26 / 04 / 2024

Türk müteahhitler Türkmenistan'da turizm bölgesi kuruyor

Türk müteahhitler Türkmenistan'da turizm bölgesi kuruyor

Avaza Turizm Bölgesi'nde Türk müteahhitlerce inşa edilen 4 otel Türkmenistan'ın turizm kapasitesini bir günde yüzde 25 artırdı



TÜRSAB Başkanı Ulusoy'a Antalya'yı örnek alan bölgede turizm lisesi kurarak otel görevlilerini yetiştirmesi için teklif götürüldü. Türkmenistan' da vizyon projesi kapsamında, Hazar Denizi kıyısındaki Avaza Bölgesi'nde kurulmaya başlanan turizm merkezinin ilk etabı Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'un katıldığı törenle dün kapılarını açtı. Antalya modeli yaratılmasının hedeflendiği turizm bölgesinin açılışına Türkiye'den de Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Dostluk Grubu milletvekilleri ve Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, çok sayıda turizmci, iş dünyasının önde gelenleri katıldı.

1 MİLYAR $'LIK YATIRIM
Dört Türk müteahhidi; İçkale, Sehil, Polimeks ve Delta İnşaat şirketleri tarafından yapılan ve toplamı 1 milyar doları aşan yatırımla ülkenin 4 bin yatak olan kapasitesine bin yatak daha eklendi. Yapımına 2 yıl önce başlanan turizm bölgesinin ilk etabında; 5 yıldızlı 4 otelin açılışını gerçekleştiren Berdimuhammedov, projenin 2011'de tamamlanacağını söyledi. Berdimuhammedov, başta Türk yatırımcılar olmak üzere, hem bölgenin inşasında yer alan hem de bu bölgede uzun dönemli yatırım yapan işadamlarına teşekkür etti. Berdimuhammedov, konuşmasında Türkmenistan Hükümeti'nin, 1 milyar doları aşan yatırım tutarıyla hayata geçirilen bu projeye yabancı yatırımcı çekmek amacıyla vize, vergi, gümrük konularında birçok kolaylıklar getirdiğini söyledi.

HER ALANDA DEĞİŞİM
Berdimuhammedov, "Avaza'da açılışı gerçekleştirilen ilk etabın ardından önümüzdeki dönemde modern oteller, sağlık merkezleri, çocuk merkezleri, özel villalar, kültürel ve spor merkezleri ve iş merkezleri de Türkmenistan ekonomisine kazandırılacak" dedi. Projeyle birlikte ulaşımdan iletişime kadar birçok diğer sosyal alanlarda da değişimler planladıklarını söyleyen Berdimuhammedov, bu yatırımlardan birinin de inşaasına Şubat'ta başlanan Türkmenbaşı Havaalanı ile Eraliyevo Turkmenbashi Bereket Gorgan Demiryolu projesi olduğunu dile getirdi.
Recai KÖMÜR /Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Türkler Türkmenistan'da yeni bir Antalya kuruyor

Türk müteahhitler, Türkmenistan'ın turizm kapasitesini bir günde yüzde 25 artırdı.
Hazar Denizi kıyısındaki Avaza Turizm Bölgesi'nde Türk müteahhitlerce inşa edilen toplam 1000 yataklı 5 otel hizmete girdi. Antalya'yı örnek alan bölgede, otel görevlilerinin yetiştirilmesi için Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'ne (TÜRSAB) teklif götürüldü.
Avaza Bölgesi'nde kurulmaya başlanan turizm merkezinin ilk etabı, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'un katıldığı törenle dün kapılarını açtı.
İçkale, Sehil, Polimeks ve Delta İnşaat şirketleri tarafından toplam 1 milyar dolarlık yatırımla yapılan 5 otelle, ülkenin 4 bin olan yatak kapasitesine 1000 yatak daha eklendi.
Yapımına iki yıl önce başlanan turizm bölgesinin 2011'de tamamlanacağını söyleyen Berdimuhammedov, bölgede uzun dönemli yatırım yapan işadamlarına teşekkür etti.

Vize ve vergi teşviki
Berdimuhammedov konuşmasında bu projeye yabancı yatırımcı çekmek amacıyla vize, vergi ve gümrük konularında kolaylık sağladıklarını söyledi.
Berdimuhammedov, “Önümüzdeki dönemde Avaza'ya modern oteller, sağlık merkezleri, özel villalar, kültür ve spor yapıları ile iş merkezleri inşa edilecek” dedi.
Ulaşımdan iletişime kadar birçok alanda da değişim planladıklarını belirten Berdimuhammedov, bu yatırımlar arasında Türkmenbaşı Havaalanı ile Eraliyevo Turkmenbashi Bereket Gorgan Demiryolu'nun olduğunu söyledi.

Eğitim desteği
Türkmen yetkililerin kendilerinden turizm meslek lisesi kurmasını talep ettiğini belirten TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, lise kurmak yerine öğretmen göndermeyi tercih edeceklerini dile getirdi. Ulusoy, Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı sarayındaki servis görevlilerinin de kendileri tarafından yetiştirildiğini belirtti.
Ulusoy, Türkmenistan'da açılan kapının kapanmaması gerektiğini belirterek, “Müteahhitlerimizin arkasındayız. Bu inşaatları İtalyanlar, Almanlar, Fransızlar yapsa daha mı iyiydi” dedi.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) İkinci Başkanı Seçim Aydın, Avaza'daki oda-kahvaltı fiyatlarının 100-150 dolar arasında olduğunu belirterek, ilerleyen dönemde ‘her şey dahil' sistemine geçileceğini söyledi.

Hazar'ın suyu sağlık dağıtacak
Hazar Denizi kıyısındaki Avaza Turizm bölgesinde hedef Antalya modeli yaratmak. Toplam 1000 yataklı proje; spa konsepti üzerine kuruldu. Deniz içinde Dubai'deki Burj Dubai'ye benzer bir otelin de yer alacağı bölgede turistler özel spa terapilerinden ve su sporlarından yararlanabilecek.
Milliyet

'Hazar, Antalya olur' iddiasıyla 1 milyar dolarlık otel yaptılar

Türkmenistan'ın Avaza bölgesini Antalya gibi bir turizm cenneti yapmak için kolları sıvayan Türk işadamları, 1 milyar dolarlık otel yatırımı yaptı. Tamamlanan 5 oteli, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov ile Türkiye'den Turizm Bakanı Ertuğrul Günay açtı. Toplam 1100 yatak kapasiteli 5 otel, Türkmenistan'ın turizm kapasitesini bir günde yüzde 25 artırdı.

DÜNYANIN beşinci büyük doğalgaz rezervine sahip Türkmenistan, yeni dönemde turizmle gündeme gelmek istiyor. Bunun için Hazar Denizi kıyısındaki Türkmenbaşı kentini turizm bölgesi ilan eden Türkmen hükümeti, 1 milyar dolarlık otel projesi hazırladı. Şu ana kadar tamamlanan 5 oteli, 4 Türk firması inşa etti. Türkmenbaşı şehrindeki Avaza bölgesindeki otellerin açılışını Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbenguli Berdimuhammedov ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yaptı. Türkmenistan'ın yeniden yapılanması için gerçekleştirilecek tüm projelerin büyüklüğü 7 milyar doları bulacak. Berdimuhammedov, 2011'de turizm bölgesinin tamamını hizmete açarak bölgenin en önemli turizm merkezlerinden olacaklarını söyledi.

Ertuğrul Günay, "Türkiye'nin turizmde en hızlı büyüyen 7'nci ülke olduğunu söyledim, Berdimuhammedov ise bu konuda tevazu gösterdiğimizi, Türkiye'nin turizmdeki deneyimlerinden yararlanmak istediklerini söyledi" dedi. Türk turizmcilerin Suriye'de işin işletme kısmında, Türkmenistan'da ise yatırım kısmında etkili olmaya başladığını aktaran Günay, "Devlet Başkanı, ülkenin turizme açılması için çok istekli ve bu konuda Türklerden destek bekliyor" dedi.

Turizmde söz istiyor

TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, turizm bölgesi hakkında bilgi verirken, "Türkmenler petrol ve doğalgaz dışında turizmde de söz sahibi olmak istiyor. Türkiye olarak bu noktada destek veriyoruz. Türkmen hükümeti turizm meslek lisesi de istedi ancak TURSAB olarak okul açma yerine öğretmen gönderme yoluna gideceğiz" dedi. Ulusoy, Türkmen öğrencilerin Türkiye'ye gelerek eğitim alacağını da duyurdu. Ulusoy, Avaza bölgesi için Antalya'nın örnek alındığını kaydetti.

Otellerin hepsi 5 yıldızlı

Ulusoy, Türkmenistan'ın toplam turizm yatak kapasitesinin 4 bin olduğunu; ülkede tek 5 yıldızlı otel bulunurken Avaza'da inşa edilen otellerin hepsinin 5 yıldız sınıfında olduğunu kaydetti. Bu 5 otelin ikisini Sehil İnşaat, diğerlerini İçkale, Polimeks ve Delta İnşaat yaptı. Sehil İnşaat, Hazar Denizi'nin içinde yer alacak şekilde bir otel daha yapıyor. Bu otelde kullanılmak üzere 65 metrelik bir de yat alındı. Şu ana kadar yapılan otellerin maliyeti 1 milyar dolar, toplam yatak kapasitesi 1100 ve kişi başı geceleme ücreti 100-150 dolar. Şubatta inşaasına başlanan Türkmenbaşı Havalimanı açılınca, Avrupa'dan da turist bekleniyor.

Doğalgaz devi şimdi turizmde de büyüyecek

DÜNYANIN beşinci büyük doğalgaz rezervine sahip olan ve ekonomisi ağırlıklı olarak enerjiye bağlı olan Türkmenistan'da turizm endüstrisi yeni yeni kuruluyor. Ülke yılda 300 bin turist çekebiliyor. Başkent Aşkabat'ta, Orta Asya'nın en büyük havalimanlarından biri bulunuyor. Haftanın belli günlerinde İngiltere, Almanya, Rusya, Türkiye, Ukrayna ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden uçuşlar yapılıyor. Türkiye'ye gelen Türkmen vatandaşı sayısında son yıllarda ciddi artış söz konusu. 2006'da 48 bin 857 bin olan Türkmen turist sayısı 2008'de 88 bin 334'e çıktı; ancak bu yılın ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8'lik düşüş oldu.

Erken rezervasyonda artış oranı yüzde 43

TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Türk turizmindeki gelişmeleri değerlendirirken, 'Erken rezervasyon' kampanyasının olumlu yansıdığını söyledi. Ulusoy, "Erken rezervasyon yapanların sayısı yüzde 43 arttı" dedi. 'Domuz gribi' ile ilgili haberlerin veriliş tarzını eleştiren Ulusoy, "Air France uçağının düşmesi haberine çok az yer verildi. Buna karşılık havalimanlarında maskeli insanların görüntüleri televizyonlarda çok sık yer aldı. Bu nedenle gemi ile gelen turistler bile etkilendi" ifadelerini kullandı. Ulusoy, Alman ve Rus turist sayısında düşüşe rağmen geçen seneki rakamları yakalamayı hedeflediklerini ifade etti.
Mehtap ÖZCAN/Hürriyet

Hazar Denizi'ni Antalya'ya Türk yatırımcılar çevirecek
Türkmenistan, 2 yıl önce yapımına başladığı 1 milyar $'lık turizm bölgesinin ilk etabını hizmete açtı. İlk etaptaki 5 otel Türk firmaları tarafından yaptırıldı

Yapımına 2 yıl önce başlanan ve yatırımların büyük kısmını Türk yatırımcıların oluşturduğu Avaza Uluslararası Serbest Turizm Bölgesi'nin ilk etabı, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'un da katılımıyla açıldı. Türkiye'den Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, milletvekilleri ve Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve çok sayıda turizmci katıldı.

Türkmenistan'ın Hazar Denizi kıyısındaki en güzel şehri olan Türkmenbaşı'nda hayata geçirilen turizm bölgesinin ilk etabında; Türkiye'den Sehil İnşaat, Polimeks, Delta ve İç Kale firmalarının yaptırdığı 5 otelin açılışını gerçekleştiren Berdimuhammedov, 2011'de turizm bölgesinin tamamını hizmete açarak Türkmenistan'ı bölgenin en önemli turizm bölgelerinden biri yapacaklarını söyledi.

YÜZDE 10'U BİTTİ

'Hazar'ı Antalya yapma' iddiası taşıyan projenin yüzde 10'unu oluşturan 5 tesisi doğrudan yaptıran Türkmenistan Hükümeti, kalan etapları özel sektör aracılığıyla tamamlayacak. Hükümet, yatırımcı ve işletmeci olarak yabancı sermayeyi çekmek için cazip teşvikler sunuyor.

Hazar'a Burj el Arab

Dünyanın en zengin doğalgaz ve petrol rezervlerine sahip ülkelerden Türkmenistan, bu alanlardan kazandığını turizme yatıracak. 2011'de tamamlanacak tu-rizm bölgesinin Burj el Arab'ı olarak nitelendirilen 7 yıldızlı, Hazar Denizi'nin üstünde inşa edilecek 600 milyon dolarlık oteli de yine bir Türk şirketi inşa edecek.
Şükrullah DOLU/Yenişafak

Türkler Türkmenistan'da Antalya kuracak

Türk işadamları, Avaza'yı Antalya gibi turizm cenneti yapmak için kolları sıvadı Tamamlanan 5 oteli, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov açtı

Türk müteahhitler, Türkmenistan'ın turizm kapasitesini 1 günde yüzde 25 artırdı. Hazar Denizi kıyısındaki Avaza Turizm Bölgesi'nde Türk müteahhitlerce inşa edilen toplam bin yataklı 5 otel hizmete girdi. Türkmenistan'da vizyon projesi kapsamında, Hazar Denizi kıyısındaki Avaza Bölgesi'nde kurulmaya başlanan turizm merkezinin ilk etabı Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'un katıldığı törenle dün kapılarını açtı.

2011'de tamamlanacak
Açılışa, Türkiye'den de Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Dostluk Grubu milletvekilleri ve Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, çok sayıda turizmci ile iş dünyasının önde gelenleri katıldı. 4 Türk müteahhidi; İçkale, Sehil, Polimeks ve Delta İnşaat şirketleri tarafından yapılan ve toplamı 1 milyar doları aşan yatırımla, ülkenin 4 bin olan yatak kapasitesine bin yatak daha ekledi. Yapımına 2 yıl önce başlanan turizm bölgesinin ilk etabında; 5 yıldızlı otellerin açılışını gerçekleştiren Gurbanguli Berdimuhammedov, projenin 2011'de tamamlanacağını söyledi. Berdimuhammedov, başta Türk yatırımcılar olmak üzere, hem bölgenin inşasında yer alan hem de bölgede uzun dönemli yatırım yapan işadamlarına teşekkür etti. Berdimuhammedov konuşmasında, Türkmenistan Hükümeti'nin, 1 milyar doları aşan yatırım tutarıyla hayata geçirilen bu projeye, yabancı yatırımcı çekmek amacıyla vize, vergi, gümrük konularında birçok kolaylıklar getirdiğini ifade etti.
Takvim

'Hazar'ı Antalya yaparız' diyen Türk girişimciler 1 milyar dolarlık iş aldı 
 
Orta Asya'nın petrol ve doğalgaz ülkesi Türkmenistan, turizmle gündeme gelmek için Türkiye'yi örnek alıyor. 
 
Ülke yönetimi özellikle Awaza bölgesini ihya etmek amacıyla 7 milyar dolarlık yatırım projesi hazırladı. Dev yatırımlardan pay almak isteyen Türk işadamları kolları sıvadı. 'Hazar'ı Antalya yaparız' diyen Türk girişimcileri şimdiden 1 milyar dolarlık pay aldı. Bu kapsamda Türk şirketlerinin bölgede inşa ettiği 5 otelin açılışı dün Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yapıldı. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Awaza için Antalya bölgesinin örnek alındığını kaydetti.

Orta Asya cumhuriyetlerinden petrol ve doğalgaz ülkesi Türkmenistan yeni dönemde turizmle gündeme gelmek istiyor. Bunun için Hazar Denizi kıyısındaki Türkmenbaşı kentini turizm bölgesi ilan eden hükümet, 7 milyar dolar büyüklüğünde proje hazırladı. Bölgede tamamlanan 5 oteli, 4 Türk firması inşa etti. Türkmenbaşı şehrindeki Awaza bölgesindeki otellerin açılışını Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbenguli Berdimuhammedov ile Turizm Bakanı Ertuğrul Günay birlikte yaptı.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) önderliğinde, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da aralarında bulunduğu heyet, Türkmenbaşı turizm bölgesinin açılışı için Türkmenistan'a geldi. Geleneksel dua ve halk dansları eşliğinde açılış alanına gelen Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov, 2011 yılında turizm bölgesinin tamamını hizmete açarak Türkmenistan'ı bölgenin en önemli turizm bölgelerinden biri yapacaklarını söyledi. Berdimuhammedov, başta Türk yatırımcılar olmak üzere, hem bölgenin inşasında yer alan hem de bu bölgede uzun dönemli yatırım yapan işadamlarına teşekkür etti.

Açılıştan sonra, Berdimuhammedov'la görüşen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise Türk işadamlarının buradaki çalışmalarından Türkmen Devlet Başkanı'nın memnun kaldığını ifade etti. Görüşmede Türk işadamlarının vize konusundaki sıkıntılarının da gündeme geldiğini anlatan Günay, konunun çözüme kavuşturulacağı sözünü aldıklarını ifade etti.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, açılıştan sonra basın mensuplarına turizm bölgesi hakkında bilgi verdi. Türkmenlerin petrol ve doğalgaz dışında turizmde de söz sahibi olmak istediklerini söyleyen Ulusoy, Türkiye olarak bu noktada destek vereceklerini anlattı. Ulusoy, Türkmen hükümetinin kendilerinden turizm meslek lisesi açılmasını talep ettiğini ancak birlik olarak okul açmak yerine öğretmen gönderme yoluna gideceklerini bildirdi. Ulusoy, Türkmen öğrencilerin de Türkiye'ye gelerek eğitim alacağını duyurdu. Türkmenistan'da hizmet sektörünün tam olarak gelişmediğini ifade eden Ulusoy, burası için Antalya bölgesinin örnek alındığını kaydetti. Ulusoy'un verdiği bilgilere göre, Türkmenistan'ın toplam 4 bin yatak kapasitesi bulunuyor. Yılda yaklaşık 300 bin civarında turist gelen ülkede bir tane 5 yıldızlı otel var.

Türk firmalarının Türkmenbaşı şehrinde inşa ettiği otellerin hepsi 5 yıldızlı. Bu otellerin ikisi Sehil İnşaat, diğerleri İçkale, Polimeks ve Delta İnşaat gibi Türk şirketleri tarafından yapıldı. Sehil İnşaat, Hazar Denizi'nin içinde yer alacak şekilde yeni bir otel daha yapıyor. Şu ana kadar yapılan otellerin maliyeti 1 milyar dolar, toplam yatak kapasitesi 1.100 ve kişi başı geceleme ücretleri 100 ile 150 dolar arasında.

Erken rezervasyonda artış oranı yüzde 43

TÜRSAB Başkanı Ulusoy, Türk turizmindeki gelişmeleri değerlendirdi. 'Erken rezervasyon' kampanyasının sektöre olumlu yansıdığını söyleyen Ulusoy, yüzde 43'lük artış sağlandı. Ulusoy, domuz gribi ile ilgili haberlerin veriliş tarzını eleştirdi. Air France uçağının düşmesine rağmen haberlerde çok az yer verildiğini söyleyen Ulusoy, buna karşılık havaalanlarında maskeli insanların görüntülerinin televizyonlarda çok sık yer aldığını, bu nedenle gemi ile gelen turistlerin bile etkilendiğini bildirdi. Ulusoy, şu anda Almanya'dan ve Rusya'dan gelen turist sayısında düşüşe rağmen geçen seneki rakamları yakalamayı hedeflediklerini ifade etti.

Yatırım kapısını Çalık açtı

Türkmenistan'daki en büyük yatırımcılardan biri Çalık Holding; inşaat, enerji ve tekstil sektörlerinde bugüne kadar gerçekleştirdiği 100'ü aşkın projeyle Türkmenistan'da önemli işlere imza attı. Enerji alanında; Türkmenistan'ın çeşitli bölgelerinde 5 termal elektrik santrali kuran Çalık Enerji aynı zamanda Türkmenistan'daki yatırım imkanlarını değerlendirerek petrol-doğalgaz keşif ve çıkarma işlerini yürütüyor. Endüstriyel tesisler, altyapı ve çevre projeleri, hastaneler, oteller ve yol inşaatlarına odaklanan GAP İnşaat ise Türkmenistan'ın yeniden inşasında önemli bir rol aldı. Dünyanın en büyük 10 denim üreticisi arasında yer alan GAP Tekstil ise Türkmenistan'da denimin yanı sıra ev tekstili ve örme tekstili tesisleriyle hem Türkmenistan hem de yurtdışı pazarlara üretim yapıyor. Çalık Holding'in patronu Ahmet Çalık, 1998 yılından beri Türkmenistan'da faaliyetleri bulunduğunu söyledi. Çalık, temmuz ayında burada bir hastanenin açılışı ve diğerinin de temel atma töreninin gerçekleştirileceğini ifade etti.
Abdulhamit YILDIZ, Cemil YILDIZ TÜRKMENBAŞI/Zaman

Türkmenler'in Antalya'sını Türk şirketleri inşa ediyor 

Türkmenistan'da Avaza turizm bölgesinde dört Türk şirketin 1 milyar $ yatırımla inşa ettiği bin yataklı beş otel açıldı. Avaza'nın Antalya modeliyle büyümesi hedefleniyor

Türkmenistan'da Hazar Denizi kıyısında Avaza turizm bölgesinde Türk müteahhitlerin imzasını taşıyan bin yataklı beş otel hizmete girdi. Bu projelerle Türk müteahhitler, Türkmenistan'ın turizm kapasitesini bir günde yüzde 25 artırırken, hedef Avaza turizm bölgesinde ‘Antalya modeli yaratmak' olarak açıklandı. Spa konsepti üzerine kurulan projede, deniz içinde Dubai'deki Burj Dubai'ye benzer bir otelin de yer alacağı bölgede, turistler özel spa terapilerinden, yöresel bitki, meyvelerden, su sporlarından yararlanabilecek. Türkmenistan'da vizyon projesi kapsamında, Avaza bölgesinde kurulmaya başlanan turizm merkezinin ilk etabı Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'un katıldığı törenle kapılarını açtı.

KAPASİTE 4 BİNDEN 5 BİNE ÇIKTI

Açılışa, Türkiye'den de Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Dostluk Grubu milletvekilleri ve Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, çok sayıda turizmci, iş dünyası temsilcileri katıldı. İçkale, Sehil, Polimeks ve Delta İnşaat şirketleri tarafından yapılan ve toplamı 1 milyar doları aşan yatırımla ülkenin 4 bin yatak olan kapasitesine bin yatak daha eklendi. Yapımına 2 yıl önce başlanan turizm bölgesinin ilk etabında, 5 yıldızlı otellerin açılışını gerçekleştiren Berdimuhammedov, projenin 2011'de tamamlanacağını söyledi. Berdimuhammedov, başta Türk yatırımcılar olmak üzere bu bölgede uzun dönemli yatırım yapan işadamlarına teşekkür etti.

YATIRIMCILARA KOLAYLIKLAR SAĞLANDI

Berdimuhammedov, Türkmenistan'ın, 1 milyar dolar yatırımıyla hayata geçirilen bu projeye yabancı yatırımcı çekmek amacıyla vize, vergi, gümrük konularında birçok kolaylıklar getirildiğini söyledi. Berdimuhammedov ‘İlk etabın ardından önümüzdeki dönemde modern oteller, sağlık merkezleri, çocuk merkezleri, özel villalar, kültürel ve spor merkezleri ve iş merkezleri de Türkmenistan ekonomisine kazandırılacak' dedi.

TÜRSAB eğitim verecek

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, 20 yıldır burada açılan kapının kapanmaması gerektiğini belirterek ‘Müteahhitlerimizin arkasındayız. Bu inşaatları İtalyanlar, Almanlar Fransızlar yapsa daha mı iyiydi' dedi. Türkmen yetkililerin kendilerinden turizm meslek lisesi kurmasını talep ettiğini belirten Ulusoy, lise kurmak yerine öğretmen göndermeyi tercih edeceklerini dile getirdi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) İkinci Başkanı Seçim Aydın da hizmete giren otellerde oda fiyatlarının günlük 100-150 dolar arasında olduğunu belirtti.

Tecrübemizden yararlanacaklar

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'la sıcak bir görüşme yaptıklarını belirtti. Günay, Berdimuhammedov'un kendisine Türk işadamlarının 8 otel yaptığını 4'ünün açıldığını, kalanlarının da bağımsızlık bayramında açılacağını söylediğini aktardı. Türkiye'nin turizmde dünyanın 7'nci büyüğü olduğunu kaydeden Günay ‘Berdimuhammedov bana ‘Tevazu gösteriyorsunuz, daha üstlerdesiniz. Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmamız gerekir' dedi. Eğitim ve turizm burs destekleri verebileceğimizi söyledim' dedi. Günay, şöyle devam etti:

TALEPLERİ İLETTİK

‘İşadamlarının vize konusunda talepleri olduğunu söyledik, yardımcı olacağını söyledi. Bu coğrafyada bir millet iki devlet nitelemesi sık kullanılır, sayın cumhurbaşkanı bunu benden önce ‘Birlikte yapacağımız çok iş var' dedi.' Türkmenistan'ın turizmde atılım yapmak istediğini aktaran Günay, ülkede atlar üzerinde farklı bir turizm destinasyonu oluşturabileceğini, ipek yolu güzergahındaki ören yerlerinin de turizme kazandırılabileceğini anlattı.

Çalık: Türkmenistan atavatanımız

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Türkmenistan'da 1992'den beri tekstil, enerji ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösterdiklerini belirterek ‘Burada önemli projeler gerçekleştirdik. Bugün de devlet başkanının vizyon projesinin açılışına geldik. Bu dost ve kardeş ülke bizler için aynı zamanda atavatan. Buraya gelmekten mutluluk duyduk' dedi. Avaza bölgesinde proje üstlenip üstlenmediklerine ilişkin bir soru üzerine Çalık ‘Biz turizmde yokuz. Otel inşaatımız yok. 21 Temmuz'da Türkmenistan'da inşa ettiğimiz bir hastanenin açılışı olacak ardından yeni bir hastane inşaatının temeli atılacak' dedi.
Oğuz KARAMUK/Star

Antalya, Türkmenistan'a taşındı

Türk müteahhitler, Türkmenistan'ın turizm kapasitesini yüzde 25 artırdı. Avaza'da inşa edilen bin yataklı 5 otel hizmete girdi.Antalya'yı örnek alan bölgede otel görevlilerini de TÜRSAB yetiştirecek...

Türkmenistan'ın Hazar Denizi kıyısındaki Avaza Bölgesi'nde kurulmaya başlanan turizm merkezinin ilk etabı Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'un katıldığı törenle dün açıldı. Açılışa, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çalık Holding Başkanı Ahmet Çalık, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy gibi isimler de katıldı.

YÜZDE 25 ARTTI

Dört Türk müteahhidi; İçkale, Sehil, Polimeks ve Delta İnşaat tarafından yapılan ve toplamı 1 milyar doları aşan yatırımla, ülkenin 4 bin yatak olan kapasitesine bin yatak daha eklendi. Yapımına 2 yıl önce başlanan turizm bölgesinin ilk etabında 5 yıldızlı otellerin açılışını gerçekleştiren Berdimuhammedov, projenin 2011'de tamamlanacağını söyledi.

Berdimuhammedov, “Avaza'da açılışı gerçekleştirilen ilk etabın ardından önümüzdeki dönemde modern oteller, sağlık merkezleri, çocuk merkezleri, özel villalar, kültürel ve spor merkezleri ve iş merkezleri de Türkmenistan ekonomisine kazandırılacak” dedi.
Celal TOPRAK/Bugün


Geri Dön