25 / 04 / 2024

Türkiye ev fiyatı artışında yedinci!

Türkiye ev fiyatı artışında yedinci!

IMF'nin ‘Küresel Konut Gözetimi’ raporunda Türkiye, 2015 üçüncü çeyrek dönemine göre yüzde 10.4 oranla ev fiyatlarının en çok arttığı 7’nci ülke oldu. İşte ayrıntılar...



Uluslararası Para Fonu IMF, dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ve en fazla düştüğü ülkeleri sıraladı.


‘Küresel Konut Gözetimi’ raporunda Türkiye, 2015 üçüncü çeyrek dönemine göre yüzde 10.4 oranla ev fiyatlarının en çok arttığı 7’nci ülke oldu. Fiyatlarının en fazla arttığı ülkeler sırasıyla Katar, Hong Kong, İsveç, Macaristan, Birleşik Arap Emirlikleri, Estonya oldu. Ukrayna, Rusya, Letonya, Çin ve Yunanistan ise ev fiyatlarındaki düşüşle dikkat çekti. 


44 ülke arasında reel konut kredisi artışında ilk sırada yer alan Türkiye aynı zamanda konut satış fiyatı- kira makasının en fazla açıldığı ülke oldu. Türkiye Merkez Bankası çalışmasına göre ise Türkiye genelinde konut fiyatlarında meydana gelen nominal artışın yaklaşık dörtte biri, reel artışların ise yaklaşık yarısı evdeki kalite artışlarından kaynaklanıyor. 2010-2014 arasında Türkiye’de konut fiyatlarının yüzde 50’nin üzerinde nominal artış gösterdiği ve bazı bölgelerde fiyatların iki katına çıktığı belirtiliyor.


Hürriyet


Haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


IMF dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ve en fazla düştüğü ülkeleri sıraladı. Konut fiyatları en fazla Ukrayna’da azaldı. Türkiye yüzde 10.4 ile dünyada konut fiyatları en fazla artan 7. ülke oldu. Türkiye bunun yanında 44 ülke arasında reel konut kredisi artışında ilk sırada geldi. Türkiye aynı zamanda konut satış fiyatı-kira makasının en fazla açıldığı ülke oldu.


Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) üç aylık “Küresel Konut İzleme Raporu”nun Ocak 2016’ya ait olanı yayımlandı. Konut fiyatları birçok ülkede arttı. Dünyada 2015 üçüncü çeyrek ya da veri elde edilebilen en son tarih itibarıyla konut fiyatı yıllık olarak reel en fazla artan ülkeler şöyle (yaklaşık yüzde):


“Katar (yüzde 23 arttı), Hong Kong (yüzde 17), İsveç (yüzde 13.5), Macaristan (yüzde 12), BAE (yüzde 11.5), Estonya (yüzde 10,6), Türkiye (yüzde 10.4), Yeni Zelanda (yüzde 10.2), İrlanda (yüzde 9), Hindistan (8.6).”


Konut fiyatları en fazla azalan ülke iç karışıklıklar yaşayan Ukrayna oldu. Ukrayna’da konut fiyatları neredeyse yarı yarıya, yüzde 39.3 düştü. Rusya’da konut fiyatları yüzde 11 azaldı. Bir diğer bölge ülkesi Letonya’da da konut fiyatları yüzde 5 düştü. Bu ülkeleri Brezilya, Çin, Yunanistan, Singapur, Makedonya gibi ülkeler izledi.


Türkiye 2015’in reel konut kredisi artışında dünya şampiyonu oldu. IMF sıklıkla konut fiyatlarındaki değişiklikle bağlantılı bulunan reel konut kredisi artışlarının birçok ülkede güçlü olduğunu kaydetti. Türkiye IMF’nin skalasına alınan 44 ülke arasında reel konut kredisi artışında birinci sırada yer aldı. Türkiye’de büyüme yüzde 17.1 oldu. Türkiye’yi düzenli azalışlarla Kolombiya (14.9), Çin (yüzde 13.1), Filipinler (12.2), Estonya, Slovak Cumhuriyeti gibi ülkeler izledi.Reel konut kredisi hacmi en çok azalan ülkeler ise yüzde 36 ile Ukrayna, yüzde 12 ile Slovenya ve İrlanda, yüzde 8 ile Portekiz oldu.


IMF raporuna göre dünyada konut fiyatı-kira makasının en açık olduğu ülke Türkiye. Ülkelerin yarısında konut fiyatları gelirlerden ve kiralardan daha hızlı artıyor. Ancak bu göstergeler ihtiyatla karşılanmalı. Örneğin konut fiyatı-kira oranı, kiraların denetim altında bulunduğu ülkeler için yararlı bir gösterge değil.


Konut fiyatı-kira oranında ortalamadan en yüksek sapma oranı konut fiyatı-kira oranında, tarihi ortalamadan en yüksek sapma oranı, 2010 100 kabul edildiğinde, 2015 yılında 142 ile Türkiye’de. Konut fiyatı/kira rasyosu endeksinde Almanya 123 ile ikinci, Yeni Zelanda ve İsrail 122 ile üçüncü oldu.


Meydan


Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;

 

TÜRKİYE, yüzde 10.4 artışla dünyada konut fiyatlarının en hızlı arttığı 7'nci ülke oldu. Uluslararası Para Fonu (IMF) dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ve en fazla düştüğü ülkeleri sıraladı. 44 ülke arasında reel konut kredisi artışında ilk sırada yer alan Türkiye, aynı zamanda konut satış fiyatı-kira makasının da en fazla açıldığı ülke oldu. IMF üç aylık Küresel Konut İzleme Raporu'nu yayınlandı. Rapora göre, Katar yüzde 23 artışla konut fiyatlarının en hızlı artığı ülke olurken, bunu yüzde 17 ile Hong Kong, yüzde 13.5 ile İsveç, yüzde 12 ile Macaristan, yüzde 11.5 ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yüzde 10.6 ile Estonya takip etti. 


Sıralamada Türkiye yüzde 10.4 artışla, 7'nci olurken, Türkiye'yi yüzde 10.2 ile Yeni Zelanda, yüzde 9 ile İrlanda, yüzde 8.6 ile Hindistan takip etti. Türkiye, yüzde 17.1 olan konut kredi artış hızı ile 44 ülke arasında reel konut kredisi artışında birinci sırada yer aldı. ikinci sıradaki Kolombiya'da artış hızı yüzde 14.9, Çin'de yüzde 13.1, Filipinler'de ise yüzde 12.2 oldu. Rapor, dünyada konut fiyatı-kira makasının en açık ülkenin Türkiye olduğunu gösterdi. 


PARA POLİTİKASI SADELEŞMELİ 

Bu arada IMF'nin Türkiye'ye ilişkin 4'üncü gözden geçirme maddesine ilişkin raporunda, Türkiye ekonomisinin önünde bulunan en önemli zorluğun dış dengesizlikleri azaltmak ve büyümeyi yukarı çekmek olduğu dile getirildi. IMF raporunda, enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine yaklaştırmak için daha sıkı bir para politikası duruşu gerektiğini belirtildi. Raporda para politikasının etkinliğini artırmak için politika çerçevesinin sadeleştirilmesinin altı çizildi. 


Sözcü


Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


IMF verilerine göre, Türkiye’de konut kira getirisi satılık ev fiyat artış hızını yakalayamadı. Son 5 yılda satılık evin fiyat artışı kira artışının yüzde 42 üzerinde oldu, bu rakamla Türkiye dünya birinciliğine yerleşti


Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, Türkiye, son 5 yılda konutta satılık fiyat artışı kira artışına göre en yüksek orana ulaşan ülke oldu. 2015 yılının 3’üncü çeyrek verilerine göre, 2010 yılı 100 baz alınarak yapılan endekste Türkiye’de konut fiyat artışının kira artışına oranı 142 oldu. Bir başka deyişle, son 5 yılda satılık evin fiyat artışı kira artışının yüzde 42 üzerinde oldu, yani konutta kira getirisi satılık fiyat artış hızını yakalayamadı.


Türkiye ev fiyatı artışında yedinci!



EN DÜŞÜK PUAN İSPANYA’DA

Türkiye’yi yüzde 23 ile Almanya, yüzde 22 ile takip Yeni Zelanda ederken, kiraları satılık fiyatlarına göre en çok artan ülke ise İspanya oldu. Endekse göre, İspanya’da satılık artış hızı kira artış hızının gerisinde düştü ve endeks puanı 74’te kaldı. İspanya’nın ardından 76 puan ile Hollanda, 79 puanla da Yunanistan geldi.


Türkiye ev fiyatı artışında yedinci!


Türkiye konut fiyat artışında da 2015 yılında yüzde 10.4’lük artışla dünya 7’ncisi oldu. Katar’ın yüzde 23.3 ile ilk sırada yer aldığı listede, ikinci yüzde 17.4 ile Hong Kong, üçüncü yüzde 13.5 ile İsveç oldu. Fiyatların en çok düştüğü ülke ise yüzde 39.3 ile Ukrayna oldu. Ukrayna’yı yüzde 11 ile Rusya, yüzde 5.2 ile Letonya ve yüzde 5 ile Brezilya takip etti.


Habertürk


Haber Bursa Haber'de şöyle yer aldı;


Uluslararası Para Fonu IMF, dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ve en fazla düştüğü ülkeleri sıraladı. 'Küresel Konut Gözetimi' raporunda Türkiye, 2015 üçüncü çeyrek dönemine göre yüzde 10.4 oranla ev fiyatlarının en çok aıttığı 7'nci ülke oldu. Fiyatlarının en fazla arttığı ülkeler sırasıyla Katar, Hong Kong, İsveç, Macaristan, Birleşik Arap Emirlikleri, Estonya oldu. Ukrayna, Rusya, Letonya, Çin ve Yunanistan ise ev fiyatlarındaki düşüşle dikkat çekti. 44 ülke arasında reel konut kredisi artışında ilk sırada yer alan Türkiye aynı zamanda konut satış fiyatı- kira makasının en fazla açıldığı ülke oldu. 


Bursa Haber 




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Konut piyasasındaki işlem hacmi ile dünya konut sektörünün en dikkat çekici merkezlerinden biri haline gelen Türkiye uluslararası araştırmaların da dikkatini çekiyor. Uluslararası Para Fonu IMF tarafından gerçekleştirilen son araştırmaya göre, tüm dünyada konut fiyatlarının en fazla arttığı ülkeler sıralamasında 7. sırada yer alan Türkiye, konut kredisindeki reel artışta da ilk sırada bulunuyor. 


Tüm dünyada konut fiyatlarındaki artış ve düşüş hızlarını masaya yatıran IMF, Türkiye'nin yüzde 10.4'lük artışla dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ülkeler sıralamasında 7. sırada yer aldığını açıkladı. Konut fiyatlarının en fazla düşüş gösterdiği ülke ise Ukrayna oldu. IMF tarafından her üç ayda bir yayımlanan Küresel Konut izleme Raporu Ocak 2016 Raporu'na göre konut fiyatlarının en hızlı artış kaydettiği ülkeler sırasıyla yüzde 23'le Katar, yüzde 17 ile Hong Kong, yüzde 13.5 ile isveç oldu. 



Posta


Geri Dön