24 / 04 / 2024

Türkiye Değerleme Uzmanları Meslek Birliği kuruluyor

Türkiye Değerleme Uzmanları Meslek Birliği kuruluyor

Yatırım Gayrimenkul Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin Akar, gayrimenkul değerlendirme raporunun sadece alım satım esnasında talep edilen bir belge olmadığını belirtti



Yatırım Gayrimenkul Değerleme (YGD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin Akar, gayrimenkul değerleme hizmetinin sadece alım satım esnasında fiyat belirlemek için talep edildiğini ancak değerleme hizmetinin bununla sınırlı olmadığını söyledi. Akar, "Değerlemesi talep edilen gayrimenkul doğru yerde midir, hukuki bir sorunu var mıdır, projesine uygun mudur gibi sorular cevaplandırılarak yatırımcının cüzi bir bedel karşılığında doğru karar vermesi sağlanmakta, yapılabilecek yanlışlığın önüne en başından geçilmektedir" dedi.

Yatırım Gayrimenkul Değerleme şirketinin bankalar, finans kurumları ile diğer muhtelif kurum ve kuruluşlara gayrimenkul değerlemesi ve danışmanlığı yapmak, gayrimenkul projeleri geliştirmek amacıyla 2005 yılında kurulduğunu belirten Akar, merkezi Ankara'da olan şirketin İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Çorum, Eskişehir, Elazığ, Gaziantep, Malatya, Sivas ve Trabzon illerindeki eksperleriyle tüm Türkiye genelinde hizmet verdiğini söyledi.

Şirketin ortakları uzun yıllar bankalar ile resmi ve özel kurumlarda gayrimenkul değerlemesi ve finans konularında çeşitli görevlerde bulunduklarını kaydeden Akar, başta TMSF olmak üzere 16 aylık sürede 10 bin adetin üzerinde değerleme raporu düzenlediklerini açıkladı.

SPK lisansının yanı sıra BDDK tarafından Türkiye'de yetki verilen 4 şirket arasında yer aldıklarını kaydeden Akar, ISO 9001-2000 belgesine sahip olduklarını ve 80'in üzerinde değerleme uzmanıyla hizmeti verdiklerini söyledi.

2010 hedefleri

2009 yılında talep ve ciro bazında yaklaşık yüzde 15-20 oranlarında artış gerçekleştirdiklerini belirten Akar, şunları söyledi: "Şirketin kuruluşundan bugüne kadar geçen süre zarfında yaklaşık 70 bin adetlik bir rapor veri tabanına sahibiz. Ekibimizin tecrübeli olması, rapor yazımının ve denetimin Invex Değerleme Bilgi Sistemi ile destekleniyor olması işlerimizin artış seyrinde önemli bir etken. 2010 yılında da sektörün aynı seyrini devam ettireceğini, bankaların faiz indirmelerine paralel olarak gayrimenkul satışlarında canlılığın yaşanacağını tahmin ediyoruz."

2009 yılında talebin azaldığını, SPK lisanslı firma sayısının arttığını, işveren konumundaki bankalardan bir kısmının fiyatları düşürdüğünü belirten Akar, 2010 yılında da bu durumun seyrini koruyacağını ancak Değerleme Uzmanları Birliği'nin faaliyete geçmesiyle birlikte sektöre sektöre disiplin geleceğini ifade etti.

2010 yılında stokların eritilmeye başlanmasıyla birlikte yeniden yatırımın canlanmaya başlayacağını belirten Akar, "Yatırımların tamamlanmasının birkaç yıllık bir süreyi alacağı düşünüldüğünde 2010 yılının 3. çeyreği ve 2011 yılında gayrimenkul sektörünün canlanacağını ve bunun da fiyat arasına neden olacağını tahmin etmekteyim" dedi.
 
Türkiye Değerleme Uzmanları Meslek Birliği kuruluyor
 
Yatırım Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cem Gürpınar, 21 Şubat 2007 tarihinde yürürlüğe giren 5582 sayılı Konut Finansmanı Kanunu'nun 15. maddesi uyarınca kurulması öngörülen Türkiye Değerleme Uzmanları Meslek Birliği statüsünün 17 Aralık 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığını ve birliğin kuruluş sürecinin başladığını açıkladı.

Değerleme uzmanları ve sektörün diğer paydaşları tarafından beklenen statünün yayımlanmasının camiada olumlu etki yaratarak beklentileri yükselttiğini kaydeden Gürpınar, şöyle konuştu: "1300 kişinin üzerinde lisanslı değerleme uzmanının oy kullanacağı meslek birliğinin ilk genel kurulu 30 Nisan 2010 tarihinde İstanbul'da yapılacak. Oy kullanmaya hak kazanan lisanslı değerleme uzmanları kayıtlarının geçerliliğini www.spk.gov.tr web adresine gi¬rerek kontrol etmeli."

Şahin Akar'a göre sektörde yaşanan sorunlar

Çalışan yönünden: Sektörde en çok tecrübeli teknik eleman ile bu elemanların üretecekleri raporları denetleyecek tecrübeli denetmenlere ihtiyaç var.

İşveren yönünden: Aynı tür gayrimenkuller için düzenlenen raporlarda dahi bir yeknesaklık, birlik olmaması sektörün en önemli sorunlarından birisi. Kurum ve kuruluşlar değerlemelerin farklı kriterlere göre yapılmasını talep ediyor. Ayrıca her kuruluşun değerleme firmaları ile farklı sözleşmeleri mevcut, sözleşmelerle değerlemerde yaşanan sorunlar firmalarına çok ağır yükümlülükler ve müeyyideler getiriliyor.

Kamu kurumları yönünden: Kamu kurumlarından bilgi ve belge almakta çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı genelge dahi Tapu müdürlüklerinde farklı farklı uygulamalara neden oluyor. Ayrıca bazı belediyeler dosya bakılması için değerleme ücretinin çok üzerinde ücret talep ediyor, 'bu gün git yarın gel' politikasıyla ya da değişik uygulamalarla sektörün gelişimine olumsuz yönde etki ediliyor.
Milliyet


Geri Dön