya gitmesi gerektiği görüşünü ifade ediyor ve "TOKİ er ya da geç düzenleyici konumda da bulunmalı" diye konuşuyor.

Ramazan fırsatı
EMLAK sektöründe faaliyet gösteren Koçak Gayrimenkul Bankası, kurumsal bir emlak zincirine bağlı ofis açmak isteyenler için Ramazan fırsatı sunuyor. Kendi işinin sahibi olmak isteyen girişimciler, Ramazan ayında franchise (bayilik) başvurusu yaptığında 2300 TL + KDV'den başlayan giriş ücreti ile Koçak Gayrimenkul ofisi açabilecek.

Hürriyet Seri İlanlar


Geri Dön