20 / 04 / 2024

Türk yatırımcılar Florida'daki evini satışa çıkardı!

Türk yatırımcılar Florida'daki evini satışa çıkardı!

Varlıklı Türkler'in ikinci adresi Florida'da mortgage krizinde üçte birine inen fiyatlar BP'nin petrol sızıntısının ardından yüzde 15 daha düştü



BP'nin Meksika Körfezi'nde çevre felaketine neden olan petrol sızıntısı, varlıklı Türkler'in ABD rüyasını da kirletti. Türkiye'de birçok sanatçı, işadamı ve yatırımcının yıllarca ikinci adres olarak gördüğü Florida sahillerine yaklaşan petrol sızıntısı bölgedeki emlak değerlerinde hızlı düşüşe neden oluyor. Daha önce de mortgage krizi nedeniyle aldıkları evlerin değeri üçte birine düşen Türk yatırımcılar şimdi bu bölgeden umudu kesip, evlerini elden çıkartmanın derdine düştü. Bölgede ağırlıkla Türkler'e çalışan Golden Royale Real Estate'in sahibi Korhan Kongaz "Zaten mortgage krizi nedeniyle dip yapan fiyatlar BP felaketiyle yüzde 10-15 daha düştü. Ünlü müşterilerimiz ellerindeki evi satmaya çalışıyor. Sadece benim şirketime 85 Türk müşteri evini satmak için başvuru yaptı" dedi. Ancak Kongaz gizlilik sözleşmesi gereği Türklerin adını vermekten çekindi. Kongaz, fiyatların artık dip noktasına ulaştığını da söyledi.

LÜKS REZİDANSLAR UCUZLADI
Florida işadamları ve ünlülerin ABD'deki yatırım listesinde ilk sırada geliyordu. Stüdyo ile 1+1 dairelerin 50 bin dolardan başladığını söyleyen Kongaz, bu dairelerin fiyatlarında bir düşüş meydana gelmediğini, düşüşün fiyatı 200 bin dolardan başlayan rezidans ve lüks evlerde meydana geldiğini söyledi. ABD'de gayrimenkul danışmanlığı hizmeti veren Bahtiyar Yurtoğlu ise Florida'nın merkezinde fiyatlarda bir değişiklik olmadığını ancak felaketin etkilediği batı Florida kıyılarında düşüş beklendiğini söyledi. Yurtoğlu, "Ben merkez Florida'da satış yapıyorum. Bu bölge etkilenmedi" diye konuştu.

ÇEVRE KRİZİNİ FIRSAT OLARAK GÖREN DE VAR
Bu arada ekonomik krizden çıkış sinyali ile emlak fiyatlarının artacağını düşünenler çevre felaketiyle umutlarını yitirse de bazı Türk yatırımcılar için tersine bir etkiye de neden oldu. Fiyatların ucuzlamasını fırsat bilen ve ABD'de uygun fiyata ev sahibi olmak isteyen Türk yatırımcılar da ABD'deki emlak şirketlerine başvurmaya başladı. Florida bölgesinde emlak lisansına sahip Nur Realty'nin sahibi Erkan Nur, "Florida'ya yaklaşan çevre felaketi burada ev sahibi olmak isteyenlerin kararını etkilemedi. 6 ay öncesine kadar kriz nedeniyle hiç satış yapamıyorduk. Şimdi ise Türkiye'den çok sayıda talep var. Haftada 2-3 ev satışı yapıyoruz" diye konuştu. Nur, ev satın almak isteyenlerin fiyatları 50 bin dolardan başlayan ve 400 bin dolara kadar çıkan aralıktaki evleri talep ettiğini söyledi. Nur, "1 yıl önce 300 bin dolara satılan 2 odalı evler şu anda 100 bin dolara satılıyor" diye konuştu.

YATIRIMCI PROFİLİ DEĞİŞİYOR
ABD'deki gayrimenkul fiyatları küresel ekonomik krizin ardından 3'te 1'i değerine düşmüş, çok sayıda mortgage sahibinin kredisini ödeyememesi nedeniyle bankaların elinde güçlü emlak stokları birikmişti. Bankalarınyabancılara toplu satışlarla satmaya başlamasıyla ABD'deki Türk emlakçılar da bu satışlara aracılık etmişti. Bu da ABD'deki Türk gayrimenkul yatırımcısının profilini değiştirdi.
Sabah/Dilek Taş

 


Geri Dön