19 / 04 / 2024

Türk müteahhitler büyük ve önemli projelere imza atıyor!

Türk müteahhitler büyük ve önemli projelere imza atıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nairobi'deki temasları kapsamında Türkiye-Kenya İş Forumu'nda iş adamlarına seslendi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Kenya iş Forumu'nda gerçekleştirdiği konuşmasında, "Bizim yoğun çalışma ile ticaret hacmimizi arttırarak 1 milyar dolar hedefini yakalamalıyız" dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kenyalı iş adamlarını Kenya Cumhurbaşkanı ile birlikte Ağustos ayında Türkiye'de görmek istediğini dile getirerek, "Başkanla ikili görüşmemi yaparken Marmaray'la Asya'dan Avrupa'ya geçtim dediler. Bu güzel bir şeydi. Söylemek başka bir şey, yaşamak başka bir şey. 3 yıl içinde o Marmaray'dan 130 milyon insan geçti. Ama bunu 15 yıl önce söyleseydik Türk siyasetindeki muhalifler buna inanır mıydı? İnanmazdı. Geçmeyenler hala inanmıyor da. Geçenler de 'başka bir alemdeyiz' diyorlar. Üçüncü köprü bitiyor. 26 Ağustos'ta 3'üncü köprünün açılışını yapacağız" dedi.


"Bizim dev eserimiz var. 12 milyar euro yatırımıyla 5 Türk firmasının konsorsiyumu havalimanı yapılıyor. Dünyanın bir numaralı havalimanı olacak ve yılda 150 milyon yolcu kapasiteli havalimanı. 200'e kadar da çıkacak" diyen Erdoğan, 1 ay önce son inşaatın yüzde 25 itibariyle bittiğini ve 4 bin civarında araç ile 15 kişinin de çalıştığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, müteahhitlerin büyük ve önemli projelere imza attığını kaydederek, "Kalitesi ve ekonomikliği ile dünyanın takdirini kazanan Türk müteahhitlik sektörü, bugün 104 ülkede 300 milyar doların üzerinde iş hacmine ulaşmış durumda. Dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidi listesinde 43 firma ile ikinci sırada bulunuyoruz. İmkan tanınması halinde müteahhitlerimizin Kenya'nın alt yapı gelişimine, üst yapı gelişimine önemli katkılarda bulunacağından hiç şüphem yoktur. Sadece  TOKİ  ile 680 bin konut inşa ettik" açıklamasını yaptı.


"YÜKSEK FAİZ YATIRIMCIYI KAÇIRIYOR"


Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:


"Yüksek faiz yatırımcıyı kaçırıyor. Yüksek faizle nasıl yatırım yapacak? Yüksek faiz olursa yatırım olmayacak. Yatırım olmadığı zaman istihdam olmayacak, istihdam olmadığı zaman netice olmayacak, büyüme olmayacak ve bunlar olmayınca rekabet olmayacak. Nasıl gireceksin uluslararası rekabete? Biz de yüzde 15, 16, 17 faiz. Olmaz. ABD'ye bakıyorsun 0.50, Japonya'ya yapıyorsun eksi. Onlar da ülke biz de ülkeyiz. Onlarda niye öyle, bizde böyle. Ama yavaş yavaş bir şeyler olmaya başladı. İnanıyorum ki Kenya'da da olacak."


Turizm konusunda tüm birikimin Kenya ile paylaşılacağını kaydeden Erdoğan, "Turizm operatörleri biraz insafı aşıyorlar. Turizmde adım atmak, güçlenmek isteyen ülkeler kendi operatörlerini üretmelidir. Kendi turizm operatörlerini üretirlerse oraya turisti çekecektir" dedi.


Sabah 




Bu haber Yeni Şafak'ta şöyle yer aldı:


Afrika turu kapsamında Kenya’da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüksek faiz oranlarını bir kez daha eleştirdi: Yüksek faiz yatırımcıyı kaçırıyor. Yüksek faiz olursa yatırım olmayacak, yatırım olmayınca istihdam olmayacak, büyüme olmayacak, rekabet olmayacak...


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üç Doğu Afrika ülkesini kapsayan ziyaretinin ikinci durağı Kenya'da, DEİK tarafından düzenlenen Türkiye-Kenya İş Forumu'na katıldı. Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta'nın da katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada Erdoğan, iki ülke ve halkları arasında her geçen gün güçlenen dostluk ile iş birliği ilişkilerinin hakkettiği düzeye ulaşmasını istediklerini söyledi.

TOKİ MODELİNİ ÖNERDİ

Türkiye ve Kenya arasında 5 yıl önce 75 milyon dolar olan ticaret hacminin bugün 144 milyon dolara çıktığını belirten Erdoğan, bunu yeterli bulmadıklarını, yoğun bir çalışmayla ticaret hacminde 1 milyar dolar hedefinin yakalanması gerektiğini söyledi. TOKİ'nin 13 yılda 680 bin konut inşa ettiğini en alt gelir grubundan üst gelir grubuna kadar hepsine yönelik konutlar yapıldığını aktaran Erdoğan Kenya'da da kentsel dönüşüm, değişimin yapılacağı yerlerle ilgili bu tekniğin kullanılabileceğini söyledi.

BÖYLE YATIRIM YAPILMAZ

Konuşmasında Türkiye'deki yüksek faiz oranlarını da eleştiren Erdoğan, "Türkiye'de konuştun ama burada da konuşuyorsun demeyin, nedir o, ben yüksek faizin karşısındayım. Çünkü yüksek faiz yatırımcıyı kaçırıyor. Yüksek faizle nasıl yatırım yapacak? Yüksek faiz olursa yatırım olmayacak, yatırım olmayınca istihdam olmayacak, istihdam olmadığı zaman netice olmayacak, büyüme olmayacak. Bunlar olmayınca da rekabet olmayacak. Nasıl gireceksin uluslararası rekabete? Şimdi bizde bakıyorsunuz yüzde 17 faiz var. Amerika'ya bakıyorsun 0,50, Japonya'ya bakıyorsun eksi. Onlarda niye öyle de bizde böyle. Ama şimdi bizde yavaş yavaş bir şeyler olmaya başladı.”

VARDAN: ETKİN İŞBİRLİĞİ İSTİYORUZ

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan ise Cumhurbaşkanı'nın temasları kapsamında 150'yi aşkın Türk iş dünyası temsilcisinin, Uganda ve Kenya'daki fırsatları keşfettiğini belirtti. Vardan sözlerini şöyle sürdürdü: "Kenya'nın bölgenin merkezi haline geleceğini ve önümüzdeki dönemde büyüme performansını daha da artıracağını ümit ediyoruz. Kenya ile tüm seviyelerde daha etkin iş birliği kurmak istiyoruz."



Yeni Şafak



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmî ziyaret için bulunduğu Kenya’da, Türkiye-Kenya İş Forumu’na katıldı. Forumda, Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta'nın kendisi ve beraberindeki heyete gösterdiği ilgi için teşekkür ederek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Kenya halkları arasında her geçen gün güçlenen dostluk ve iş birliği ilişkilerinin ekonomik alanda da hak ettiği düzeye ulaşmasını istediklerini söyledi.


“GÜVEN OLMADIĞI ZAMAN İSTİKRAR OLMAZ”

Ekonomik ve ticari ilişkilerin sağlam bir zeminde ilerlemesinin başta gelen şartının istikrar olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yola çıkarken biz dedik ki, iki önemli sır kavram var, bunun bir tanesi istikrardır, bir tanesi de güvendir. Güven olmadığı zaman istikrar olmaz. Bu iki kavramı yakalayamadığınız sürece de iş adamının yatırım yapması söz konusu olmaz, ama bunlar olursa ha o zaman iş adamı rahatlıkla yatırımını yapar” dedi.


Kırılgan coğrafyalarda yer almalarına rağmen istikrarlı yapılarıyla ön plana çıkan Türkiye ve Kenya'nın güçlü iş birliğiyle kısa zamanda önemli işler başaracaklarına inandığını dile getiren Erdoğan, küresel krizin etkilerinin henüz tam anlamıyla atlatılmadığı bu dönemde, ülkeler arası dayanışmaya, bölgesel işbirliği ve entegrasyona çok daha fazla ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.


“KENYA STRATEJİK ORTAĞIMIZ”

Kenya’nın, Türkiye’nin Afrika’daki stratejik ortaklarından biri olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye ile Kenya arasında 5 sene önce 75 milyon dolar düzeyinde olan ticaret hacminin ikiye katlanarak 144 milyon dolara çıktığını ifade etti. Bu rakamın yeterli olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim yoğun bir çalışmayla ticaret hacmimizi yoğun bir şekilde artırarak, Sayın Başkana onu da söyledim, 1 milyar dolar hedefini ilk etapta yakalamayız. Yakalar mıyız? Yakalarız, hiç endişe olmasın. Ve ikili ticaretimizi daha da geliştirmenin yollarını beraberce bulmamız gerekiyor. Bu çerçevede Kenyalı iş adamlarını ürünlerini tanıtmak üzere ülkemize davet ediyorum. Ve şunu çok açık, net söylüyorum: Ağustos ayında yapılacak bu ziyarette Kenyalı iş adamlarını da Sayın Başkanla beraber ülkemizde görmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.


“YÜKSEK FAİZİN KARŞISINDAYIM”

13 yıl içerisinde sadece TOKİ tarafından 680 bin konut inşa edildiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, en alt gelir grubu, az gelir grubu, orta gelir grubu, üst gelir grubuna yönelik konutlar yapıldığını kaydetti.

Hiç peşinatsız, yüzde10, yüzde 25 peşinatla ve 24 yıl vadeyle vatandaşlara konut verildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi Kenya'da da icabında bu noktada kentsel dönüşüm, değişimin yapılacağı yerlerle ilgili bu tekniği kullanabiliriz. Ve burada finansal sektör Kenya'da bu konuda desteği vermesi halinde, hükümetin, devletin çok daha başarılı netice alması mümkün. Ne yapacak? Banka bu işin kredisini tüketiciye verecek ve tüketici de ayda 100 dolar diyelim ki taksiti varsa bu taksitini ödeyecek. Bunun hükümete hiçbir yükü yok. Hükümet burada bir şeyi takip edecek; şimdi Türkiye'de konuştun, ama burada da konuşuyorsun demeyin, nedir o? Yüksek faizin ben karşısındayım. Ben inanıyorum ki, değerli dostum Uhuru da karşı. Çünkü yüksek faiz yatırımcıyı kaçırıyor. Yüksek faizle nasıl yatırım yapacak? Yüksek faiz olursa yatırım olmayacak, yatırım olmadığı zaman istihdam olmayacak, istihdam olmadığı zaman netice olmayacak, büyüme olmayacak, bunlar olmayınca da rekabet olmayacak. Nasıl gireceksin uluslararası rekabete? Şimdi bizde bakıyorsunuz yüzde 15, yüzde 16, yüzde 17 faiz; olmaz. Amerika'ya bakıyorsun, 0.50, Japonya'ya bakıyorsun eksi, ya onlar da ülke, biz de ülkeyiz, onlarda niye öyle de bizde böyle? Ama şimdi yavaş yavaş bir şeyler olmaya başladı inşallah bizde, inanıyorum ki Kenya'da da olacak, olması lazım ki Kenya uçsun, bu adımların atılması lazım” diye konuştu.


“AFRİKA'NIN KALKINMASI İÇİN ULUSLARARASI FORUMLARDA DESTEĞİMİZ SÜRECEK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyük işbirliği potansiyelini barındıran bir diğer alanın da turizm olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yatırımlarıyla buraya gelebilecek turizm sektöründe olan yatırımcılarımız da olabilir. Turist sayılarını karşılıklı olarak artırmak için her iki ülkenin seyahat acentelerine ve Türk Hava Yolları'na buradan çağrıda bulunuyorum; bir defa turizm operatörleri dünyada, kusura bakmasınlar ama, biraz insafı aşıyorlar. Onun için turizmde adım atmak, güçlenmek isteyen ülkeler bence kendi operatörlerini üretmelidir. Eğer kendi turizm operatörlerini üretirlerse o zaman ne yapacaktır? Oraya turisti çekecektir. İşte bu dayanışmayı bizler, mesela Doğu Afrika Birliği'nde bir dayanışma var, 5 ülke, Türkiye bu 5 ülkeyle iş yapabilir. Türk ve Kenyalı turistlerin beğeni ve alışkanlıklarına hitap edecek tur programları geliştirmek suretiyle bu alandaki iş birliğimizi kısa sürede çok daha ileriye taşıyabiliriz. Bazı ülkelerin Kenya'ya uçuşlarını durdurdukları ve seyahat uyarıları yayınladıkları dönemlerde dahi Türk Hava Yolları buradaki faaliyetlerini kesintisiz olarak sürdürdü. Türk Hava Yolları'nın Kenya'daki güçlü varlığı ilişkilerimizi her alanda ve çok yönlü olarak geliştirme irademizin en somut göstergelerinden biridir” ifadelerini kullandı.


“SAHRA ALTI AFRİKA ÜLKELERİNE ÖZEL ÖNEM VERDİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, her alanda Afrika'nın kalkınması ve gelişmesi için uluslararası forumlarda desteğini artırmayı sürdüreceğini kaydetti. Türkiye'nin G-20 Dönem Başkanlığı sırasında enerjiye erişim konusunda Sahra Altı Afrika ülkelerine özel önem verdiğini anımsatan Erdoğan, “Çok taraflı platformlarda Afrika'nın sesi olmak ve küresel yapılarda daha fazla temsil edilmesini sağlamak için çaba göstermeye çaba göstereceğiz. İnsani yardımlar ve kalkınma yardımları alanında 2014 yılındaki 6,4 milyarlık harcamasıyla milli gelirine oranla dünyada en çok kaynak kullanan ülke Türkiye olmuştur, bir numara olmuştur. Ülkemizin bu alandaki ajansı olan TİKA Kenya'da da kalkınma projeleri yürütüyor. Önümüzdeki yıllarda Afrikalı kardeşlerimizi desteklemek için yeni projeler hayata geçirmekte kararlıyız. Türkiye olarak Afrikalı kardeşlerimizin refahı, güvenliği, istikrarı, huzuru için her alanda üzerimize düşenleri yapacağız.” diye konuştu.


Sözcü




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kenya'nın yüzde 5'lik büyüme oranını koruduğunu belirterek, "Ülkemizin tecrübelerini sizlerle paylaşmaya hazırız. Biz IMF gibi de davranmayız, hiç endişeniz olmasın." dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kenya'nın yüzde 5'lik büyüme oranını koruduğunu belirterek, "Ülkemizin tecrübelerini sizlerle paylaşmaya hazırız. Biz IMF gibi de davranmayız, hiç endişeniz olmasın." dedi.


Erdoğan, üç Doğu Afrika ülkesini kapsayan ziyaretinin ikinci durağı Kenya'da, DEİK tarafından Kempinski Otel'de düzenlenen Türkiye-Kenya İş Forumu'na katıldı.


Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta'nın da katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada Erdoğan, iki ülke ve halkları arasında her geçen gün güçlenen dostluk ile iş birliği ilişkilerinin ekonomik alanda da hakkettiği düzeye ulaşmasını istediklerini söyledi.


Erdoğan, ziyaretinde, Türkiye'nin önde gelen iş adamlarının kendisine eşlik ettiğini anımsatarak, "Kenya ile ilişkilerimize verdiğimiz önemin bir göstergesi olan ziyaretimin her iki ülke açısından da hayırlı olmasını diliyorum" ifadesini kullandı.


Erdoğan, Türkiye ve Kenya'nın, "kırılgan coğrafyalar"da yer almalarına rağmen istikrarlı yapılarıyla ön plana çıktığına işaret ederek, iki ülke arasında güçlü bir iş birliğiyle kısa zamanda önemli işler başarılacağına inandığını vurguladı.


"Biz IMF gibi de davranmayız"


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 2001 krizinden aldığı dersler ve kararlılıkla uyguladığı ekonomik reformlar sayesinde bir süredir etkisini sürdüren küresel krizden en az etkilenen ülkeler arasında yer aldığının altını çizerek, şöyle dedi:


"Kenya'nın da 10 yılı aşkın süredir yılda ortalama yüzde 5 oranındaki büyüme oranını koruduğunu görüyoruz. Ekonomik reformlara, sınai dönüşüme, işsizlikle mücadeleye ve mali disipline yönelik çabalarınızı yakından takip ediyoruz. Hep mali krizle mücadele ve mali disiplin. Bu çok çok önemli. Tüm bu alanlarda ülkemizin bilgi ve tecrübelerini sizlerle paylaşmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Biz IMF gibi de davranmayız, hiç endişeniz olmasın, o konuda rahat olun."


"Dost ülke" olarak nitelendirdiği Kenya'nın ekonomik istikrar ve refahını Türkiye'nin istikrar ile refahından ayrı görmediklerini dile getiren Erdoğan, "Bu anlayışla her alanda daha yakın işbirliği içinde olmanın yollarını arıyoruz." dedi. 


"Büyük düşünmeye mecburuz"


Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 1 ay önce son durumu yerinde görmek için inşaatı gezdiğini, inşaatın yüzde 25'inin tamamlandığını söyledi. İnşaatta yaklaşık 4 bin civarında araç çalıştığını anlatan Erdoğan, "15 bin kişi şu anda orada ekmek yiyor. Zaten büyük düşünmeye mecburuz. Biz de büyük düşüneceğiz, girişimciler de büyük düşünecek. Büyük düşünenler el ele verdiği zaman büyük neticeleri de alırız. Mesele bu. Eğer küçük düşünürseniz büyük işler başaramazsınız. 'Efendim burada risk var', risk olmayan ne var? Risk olmayan bir şey var mı?" ifadelerini kullandı.


Ekonomi eğitimi aldığını ve bir hocasının "Ekonomi risktir. Siyaset risktir. Ama şunu bilin ki hayat da risktir" diye nasihatta bulunduğunu anlatan Erdoğan, "Öyleyse riski yendiğiniz gün başarılısınız. Risk alarak adım atacağız. Şu şöyle demiş, bu böyle demiş bizi ilgilendirmez. Biz ne diyoruz o önemli." dedi.


"Bu teknik Kenya'da da kullanılabilir"


Türkiye'de 13 yılda sadece TOKİ ile 680 bin konut inşa edildiğini, en alt gelir grubundan üst gelir grubuna kadar hepsine yönelik konutlar yapıldığını belirten Erdoğan, hiç peşinatsız, yüzde 10, yüzde 25 peşinatla ve 24 yıl vadeyle konut verildiğini söyledi.


Erdoğan, Kenya'da da kentsel dönüşüm, değişimin yapılacağı yerlerle ilgili bu tekniğin kullanılabileceğini dile getirdi.


Turizm sektöründeki Türk iş adamlarına sinyali vermiş oldum" 


Ziyaretinin, iki ülkenin, ortak geleceğine olan güvenin bir işareti olarak görülmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, Türkiye-Kenya İş Forumu'nun iki ülkeye ve iş adamlarına hayırlı olmasını diledi. Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:


"Şimdi ben salona bakıyorum, herhalde bu otelin en büyük salonu budur ama yeterli değil. Maşallah tıklım tıklım dolu. Şimdi burada patronlar var, bizim turizm girişiminde bulunanlarla mesela en az bin 500-2 bin kişinin aynı anda yemek yiyebileceği bir salonu olan ama çeşitli toplantıların da yapılabileceği, 50 kişilik salonların da olduğu bir oteli yapmak Kenya'yı sıçratır. Buradan tabii ben Türk iş adamlarına, turizm sektöründe olanlara sinyali vermiş oldum böylece. Hemen bu konuda görüşmeler yapılabilir." 





Zaman


Haber TOKİ Haber'de şöyle yer aldı;


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Kenya İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, kentsel dönüşüm ve konut üretiminde “TOKİ modeli”ni önerdi. Türkiye’de 13 yılda sadece TOKİ ile “719 bin 718” konut inşa edildiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, en alt gelir grubundan en üst gelir grubuna kadar konutlar yapıldığını ifade etti. Erdoğan, konutların “hiç peşinatsız, yüzde 10 - 25 peşinatla” ve 24 yıla varan vadeyle verildiğine vurgu yaparak, Kenya’da kentsel dönüşümün yapılacağı yerlerde bu tekniğin kullanılabileceğini ifade etti.

 

Doğu Afrika ülkelerinden Uganda, Kenya ve Somali’yi kapsayan resmi ziyaretlerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kenya’da DEİK tarafından Kempinski Otel'de düzenlenen Türkiye-Kenya İş Forumu'nda bir konuşma yaptı.

 

Kenya'da alt ve üst yapıya yönelik atılması gereken adımlar, yapılabilecek işler bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üçüncü bin yılın lokomotif kıtası haline geleceğine inandığımız Afrika'nın ileriye doğru attığı her adımı memnuniyetle karşılıyoruz. Türkiye olarak Afrikalı kardeşlerimizin refahı, güvenliği, istikrarı ve huzuru için her alanda üzerimize düşenleri yapacağız.” dedi.

 

“Güvenli liman olmak şart”


Türkiye'nin kişi başına milli gelirinin 3 bin 500 dolardan yaklaşık 10 bin dolara, hazır yatırımlarla yükselmediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ya 'BOT' sistemini çalıştırdık, ya 'PPP' sistemini çalıştırdık. Ama bu neyle oldu? Eğer girişimci, yatırımcı o ülkenin yönetimine, siyasi iktidarına güveniyorsa inanıyorsa gelir orada bu sistemle yatırımını yapar. Bütün mesele budur. Onun için güvenli liman olmak şart. Ben Kenya'daki mevcut yönetimi bu noktada güvenli bir liman olarak gördüğümden dolayı Türk girişimcilere diyorum ki bu konuda sizler de adım atmaya hazırlanın.” diye konuştu.

 

Türkiye ve Kenya arasında 5 yıl önce 75 milyon dolar olan ticaret hacminin bugün 144 milyon dolara çıktığını belirten Erdoğan, bunu yeterli bulmadıklarını, yoğun bir çalışmayla ticaret hacminde 1 milyar dolar hedefinin yakalanması gerektiğini söyledi.

 

“İkili ticaretimizi daha da geliştirmenin yollarını beraberce bulmamız gerekiyor.” diyen Erdoğan, bu çerçevede Kenyalı iş adamlarını ürünlerini tanıtmak üzere Türkiye'ye davet etti.

 

Türk müteahhitlerin Kuzey Afrika, Rusya, Orta Doğu, Kafkaslar ve Orta Asya başta olmak üzere birçok coğrafyada büyük projeler yürüttüğünü aktaran Erdoğan, “Kalitesi ve ekonomikliğiyle dünyanın takdirini kazanan Türk müteahhitlik sektörü bugün 104 ülkede 300 milyar doların üzerinde iş hacmine ulaşmış durumda. Dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidi listesinde 43 firmayla ikinci sırada bulunuyoruz. İmkân tanınması halinde müteahhitlerimizin Kenya'nın alt ve üst yapı gelişimine önemli katkılarda bulunacağından hiç şüphem yoktur." değerlendirmesini yaptı.

 
“Bu teknik Kenya'da da kullanılabilir”


Türkiye'de 13 yılda sadece TOKİ ile “719 bin 718” bin konut inşa edildiğini, en alt gelir grubundan üst gelir grubuna kadar hepsine yönelik konutlar yapıldığını belirten Erdoğan, “hiç peşinatsız,  yüzde 10 - 25 peşinatla” ve 24 yıla varan vadeyle konut verildiğini söyledi.

 

Kenya'da da kentsel dönüşüm, değişimin yapılacağı yerlerle ilgili bu tekniğin kullanılabileceğini dile getiren Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Burada finansal sektör Kenya'da bu konuda desteği vermesi halinde hükümetin, devletin çok daha başarılı netice alması mümkün. Ne yapacak? Banka bu işin kredisini tüketiciye verecek. Tüketici de ayda 100 dolar diyelim ki taksiti varsa bu taksitini ödeyecek. Bunun hükümete hiçbir yükü yok.”

 

Ziyaretinin, iki ülkenin, ortak geleceğine olan güvenin bir işareti olarak görülmesi gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Kenya İş Forumu'nun iki ülkeye ve iş adamlarına hayırlı olmasını diledi.


TOKİ 


Geri Dön