18 / 04 / 2024

Türk müteahhitler, Türkmenistan'daki inşaat işlerine talip!

Türk müteahhitler, Türkmenistan'daki inşaat işlerine talip!

Türkmenistan'ın 2010 için ayırdığı 12 milyar dolarlık inşaat pastasının 5 milyar dolarlık kısmını Türk müteahhitlerinin alabileceği açıklandı



Temaslarda bulunmak üzere Türkmenistan'da bulunan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türmenistan'ın 2010 için ayırdığı 12 milyar dolarlık inşaat pastasının 5 milyar dolarlık kısmını Türk müteahhitlerinin alabileceğini açıkladı.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulu Berdimuhamedov da “Temiz, dürüst ve zamanında çalışan firmaların Türkmenistan'da yapacak çok işi olduğunu” kaydetti. Çağlayan, temasları sırasında Berdimuhamedov'a Türkiye Sanayici ve İşadamları Vakfı'nca (TÜSİAV) verilen “Yılın Devlet Adamı Ödülü”nü takdim etti. Ödül sonrası konuşan Berdimuhamedov, bu ödülün çok değerli olduğunu belirterek, şahsı ve Türkmenistan halkı adına kabul ettiğini belirtti.

İşadamlarından çok memnunum
Türk işadamlarının Türkmenistan'da yaptıkları işlerden çok memnun olduklarını ifade eden Berdimuhamedov, burada iş yapan işadamlarının sayısını dahi bilmediklerini söyledi. Berdimuhamedov, Hazar Denizi kıyısında kurulmakta olan Avaza Turizm Bölgesine verdikleri öneme de değinerek, Çağlayan'ı bölgeyi görmeye davet etti.

En fazla işi buradan aldık
Geçen yıl küresel krizin yaşandığı bir ortamda Türk müteaahhitlerinin en fazla işi Türkmenistan'da aldığını belirten Çağlayan da, Berdimuhamedov'un gerek 2010 gerek sonraki yıllarda özelikle Türk firmaları ile çalışmak istediklerini söyledi. Ülkede kurulması planlanan yeni enerji santralleri konusunda görüşmeler yaptıklarını da dile getiren Çağlayan, “Türk firmalarına gereken destek verilecek” dedi.
Atavatandan dünyaya açılım

Çağlayan, Cumhurbaşkanı'na Türk firmalarının Türkmenistan'da sanayi, ticaret ve turizm alanında da yatırım yapmak istediğini iletti. “Türkmenistan'dan da kalıcı yatırımlarla üretim yaparak ata vatandan tüm dünyaya ihracat yapmak istiyoruz” önerisinde bulunan Çağlayan, Türkmenistan'da Türk firmalarının tersane yatırım yapma isteğini de Berdimuhamedov'a aktardı. Çağlayan, “Bu yatırımdan memnun olacaklarını aktardılar. Daha fazla Türk firmasını görmek istediğini söylediler” dedi.
Hürriyet/Umut Erdem


Geri Dön