25 / 04 / 2024

Türkiye 33 müteahhitle dünya ikincisi oldu!

Türkiye 33 müteahhitle dünya ikincisi oldu!

Türkiye, "Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi" listesinde 33 firmayla ikinci sırada yer aldı

 



Firmaların, ülkeleri  dışında gerçekleştirdikleri iş hacimleri dikkate alınarak hazırlanan listede  geçen yıl Türkiye´den 31 firma bulunuyordu. 2009´da 50 firmayla birinciliği elde eden Çin, bu yıl da 54 firmayla ilk sırayı aldı. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Türkiye´nin küresel krize ve artan rekabete rağmen geçen yıl elde ettiği ikincilik konu-munu korudu-ğunu, listeye giren müte-ahhit sayısını da artırmayı başardığını anlattı. Tanınmış uluslararası inşaat sektörü dergisi "Engineering News Record" (ENR) tarafından her yıl gerçekleştirilen araştırmada, "bir önceki yılda yurt dışındaki işlerden elde edilen gelirler"in esas alındığını kaydeden Eren,  araştırmanın aynı zamanda sektöre de ışık tuttuğunu ifade etti.

Listede kimler var

DÜNYANIN 225 büyük müteahhitlik kuruluşu listesine giren Türk şirketleri şöyle: Enka, Gama, Rönesans, Ant Yapı, STFA, Tekfen, TAV, Polimeks, Yüksel, Nurol, Kayı, Onur, Cengiz, Yapı Merkezi, Baytur, Güriş, Doğuş, Yaşar Özkan, GAP, Betatek, Çukurova, Yenigün, Rasen, Summa, Atlas, Makyol, Alarko, Metag, IC İbrahim Çeçen, Eser Taahhüt, Limak, TML, Öztaş.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

33 Türk müteahhit zirvede
Türkiye, uluslararası inşaat sektörü dergisi 'Engineering News Record'un dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhit listesinde 33 firmayla ikinci sırada yer aldı

Türkiye, `dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhit´ listesinde 33 firmayla ikinci sırada yer aldı. Firmaların, ülkeleri dışındaki iş hacimleri dikkate alınarak hazırlanan listede, geçen yıl Türkiye´den 31 firma vardı. Çin, 54 firmayla ilk sırada yer aldı.

Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Türkiye´nin ikinciliğini koruduğunu belirterek, "Listeye giren müteahhit sayısı arttı" dedi.

Yurt dışı faaliyetleri arttı

Uluslararası inşaat dergisi Engineering News Record´un (ENR) her yıl gerçekleştirdiği araştırmada, önceki yıl yurtdışındaki işlerden elde edilen gelir esas alınmıştı.

Erdal Eren, "Listedeki firmaların 2009´da ülkeleri dışındaki iş hacminin, krize rağmen yüzde 0.4 artış gösterdiği ortaya çıktı. Altyapı inşaatlarındaki artış, uluslararası müteahhitlik yapanların yüzünü güldürdü" dedi.

Altyapıya destek sürsün

Erdal Eren, firmaların ulaştırma, su ve enerji projelerinden elde ettikleri gelirin 2009´da önceki yıla kıyasla sırasıyla yüzde 10.6, 17.5 ve 33.6 arttığını bildirdi.

Krizde pek çok ülkede hükümetlerin altyapıya kaynak ayırmaya devam ettiğini kaydeden Erdal Eren, "Dileğimiz, ülkemizde de inşaat sektörünün canlı tutulması için altyapı yatırımlarına destek veren politikaların devam etmesi"

Üç yeni firma katıldı

ENR´nin 2010 listesine Türkiye´den üç yeni firma girdi. Bunlar, Yaşar Özkan, METAG ve Öztaş oldu. Geçen yılki listede bulunan Kontek firması bu yıl listeye giremedi.

En büyükler listesinde Enka, Gama, Rönesans, Ant Yapı, STFA, Tekfen, TAV, Polimeks, Yüksel, Nurol, Kayı, Onur, Cengiz, Yapı Merkezi, Baytur, Güriş, Doğuş, Yaşar Özkan, GAP, Betatek, Çukurova, Alarko ve Limak gibi firmalar yer aldı.
Posta

33 Türk firması 'En Büyük Müteahhitler' listesinde

Türkiye, `Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi´ listesinde 33 firmayla ikinci sırada yer aldı.
Firmaların, ülkeleri dışında gerçekleştirdikleri iş hacimleri dikkate alınarak hazırlanan listede, geçen yıl Türkiye´den 31 firma bulunuyordu. 2009´da 50 firmayla birinciliği elde eden Çin, bu yıl da 54 firmayla ilk sırayı aldı.
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye´nin küresel krize ve artan rekabete rağmen geçen yıl elde ettiği ikincilik konumunu koruduğunu, listeye giren müteahhit sayısını da artırmayı başardığını anlattı. Tanınmış uluslararası inşaat sektörü dergisi `Engineering News Record´ (ENR) tarafından her yıl gerçekleştirilen araştırmada, `bir önceki yılda yurtdışındaki işlerden elde edilen gelirler´in esas alındığını kaydeden Eren, araştırmanın aynı zamanda sektöre de ışık tuttuğunu ifade etti. ENR´nin 2009´a ilişkin analizinin hem bir önceki yıla hem de geleceğe ilişkin bazı bulguları ortaya koyduğu belirten Eren, şöyle dedi:
"Bunlar arasında Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi listesinde yer alan firmalar grubunun 2009´da kendi ülkeleri dışındaki toplam iş hacminin krize rağmen yüzde 0.4 oranında artış gösterdiğini; krizden farklı bölgelerin farklı oranlarda etkilenmiş olduklarını, en büyük olumsuz etkinin ABD (-yüzde 16.5) ve Avrupa´da görüldüğünü (-yüzde 11.7); Ortadoğu´da krizin yarattığı durgunluğa rağmen hükümetlerin altyapı yatırımlarını sürdürdüklerini ve iş hacmi itibarıyla yüzde 0.1 oranında da olsa büyüme kaydedildiğini; buna karşın en büyük artışın sırasıyla Orta ve Güney Afrika (yüzde 31.7), Kuzey Afrika (yüzde 30.8), Latin Amerika (yüzde 14.1) ve Asya (yüzde 6.75) bölgelerinde kaydedildiğini ortaya koydu."

Altyapıda artış
Finansman darlığının bina inşaatlarından elde edilen gelirin yüzde 8.5 gerilemesine yol açtığını belirten Eren, altyapı inşaatlarındaki artışın uluslararası müteahhitlik yapanların `yüzünü güldürdüğünü´ kaydetti. Eren, ilk 225´de yer alan firmaların ulaştırma, su ve enerji projelerinden elde ettikleri gelirin 2009´da bir önceki yıla kıyasla sırasıyla yüzde 10.6, yüzde 17.5 ve yüzde 33.6 oranlarında artış gösterdiğini söyledi. Eren, hükümetlerin ekonomiyi canlandırmak için altyapı yatırımlarına kaynak ayırmaya davam edeceğini söyledi.
 
Listedeki Türkler
Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi´ listesinde 33 firma var. ENR´nin 2010 listesinde, daha önceki listede bulunmayan üç yeni firma da yer aldı. Bunlar, Yaşar Özkan, METAG ve Öztaş oldu. Geçen seneki listede bulunan Kontek firması ise, bu yılki listeye giremedi. `En büyükler listesindeki´ Türk firmaları şöyle: "Enka, Gama, Rönesans, Ant Yapı, STFA, Tekfen, TAV, Polimeks, Yüksel, Nurol, Kayı, Onur, Cengiz, Yapı Merkezi, Baytur, Güriş, Doğuş, Yaşar Özkan, GAP, Betatek, Çukurova, Yenigün, Rasen, Summa, Atlas, Makyol, Alarko, Metag, IC İbrahim Çeçen, Eser Taahhüt, Limak, TML, Öztaş."
Radikal


Geri Dön