19 / 04 / 2024

‘Türk Malı’ inşaat malzemelerine güven tam!

‘Türk Malı’ inşaat malzemelerine güven tam!

İnşaat malzemeleri sanayisi geçtiğimiz yıl başladığı ihracat atağına rekorlarla devam ediyor. Mayıs ayında tüm zamanların rekorunu kıran malzemeciler, 23 milyar dolar ihracata ulaşmayı hedefliyor.



İnşaat malzemeleri sanayisi, özellikle yurt içinde inşaat sektöründeki daralmanın etkisiyle geçtiğimiz başladığı ihracat atağına bu yılda devam ediyor. Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; inşaat malzemeleri sanayisi sektör olarak, 2018 sonu itibariyle otomotiv ve tekstil/hazır giyimden sonra en yüksek ihracat yapan üçüncü sektör oldu.

GÜVEN TAM...

 ‘Türk Malı’ inşaat malzemelerine güven tam!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, inşaat malzemeleri ihracatında bu zamana kadar zirve olarak 23 milyar dolar seviyelerinin görüldüğünü hatırlattı. Erdoğan, “Ancak bu oran 15 milyar dolarlara inmişti. Şimdi yeniden 23 milyar dolara doğru gidiyoruz. Ve bunu çok daha ileriye taşımaya kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verilerine göre Türkiye kara ve demir yollarında 950 milyon ton yük taşırken, bunun 250 milyon tonunu inşaat malzemeleri, 200 milyon tonunu da bu malzemeleri üretmek taşınan maden oluşturuyor. Türkiye’nin tonaj bakımından ihracatı 120-130 milyon ton olurken, bunun 40 milyon tonunu ise inşaat malzemeleri meydana geliyor.

‘Türk Malı’ inşaat malzemelerine güven tam! 

İnşaat malzemesi sanayisinin geçtiğimiz yıl başladığı ihracat atağının Türkiye’ye yüksek katma değer sağladığını kaydeden Erdoğan, “Ağırlıklı taşa-toprağa dayalı, kendi maden yataklarımızdan elde edilen madenlerin işlendiği bir sektörden bahsediyoruz. Otomotiv de dahil olmak üzere, ülkemize en yüksek katma değeri biz sağlıyoruz. Dış pazarda ‘Türk Malı’ inşaat malzemelerine çok güveniliyor. ‘Batı’nın standartlarıyla üretip ‘Doğu’nun fiyatlarıyla rekabet ediyoruz. Küresel Rekabet Endeksi’nde yer alan 140 ülkenin 115’ine ihracat gerçekleştiriyoruz. Mümkün olduğu kadar ihracatın arttığı ithalatın azaldığı bir dengeyi kurmaya çalışmalıyız” diye konuştu.

Bu yıl inşaat malzemeleri sanayisi, iç pazarda toparlanmanın gecikmesi nedeniyle ihracata ağırlık vermeyi sürdürdü. Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Mayıs ayı sonuçlarına göre, inşaat malzemeleri ihracatında tüm zamanların rekoru kırıldı ve 2013 yılından beri ikinci kez 2.1 milyar dolar çıtası aşıldı. Ortalama ihracat birim fiyatları ise Mayıs ayında düşüş göstermeyi durdurdu. İhracat miktar olarak Mayıs ayında 5.39 milyon tona ulaştı. 2013 yılından bu yana miktar olarak da en yüksek aylık ihracat yapıldı.

'UCUZ DEĞİL KALİTELİ'

 ‘Türk Malı’ inşaat malzemelerine güven tam!

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Yapı Malzemeleri Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, bu yıl ihracat hedefinin 23 milyar dolar olduğunu kaydetti. Urfalılar, “2018 ikinci yarıdan itibaren ciddi ivme yakaladık. 2018’de ihracattaki lider ilk 10 ülke arasında dünya yapı malzemesi ihracatında yüzde 8 artış varken, Türkiye yüzde 17 artış gösterdi ve en büyük sıçramayı yaptı” açıklamasında bulundu.

İç piyasada yüksek oranda iş yapılırken üreticilerin kapasite artışlarına gittiğini sözlerine ekleyen Urfalılar, bu kapasitenin artık yeni ihracat pazarlarında kullanıldığını belirtti. Avrupa’da ürünlerin kalitesini de kanıtladıklarını söyleyen Urfalılar, “Artık kalitemizle ihracat yapıyoruz. Sanıldığı gibi ucuz değil, artan değerlerde ihracat yapıyoruz” şeklinde konuştu.

2019 Mayıs'ta inşaat malzemeleri ihracatında tüm zamanların rekoru kırıldı!


Geri Dön