26 / 04 / 2024

Türkiye 115 ülkeye çimento ihracatı yapıyor!

Türkiye 115 ülkeye çimento ihracatı yapıyor!

Türk çimento sektörünün toplam ihracatı yılın ilk 5 ayında yaklaşık yüzde 60 arttı ve 383 milyon dolara yükseldi.



Çimento endüstrisini global olarak temsil eden firmalar, 100. kez düzenlenen INTERCEM Konferansı kapsamında İstanbul’da bir araya geliyor. Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) ve Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) işbirliğiyle 24-26 Haziran tarihlerinde İstanbul Hilton Bomonti Hotel’de düzenlenecek konferansa 5 kıta, 34 ülke ve 52 şehirden 400 sektör temsilcisi yer alacak.

Habertürk'te yer alan habere göre, Türk çimento sektörünün toplam ihracatını yılın ilk 5 ayında yaklaşık yüzde 60 artırarak 383 milyon dolara yükselttiğini açıklayan Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Feyyaz Ünal, 'Bu performansımızı yılın kalan bölümünde de devam ettirmeyi istiyoruz. Yılsonunda 2018’e göre yüzde 30 ihracat artışı sağlama hedefimiz var, bu hedefi tutturacağımıza inanıyoruz. Amacımız, küresel çimento tüketiminin yüzde 3 artmasının beklendiği 2019 yılında, uluslararası rekabet artarken ülkemizin bu alandaki pazar payını artırmaktır' dedi.

Türkiye 115 ülkeye çimento gönderiyor

Türkiye’de yaklaşık 500 ihracatçı çimento firmasının faaliyet gösterdiğini ve 115 ülkeye çimento ihraç ettiklerini belirten Ünal sözlerine, 'Bugüne kadar başta konut yapı stoğunun yenilenmesi, yolların güvenli hale getirilmesi, ulaşımın iyileştirilmesi gibi yurt içi altyapı yatırımların en önemli taraflarından biri olduk, olmaya da devam ediyoruz. Diğer yandan global ölçekteki likidite daralması, döviz kurlarındaki dalgalanma, yatımlardaki yavaşlama tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini gösteriyor. Yurt içi talepte bir azalma olduğunu inkâr edecek durumda değiliz. Tüm bu gelişmelere rağmen geleceğe olan inancımız ve ülkemiz için değer üretmedeki kararlılığımızla Türk çimento sektörü olarak dış pazarlara odaklanıyor, hem ihracat hacmimizi hem de ihracat pazarlarımızı geliştirmek için gayret sarf ediyoruz. Bu çabamızın başarıya ulaştığını görmek de en büyük gururumuz' şeklinde devam etti.

Avrupa’nın en büyük çimento üreticisi Türkiye

Yurt genelindeki 55 entegre fabrika ve 19 bin sektör çalışanıyla Türkiye’ye ekonomik değer katmaya devam edeceklerini söyleyen Ünal, 'Bugün Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise dördüncü büyük üreticisi ve üçüncü büyük ihracatçısıyız' diye konuştu. 2018’de yaklaşık yüzde 53 kapasite kullanımıyla 600 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Ünal, 'Türk çimento sektörü olarak hala üretimimizi artıracak kapasitemiz var. Dolayısıyla dünya çimento sektöründe en yüksek rekabet gücüne sahip ülke biziz. Diğer yandan üretim gücünün yanı sıra ürün kalitesi, mükemmel hizmet, çevreye duyarlı yaklaşım, iş sağlığı ve güvenliğinde örnek performans da Türk çimento sektörünün uluslararası itibarını güçlendiren diğer etmenlerdir. INTERCEM Konferansı’nı ülkemize, İstanbul’a getiren de bu değerlerin toplamıdır' ifadelerini kullandı.

Çimento üretim kapasitesi yüzde 60'lara düştü!

Türkiye’nin çimento ihracatı 600 milyon doları aştı!


Geri Dön