19 / 04 / 2024

Türkiye 2021'deki konut satışıyla Avrupa lideri oldu!

Türkiye 2021'deki konut satışıyla Avrupa lideri oldu!

Türkiye'de konut satışlarında 2021'de 1 milyon 492 bin adetle tüm zamanların en yüksek ikinci zirvesine ulaşıldı. Türkiye, bu rakamla Avrupa'da en çok konut satışı yapılan ülke oldu.



- "Gayrimenkule güven konut satışında en yüksek ikinci rekoru getirdi"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konuyla ilgili değerlendirmesinde, yıllık satış adetlerindeki beklentilerinin hemen hemen gerçekleştiğine dikkat çekerek, "Yeterli konut arzı olmamasına rağmen tarihin ikinci büyük en yüksek seviyesi gerçekleşti. 2012 dönemindeki satışların iki katına çıkıldı" açıklamasında bulundu. 

Türkiye 2021 deki konut satışıyla Avrupa lideri oldu!

Aylık bazda 226 bin 503 adede ulaşıldığının altını çizen Durbakayım, "Bunun ilk nedeni dövizdeki riskli dalgalanmalardan kaçan yatırımcıların gayrimenkule yönelmesidir. Diğer taraftan 2021'de yapılan satış sözleşmelerinin, 2022'deki enflasyon yükünden arındırmak için yılın son ayında resmiyete geçmesidir." şeklinde konuştu.

Durbakayım, fiyatların yükseleceği öngörüsüyle ertelenen konut talebinin de öne çekildiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Özellikle 2022'ye birinci el satışlar için faiz, KDV, harç gibi konularda özel destek verilmesi, ilk el satışların toplam satışlar içindeki payını yüzde 31'den yüzde 50 seviyelerine çıkaracaktır. Bunun en önemli etkisi ise üretimin artması, buna bağlı olarak istihdam ve ekonomiye doğrudan katkısının GSMH'ye olumlu etkisi olacaktır. Devletin öncülük ettiği düşük faiz oranlarının özel sektöre yayılması durumunda, ipotekli satışların toplam satışlar içindeki oranının yıllık bazda yüzde 19,7 seviyesinden yüzde 30 seviyelerine çıkmasını sağlayabilir."


Geri Dön