25 / 04 / 2024

Türk Telekom Arena'ya 13 milyon Dolar'lık çatı!

Türk Telekom Arena'ya 13 milyon Dolar'lık çatı!

Spor Genel Müdürlüğü ile G.Saray arasında dava konusu olan açılır kapanır çatı davasında, 5 kişilik bilirkişi raporu hazırlandı. Türk Telekom Arena için istenilen açılır-kapanır çatı sisteminin yapılması halinde maliyeti 13 milyon dolar civarında olacak.




SGM ile G.Saray arasında dava konusu Arena'nın çatısı için 5 kişilik bilirkişi rapor verdi: "Kapanırsa çimler fotosentez yapamaz ve yaşayamaz. Dünyada sadece 3 örnek var, onlar da sağlıklı değil.''


Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ile G.Saray yönetimi arasındaki Türk Telekom Arena'nın açılır kapanır çatı davasında, 5 kişilik bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda mahkemenin kararını etkileyecek çok önemli ayrıntılar var. İşte o raporun önemli detayları: "Türk Telekom Arena'ya açılır-kapanır çelik çatı sisteminin yapılmasının hem maliyetli hem de bu sistemin yapılması halinde ultraviyole ışınlarına tabi tutulan 'Growlights lambaları' denen sistemle çimlerin yaşamasının imkansız hale gelecektir. Yarı kapalı stat niteliğindeki stadyum, güneş ışınlarını yeterli düzeyde alamazsa 9 üniteden oluşan 60 adet Growlights lambalar bir saatte 540 bin kw-h gibi oldukça yüksek enerji sarf eder. 


STAT YAPILIRKEN DÜŞÜNÜLMEMİŞ


Sahadaki çimler günde 12-17 saat süreyle ultraviyole ışınlarına tabi tutulmaktadır. Çimlerin gelişimi fotosentez olayına bağlıdır. Çimin fotosentez yapabilmesi için güneş ışına ihtiyaç duyduğu açıktır. Ancak güneş ışınlarının yeterli gelmemesi halinde suni olarak ultraviyole ışınlarına ihtiyaç duyduğu bilinmektedir. Stadın yapımı aşamasında saha zeminin yeterli güneş ışığını alamadığı öngörülmemiştir. Dolayısıyla TT Arena'nın kızak yöntemi ile çim bakımına olanak verecek şekilde inşa edilmediği de anlaşılmaktadır. 


ÇOK GEREKSİZ ATIL BİR YATIRIM OLUR


Dünyada bu şekilde üstü kapalı örnek çok az. Sadece 3 adet açılır-kapanır çatı sistemli stat bulunmaktadır ve sistemin tercih edilmediği anlaşılmaktadır. Türk Telekom Arena'ya açılır-kapanır çatı sistemi yapılması halinde maliyeti 13 milyon dolar civarında olacak ve saha çimlerinin bakımı için 'Growlight' yöntemi dışında başka bir seçenek kalmayacaktır. Çim bakım ve stat işletme maliyetleri astronomik ölçüde artacaktır. Kurulumuzca açılır-kapanır çatı sistemi gereksiz ve atıl bir yatırım olarak değerlendirilmektedir."




Akşam



Haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Bilirkişi, 6 yıldır çatısı kapatılması beklenen Türk Telekom Arena’da kulübü sevindiren bir rapor verdi. Bilirkişi, stada açılır kapanır çatı yapılması halinde çimlerin zarar göreceğini ve bu sisteme gerek olmadığını belirtti. Sarı kırmızılı yönetim, maddi sıkıntı nedeniyle yıllardır çatı yapımını öteliyordu. 


G.Saray, Spor Genel Müdürlüğü (SGM) verdiği taahhütte çatıyı 3 Mayıs 2013’e kadar yapacak aksi halde inşaat maliyet bedelinin yarısı kadar bedel ödeyecekti. Taahhüdünü yerine getiremeyen kulüp söz konusu parayı da ödemedi. Bunun üzerine kulübe dava açıldı. 


Davanın 2 yıldır görüldüğü İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 5 kişiden oluşan bilirkişinin raporu ulaştı.


STAT İNŞAATINDA IŞIK HATASI YAPILDI


RAPORDA şöyle denildi: “Açılır-kapanır çelik çatı sistemi hem maliyetli olacak hem de ultraviyole ışınlarına tabi tutulan ‘Growlights lambaları’ denen sistemle çimlerin yaşaması imkânsız hale gelecek. Yarı açık sahada çimler günde 12-17 saat ultraviyole ışınlarına tabi tutulmaktadır. Stadın yapımı aşamasında saha zeminin yeterli güneş ışığını alamadığı öngörülmemiştir. 


Hürriyet


Geri Dön