28 / 03 / 2024

Türk insanlarının konut alırken dikkat ettiği şey komşu!

 Türk insanlarının konut alırken dikkat ettiği şey komşu!

Türk insanlarının hayatlarındaki en önemli dönüm noktalarından birisi ‘ev satın almak’ oluyor. Çünkü yaş, iş, meslek, eğitim, gelir ve ihtiyaçlara paralel olarak yapılan bu seçim, tüm hayatı da etkileyebiliyor



Satın aldığınız konutun cinsi, markası, büyüklüğü, fiyatı, lokasyonu ve hatta dekorasyonu geçmişinize de geleceğinize de ayna tutuyor. Doğup büyüdüğü kasabaya dönenler, şehirden kaçıp sayfiyeye yerleşenler, köyden şehre göçenler, apartman dairesinden çıkıp siteye, rezidansa, plazaya taşınanlar oluyor. Bu süreçte profesyonel destek almak çok önemli bir hale gelirken, emlak ofislerine gelen tüketicilerin, sorduğu ilk soru ‘komşum kim’ oluyor. Bunun dışında, deprem, sosyal donatılar ve güvenlik önlemleri konuları da tüketicilerin aklına çokça takılan sorular oluyor.


Site hayatı

Soner, komşuluğun Türk aileleri için çok önemli bir kriter olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Çocukluğunuz sokakta oynayarak, komşuların sıcak ilişkide olduğu bir mahallede geçtiyse, kimsenin birbirini tanımadığı çok katlı apartmanlara uyum sağlamakta zorlanabilirsiniz. Üstelik bu sadece sizi değil birlikte yaşadığınız aile bireylerini de ilgilendiren bir konudur. Yaşlı anne babanız, ev hanımı eşiniz, okula giden çocuklarınız varsa her birini ayrı ayrı düşünmek zorundasınız. Köşedeki bakkal yerine arabaya binip hipermarkete gitmek, canı sıkılınca yan dairedeki komşunun kapısını çalamamak, siz gün boyu işteyken evde kalan aile bireylerini mutsuz kılabilir.”


Uzmanlık istiyor

İmar durumu, yola terkleri, ISKI, Çevre Bakanlığı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, TEK ve daha birçok kurum tarafından incelenmesi gerekir. Ticari amaçlı arsa yatırımları, şehirleşme ve yaşam başladığı anda değer kazanabiliyor. Ticari imarlı arsalar yeni yerleşimlerde 3-5 sene zarfında iyi prim yapabiliyor. Hedef, bu bölgelerde ticari imarlı arsalara yatırım yapıp gelecekte iyi bir market, alışveriş merkezi, küçük sanayi sitesi olarak kullanılacak potansiyel yatırım sahibi olmak. En basit örnekle Ataşehir yerleşik hayata geçmeden girişindeki dükkan stoku prim yapazken, daire almak yerine dükkan alanlar, kazançlı çıktılar. Plaza, iş merkezi ve alışveriş merkezi arsaları haricindeki arsalarda, konum, yol cephesi, deniz-göl manzaraları ve cephe açıklığı fiyata etki eden faktörlerdir. Toplu ulaşım ve yol bağlantıları ile tarif kolaylığı da önemli etken oluyor.


Başak Soner, Golf pisti, squash kortu, sauna, yüzme havuzu gibi imkanları olan bir sitede yaşıyor olmanın güzel yanları olduğu gibi zorluklarının da olduğunu ekleyerek, şunları söyledi: “Bunlara tümüyle yabancı bir hayat sürdükten sonra ilerleyen yaşlarda kavuşmak sandığınız kadar cazip olmayabilir. Yine sadece kendinizi değil, sizinle birlikte yaşayanları da düşünmelisiniz. Kahve kültürüne alışkın babanızın briç kulübüne, yaşlı annenizin sosyal tesislere yönelik ilgisi sizinkine paralel değilse sonuç hüsrandır. Özellikle yaşlı insanları alıştıkları kültürden koparıp farklı ortamlarda yaşamaya zorlamak onları üzmekten başka bir işe yaramaz. 


İşiniz ve geliriniz dolayısıyla daha iyi koşullarda yaşama imkanınız olsa dahi, seçiminizi geçmişteki yaşam tarzınızı ve aile yapınızı dikkate alarak yapmalısınız. Bunun tam tersi de söz konusu olabilir. Hayat bu; işinizi ve gelirinizi kaybedip, alıştığınız düzenden kopmanız gerekebilir. Şehrin lüks semtinden ayrılıp mütevazı bir evde yaşamak durumunda kalabilirsiniz. Kaloriferli evden çıkıp sobalı eve taşınmak zor gelse de bazen kaçınılmazdır. 


Böyle zamanlarda son derece özen göstererek, şartlar elverdiği ölçüde yabancılaşma duygusunu minimize edecek semt ve ev tercihi yapılmalıdır. Ani şehir değişikliği ya da şehrin varoşlarına taşınmak gibi keskin geçişler yerine, mümkünse kolay ulaşımı olan, konforu eskiye nazaran belki bir parça daha düşük bir eve geçmek daha iyidir.”


Lokasyona dikkat

Mevcut ve yeni açılacak ulaşım bağlantılarının yakınlığı

Büyük holdinglerin yatırım yapmayı planladığı yerlere yakınlık

Açılmış veya açılacak büyük projelere yakınlık Kentsel dönüşüm kapsamına alınmış bölgelere yakınlık 

Ofis veya üretim tesislerinin yoğunlaştığı bölgelere yakınlık

Hürriyet Seri İlanlar



Geri Dön