19 / 04 / 2024

Türk müteahhitlerin hedefi 50 milyar dolar!

Türk müteahhitlerin hedefi 50 milyar dolar!

TMB, 2018'de 20 milyar dolara ulaşan yurt dışı müteahhitlik gelirini 2030'da 50 milyar dolara çıkartarak Türkiye'nin uluslararası pazar payını yüzde 7'ye yükseltmeyi hedefliyor…



Küresel ekonomi açısından zor bir yıl olan 2018’de yurt dışında 20 milyar dolar değerinde yeni proje geliştiren inşaat sektörü, yurt dışı başarısı için yeni hedefler koydu. 2030'da Türk müteahhitlerinin uluslararası pazardan aldığı payı 50 milyar dolarla yüzde 7'lere yükseltmeyi amaçlayan Türkiye Müteahhitler Birliği yetkilileri, "Önümüzdeki dönem yapılacak bazı düzenlemelere bağlı olarak yurt dışı için Türk iş gücünde de '100 bin istihdam1 hedefimizi ortaya koyduk" diye konuştu.

Peki, müteahhitleri bu hedefe götürecek hedef pazarlarda durum nedir? En büyük pazarlardan Rusya ve Irak’a dair olumlu gelişmeler dikkat çekici...

RUSYA YENİDEN LİDER

TOKİ Dergi’de yer alan habere göre; 2015 yılında yaşanan talihsiz uçak kazasının iki ülke arasındaki ilişkileri bozması, müteahhitlik hizmetlerini doğrudan etkilemişti. ilişkilerin normalleşmesinin ardından Rusya, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerimizde pazar sıralamasında lider konumuna geri döndü. TMB yetkilileri, Rusya'da 2012-2015 döneminde yıllık potansiyel proje tutarı olan 5-6 milyar doların kısa sürede yeniden yakalanabileceğine dikkat çekiyor.

Irak'ta ise yeni kurulan hükümetin, ülkenin yeniden imarına ve yaşam kalitesinin yükseltilmesine gösterdiği önemle olumlu bir dönemin başlangıç sinyallerine işaret ettiğini belirten TMB yetkilileri, Ticaret Bakanlığı başkanlığında 25 Nisan 2019 tarihinde Bağdat'a bir ziyaret gerçekleştirdi. "Irak'ın Yeniden imarı için Türkiye-lrak inşaat Forumu" kapsamında üst düzey yetkililere bölgenin imarında Türk müteahhitlerinin iş birliği arzusu vurgulandı.

Irak’ın yanı sıra Libya'ya dönük girişimler de hız kazandı. Türk müteahhitlerinin Libya'da yarım kalmış projeleri ve alacaklarına ilişkin iki ülke arasında TMB'nin de içinde yer aldığı bir Ortak Çalışma Grubu oluşturuldu. Son toplantının 19-21 Mart 2019 tarihleri arasında Trablus'ta yapıldığını ancak ardından Libya'da başlayan iç karışıklıklar sonucu süreç tamamlana-madan çalışmaların duraklama dönemine girdiğini aktaran TMB yetkilileri, "Yakın coğrafyamızda barış ve istikrar ortamının yeniden sağlanması, bu toprakların insanları olarak hepimizin en büyük arzusudur" ifadelerini kullandı.

ÖNE ÇIKAN HEDEF PAZARLAR

TMB, Türkiye'nin yurt dışı pazarımızın büyük bölümünü oluşturan Rusya, Libya ve Irak'ta geçen yıllarda yaşanan kaybı dengeleyebilmek için yeni pazar arayışlarını yoğun olarak sürdürüyor. Sahra Altı Afrika, Hindistan, ASEAN Bölgesi ve Latin Amerika TMB'nin birkaçyıldıryakından takip ettiği, potansiyeli yüksek pazarlar arasında yer alıyor. 2019 hedeflerini açıklarken Sahra Altı Afrika ülkelerine daha fazla yoğunlaşacaklarının işaretini veren TMB yetkilileri, şunları söylüyor: "Rusya ve Irak bu yıl yurt dışı müteahhitlik hizmetleri açısından önemini koruyacaktır. Libya'daki son gelişmeler ise Birliğimizce yakından izlenmektedir. Sahra Altı Afrika ülkeleri, sahip olmaya başladıkları istikrarla başta altyapı projeleri olmak üzere birçok konuda yatırım programları başlatmaktadır. Firmalarımız bunlarla yakından ilgilenmekte; Etiyopya, Ekvator Ginesi, Senegal ve Sudan gibi ülkelerde önemli işler üstlenmektedir."

Türk inşaatçılar yurt dışında 9 bin 700 proje yaptı!
 


Geri Dön